ABOUT GHANA

Meet Kate: een Ghanees succesverhaal

Tijdens mijn zoektocht naar geschikt vrijwilligerswerk in Ghana, stuitte ik al vrij snel op het verhaal van Kelly de Vries. Zij deed in 2006 vrijwilligerswerk in Agona Swedru, en bij terugkomst in Nederland richtte zij, geïnspireerd door haar gastzusje Kate, de stichting Meet Kate op. Inmiddels heeft Meet Kate haar doel behaald: de projecten die de stichting heeft opgezet zijn zelfredzaam en overgedragen aan het Ghanese bestuur. Dat is nog eens een succesverhaal! Vorige week is de documentaire over deze bijzondere stichting in première gegaan, en die wil ik natuurlijk met je delen.

Ghana

 

Ergens in 2012/2013 hoorde ik dus voor het eerst van Meet Kate en Kelly de Vries. Vanaf dat moment wist ik zeker: zoiets wil ik ook gaan doen. En met ‘zoiets’ bedoel ik dat ik vanaf dat moment een kindertehuis wilde oprichten. Door mijn ervaringen in Ghana, en mijn ervaringen met kindertehuizen heb ik die droom niet meer. Toch ben ik Meet Kate blijven volgen, en is Meet Kate voor mij een voorbeeld van hoe het wél moet. We kunnen wel eindeloos projecten in Ghana (of andere ontwikkelingslanden) gaan oprichten, maar uiteindelijk moet het een keer overgedragen worden aan de lokale bevolking. Het is sowieso belangrijk om vanaf het eerste moment de lokale bevolking bij het project te betrekken. Zij weten veel beter hoe het lokale leven en de cultuur in elkaar zitten.

Meet Kate is begonnen met het oprichten van een kindertehuis, en bestaat tegenwoordig ook uit een kinderdagverblijf en basisschool. Daarnaast hebben ze ook een scholarshipprogramma voor middelbare scholieren die hun school niet kunnen afmaken door financiële redenen. Om zelf inkomsten te generen heeft Meet Kate ook een kippenboerderij en een cacaoplantage.

Tien jaar geleden is het allemaal begonnen, en op 27 april 2017 zijn de projecten officieel overgedragen aan het Ghanese bestuur. Over tien jaar Meet Kate is een documentaire gemaakt. Een documentaire over leermomenten, uitdagingen en momenten om trots op te zijn. Een documentaire om iedereen die de wereld op wat voor manier dan ook mooier wilt maken te inspireren om door te gaan. Om niet op te geven, en om vooral samen te werken. Want samen kom je verder.

If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together – African poverb

Je kunt de documentaire hieronder bekijken. Laat me vooral weten wat je ervan vond, en op welke manier het jou heeft geïnspireerd.

10 years Meet Kate – A life changing decade 

Je kunt Meet Kate blijven volgen via de Facebookpagina.

Liefs, Jennifer

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply