ABOUT GHANA

Wat eten ze eigenlijk in Ghana?

Volgens mij zijn heel veel mensen razend benieuwd naar wat de mensen eten in Ghana. Ik krijg er in ieder geval altijd best veel vragen over. Iets wat ik helemaal begrijp. Eten is een van de belangrijkste dingen in het leven. Daarom deel ik vandaag met jullie wat ik die paar weken (inmiddels kunnen we bijna spreken over maanden) per jaar eet.

I think there are a lot of people curious about what Ghanaians eat. People always ask me a lot of question about this subject. And I totally understand it. Food is one of the most important things in life. Today I will tell you what I eat in Ghana.

Gezamenlijk fufu eten van één bord

Fufu – Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: die glibberige bal in die vette soep waar wij met zijn allen in zitten te wroeten is fufu. Ik denk dat fufu echt het populairste gerecht in Ghana is. Lokale mensen vragen je dan ook regelmatig of je weleens fufu hebt gegeten. Voor mij ben je niet echt in het land geweest als je het niet hebt gegeten, of erger nog niet eens weet wat het is (maar dat lijkt me haast onmogelijk). En voor iedereen die het nu nog niet weet, ik geef je een mini cursus fufu. Ghana’s meest populaire gerecht (voor zowel ontbijt, lunch als diner) wordt gemaakt van cassave en plantain. Beiden worden eerst gekookt en vervolgens wordt de plantain fijn gestampt. Als dat is gebeurd gaat de cassave erbij en dit wordt ook gestampt. Af en toe moet er een beetje water bij zodat het met elkaar gaat mengen en lekker kleverig gaat worden. Deze enorme dagtaak wordt meestal met zijn tweeën uitgevoerd. De sterke persoon stampt en de minder sterke persoon (haha) zorgt ervoor dat er genoeg water bij komt en zorgt ervoor dat de bal niet aan de pot blijft plakken. Ik snap dat je hier waarschijnlijk niks van begrijpt, daarom post ik hieronder even een begeleidende foto.

Lokale kinderen pounden fufu in Ghana

Je kunt je nu waarschijnlijk voorstellen dat dit een helskarwei is. De eerste (en gelijk ook enigste) keer dat ik dit deed, kreeg ik blaren op mijn duimen. En dat is echt geen grap.

En dan nu mijn mening over fufu: ik vind fufu best wel lekker. Voor mij is fufu net zoiets als olijven of mosselen, je moet het leren eten. Nu ben ik met olijven en mosselen nog niet zo ver, maar fufu kan ik echt waarderen. Het is een beetje een gekke manier van eten, dat wel. Je moet namelijk met je vingers een stukje van de deegbal “afsnijden” en tegelijkertijd ook iets van de soep meepakken, die hebben ze natuurlijk niet voor niets gemaakt. Daarnaast is het ook niet de bedoeling dat je erop gaat kauwen. Je moet het gewoon in één keer doorslikken.

Banku – Banku lijkt een klein beetje op fufu. Alleen is banku gemaakt van gestampte mais (correct me if I am wrong) en het wordt niet gegeten vanuit een soep. Als je banku op straat koopt krijg je het ingepakt in plantainbladeren (plantain is trouwens bakbanaan) en vanaf daar snij je een stukje af met je vingers en doop je het een beetje in de stew (saus). Ik vind banku echt niet lekker, want het is veel zuurder dan fufu en de structuur is ook veel harder. Helaas wordt me ook vaak gevraagd of ik banku lekker vind, dat leidt altijd tot teleurgestelde blikken….

Jollof – Dan nu een van de lekkerste gerechten die je kunt eten: jollof. Jollof is stiekem gewoon rode rijst, rood door de tomatensaus, met nog wat andere groenten er door heen. Maar het is super super super lekker. Als je in Ghana bent, maak het jezelf gemakkelijk en maak wat vrienden bij de lokale bevolking. Vervolgens wacht je tot ze een keer jollof gaan eten, en nodig jezelf dan uit. Of bestel het gewoon in een restaurant. Maar als ik uit mijn eigen ervaring mag spreken, koop het niet rechtstreeks van de straat. Waarschijnlijk zit het al zo lang in die pannen dat het inmiddels gefrituurd is, en dan is het ineens een stuk minder lekker. Maar goed, dat is ook maar mijn mening.

Hoe Ghanezen koken

Rice ball – Absoluut ook een van mijn favoriete gerechten, rijstbal in pindasoep. De rijst wordt zo lang gekocht dat het aan elkaar gaat plakken en dan maken ze er een bal van -had je niet verwacht he-. Door de pindasoep gaat meestal super veel peper, dus als je daar niet zo gek op bent moet je dat nadrukkelijk bij je kok melden. Maar voor de rest is dit een gerecht dat ik elke dag wel kan eten.

Spaghetti – Spaghetti is toch helemaal niet Ghanees? Dat klopt! Maar de vraag is “Wat eten ze is Ghana” niet “Noem drie lokale gerechten uit Ghana”. En ja, ik eet dus ook spaghetti is Ghana. Om eerlijk te zijn denk ik niet dat Ghanezen zelf ook spaghetti eten, dus misschien had ik de titel toch moeten veranderen in “Wat eet jij in Ghana”.

Wat nog weleens tot verwarring leidt is dat ze spaghetti altijd macaroni noemen, maar als je dat eenmaal door hebt is het genieten geblazen.

Nou, dat waren vijf gerechten die je in Ghana waarschijnlijk voorgeschoteld gaat krijgen. Uiteraard zijn er nog meer gerechten, dit leek me gewoon een mooie eerste indruk. Hoeft niemand zich meer zorgen te maken dat ik niks te eten krijg. Laat me weten wat je van deze gerechten vindt, en ook als je graag een recept wilt hebben. Dan ga ik daar achteraan!

Liefs, Jennifer

Wil je geen update meer missen? Volg me op Facebook, Instagram en Bloglovin’

 

Fufu is one of the most populair dishes in Ghana. Every one will ask you if you tasted this before. It is made of pounded cassave and plantain. They pound it until it is a dough. Then you put it in the soup (tomato or peannut) and eat it with your hands. The first time I ate this was not a really success but now I can say that I like to eat it. 

Similair to fufu is banku. It is also a dough but made of maize (corn). You don’t put it in the soup but you take some of the dry dough and put it in the stew (sauce). I don’t like banku because it is sour and dry, and the structure is different from fufu.

Jollof rice is one of the best dishes in the world. It is red rice because of the tomatosauce with some vegetables in it. It is really nice, but try to eat it from the locals or in a restaurant. My experience is that jollof from the street is not very nice, because it looks like they fry it too long. 

Another one is riceball in peannutsoup, also one of my favorites. They cook the rice so long it will come together and you can make a ball of it. But it in the soup and here you go. I can eat this every day.

A strange one is spaghetti, because every one knows this is not from Ghana. But it is something you can eat there, and I like to eat it. You just get cooked spaghetti with tomatosauce, but is nice after all those days of rice.

So here were five dishes you will eat in Ghana. What do you think about it? Is there something you really want to try? Do you need any recipes? Let me know!

Follow me on Facebook, Instagram and Bloglovin’ and never miss a post!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Jenny - ikreis.net
  9 april 2016 at 16:48

  Het klinkt misschien raar, maar eigenlijk zou ik al deze gerechten heel graag willen proeven. Ik ben altijd zo nieuwsgierig naar het eten in andere landen! Soms eet ik zelf dingen (zonder problemen) die ik in Nederland nooit weg kan krijgen….

  • Reply
   Jennifer
   9 april 2016 at 17:30

   Bedankt voor je reactie! Ik ga denk ik binnenkort een recept plaatsen van jollof en riceball. Ik heb dat zelf ook een keer in Nederland gemaakt en dat is nog wel makkelijk op zich. Hoe je fufu en banku in je Nederlandse keuken kan maken weet ik niet (gezien die “pot” haha, ik weet niet hoe het bij de rest zit: maar ik heb zo’n ding niet thuis ;)), maar ik weet dat er wel restaurants zijn waar je dit kunt eten. Ik heb zelf fufu in Alkmaar gegeten, alleen was het iets anders dan de fufu die ik gewend ben in Ghana. Ik ga daar ook nog wel een keer over schrijven!

 • Reply
  Rob Alberts
  30 juni 2016 at 19:48

  Heb je een adressenlijst van Ghanese Restaurants in Nederland?

  Vragende groet,

  • Reply
   Jennifer
   30 juni 2016 at 19:54

   Zie mijn reactie op je bericht in Dagje Ghana naar Rotterdam 🙂 Ik werk eraan!

  Leave a Reply