ABOUT GHANA

Reizen in Ghana: hoe kom je van A naar B

Uiteraard wil je als je eenmaal in Ghana bent iets van het land zien (of gewoon naar de hoofdstad reizen omdat je echt heel veel trek hebt in chips en donuts). Vandaag laat ik je de verschillende manieren van reizen zien.

If you are in Ghana you want to see more of the country. That is for sure. Or you just want to go to Accra because there they have chips and donuts. That is also for sure. Today I will show you the different ways of travelling in Ghana.

Hoe reis je door Ghana

De makkelijkste en goedkoopste manieren om jezelf te vervoeren zijn de benenwagen en de fiets. Bij Ghanezen is vooral de benenwagen een populair vervoersmiddel. Niet alleen voor korte stukjes van maar vijf minuten. Sommige mensen hebben simpelweg geen geld voor ander vervoer en lopen soms kilometers per dag naar de markt of naar school. In het noorden van Ghana (daar waar ik nog steeds niet geweest ben) is de fiets ook erg populair. Er zijn veel verschillen tussen noord en zuid Ghana. Één daar van is dat er in het zuiden veel bergen en heuvels zijn en in het noorden is het veel platter.

Motor

Ik ben een groot fan van motorrijden in Ghana. Lekker bij Mister achterop en dorpjes passeren waar geen westerling ooit komt. Gelukkig kun je in Ghana ook achterop een motor belanden als je er zelf geen hebt. Ik heb dat zelf in 2013 ervaren toen medevrijwilligers en ik naar een dorp met apen wilden reizen. Die dag reden er geen taxi’s naar dat dorp, dus waren we genoodzaakt om achterop de motor te springen. Destijds een enorme happening, nu is het eerder een gewoonte voor me. Ik denk dat de motors vooral tussen kleinere dorpjes met een moeilijk begaanbare weg rijden. Ik ben na die ervaring nooit meer achterop bij een taximotor geklommen namelijk. Ik zie ze wel altijd als we van Bawjiase naar Kasoa rijden met de trotro (zie later in dit blog). Dan staan de rijders in een groepje tegen hun motoren aangeleund, nog net in slaapgevallen. Dus mocht je nog een oersaaie baan met heel veel saaie wachtuurtjes zoeken: ik kan je er wel aan helpen. Zonder grappen: als je in Ghana bent en de kans krijgt om op de motor te stappen moet je het doen. Ik weet het. Het klinkt heel gevaarlijk (zonder helm, zonder lange pijpen/mouwen kleding) maar geloof me, een ritje met een taxi, trotro of bus kan net zo gevaarlijk zijn.

DSC02863

Taxi

Één op de vijf mannen in Ghana is taxidriver. Dat zijn geen goed onderbouwde cijfers. Slechts pure gok. Feit is wel dat er heel veel taxi’s in Ghana rondrijden. Deze auto’s zijn te herkennen aan meestal de geel met rode buitenkant, en het is bijna altijd hetzelfde model. Je hebt verschillende soorten taxi’s, zowel in functie als in kwaliteit. Er zijn shared taxi’s, deze rijden een vaste route. Je betaalt een vaste prijs maar kunt in- en uitstappen wanneer je wilt. Grote voordeel aan deze taxi is dat er meestal wel een Ghanees ook met de taxi gaat. Deze zal er iets van zeggen wanneer je opgelicht wordt door de driver. Daarentegen bij dropping taxi’s is dat niet het geval. Je kunt altijd in deze taxi stappen en je af laten zetten waar jij maar wilt. Dat betekent dus dat de driver je ook kan afzetten in geld. Waarschijnlijk heb je geen idee hoe lang het rijden is waar je naar toe wilt, dus de driver kan je alles wijsmaken. Als je dus weet waar je heen gaat, vraag van te voren aan wat locals hoeveel het ongeveer moet kosten. Zo kan je de driver altijd vertellen dat hij liegt dat ie barst.

De taxi is echt een middel voor kortere stukken. Ik neem wel altijd een taxi van het vliegveld naar Bawjiase. Dit doe ik omdat ik grote koffers bij me heb, die meestal niet echt (op een normale manier) passen in een trotro. En ik heb ook geen zin om over te stappen met zoveel koffers bij me. Ik regel de taxi van te voren.

Trotro

Het woord is inmiddels al vaker gevallen op dit blog: de trotro. Van alle vervoersmiddelen op wielen gebruik ik de trotro het meest. Een trotro is een uit Europa (vaak Nederland) afgedankt bestelbusje die zo omgebouwd is dat er ongeveer 12 tot 20 zitplaatsen zijn gecreëerd. Er zijn bankjes in gebouwd, en de stoeltjes aan de rechterkant zijn klapstoeltjes. Ik vind dat echt briljant. Er zijn meer zitplaatsen gecreëerd, maar men kan nog steeds in- en uitstappen. Net als een shared taxi rijdt de trotro op een vaste route. De driver is uiteraard degene die rijdt, en de mate is de bijrijder. Hij heeft een belangrijke taak. Hij roept namelijk uit het raampje naar welke plaats de trotro rijdt. Daarnaast is hij ook verantwoordelijk voor het geld. Je hoeft in een trotro namelijk geen kaartje te kopen. Je gaat gewoon zitten en wacht tot de trotro met zijn vingers knipt en je aankijkt. Dat is het teken dat je moet betalen. De mate moet dus het geld beheren, geld wisselen, bijhouden wie er al betaald heeft en onthouden hoeveel elke rit kost. Halverwege instappen is natuurlijk goedkoper dan dat je vanaf het trotro station instapt, maar waar ligt die grens? Een uiterst uitputtende baan dus.

Naast de hierboven genoemde trotro’s voor korte afstanden, zijn er ook trotro’s voor lange afstanden. Hier moet je meestal wel een kaartje voor kopen. Deze trotro rijden vanaf speciale stations en rijden naar grotere steden. Je kunt de trotro’s voor langere afstanden herkennen doordat ze groter zijn dan die voor kortere afstanden. Soms moet je bij deze trotro’s extra betalen omdat je een handbagagekoffer of backpack achterin de kofferbak wil hebben. Waar je ook rekening mee moet houden is dat deze trotro’s pas vertrekken wanneer ze vol zitten. Dat kan soms heel lang duren.

Ook handig om te weten: als je in Techiman bent en op zoek gaat naar een trotro naar bijvoorbeeld Kumasi vraag dan altijd naar het Kumasi station. Dit betekent dus dat trotro’s vanaf dit station naar Kumasi gaan. Kumasi station kun je dus in alle steden vinden, maar niet in Kumasi zelf.

Trotro lokaal vervoer in Ghana

Trotro

Bus

Voor de echt lange afstanden hebben we in Ghana ook bussen. Wij rijden bijvoorbeeld naar het westen van het land in een bus om Misters ouders te bezoeken. Ook naar het noorden (Tamale) rijden grote bussen vanaf de grote steden. Er zijn verschillende busmaatschappijen. Ik heb alleen ervaring met Metro Mass en V.I.P. Eerstgenoemde was niet zo’n groot succes. Geen idee of dat gewoon toeval was, het was mijn eerste en enige keer. We reden van Takoradi naar Sefwi Asawinso. En het was echt een hel. De stoelen waren van heel hard leer, en ze stonden ook helemaal rechtop. De klapper van de rit was de deur. Daar zaten namelijk enorme barsten in. De wegen in Ghana zijn niet echt om over naar huis te schrijven. Elke keer als we weer over een gat reden, dacht ik dat het glas zou barsten. Ik was overigens de enige die dat dacht. De rest van de bus schonk er geen aandacht aan.

Van Accra naar Sefwi Asawinso reizen wij altijd met een V.I.P. bus. Daar ben ik wel erg tevreden over. De bussen hebben airco, zijn soms ruim en zien er uit als een echt schoolreisje bus. De bus op deze route rijdt alleen in de nacht. Daarnaast vertrekt ie ook alleen als de bus helemaal vol zit. Ook moet je van te voren een buskaartje kopen. Als je vanaf Accra naar een grote stad, bijvoorbeeld Kumasi reist, kun je het best naar Circle gaan. Dat is het busstation.

Vliegtuig

En dan nog de binnenlandse vluchten. Ik heb het zelf nog nooit gedaan, maar ooit komt die dag. Vanaf Accra kun je vliegen naar Tamale (noorden), Kumasi, Sunyani en Takoradi. Ik kan je er verder niet heel veel meer over vertellen. Je kunt tickets hier boeken, en vast ook wel op vliegveld van Accra (of één van de andere steden) zelf. Zodra ik zelf een binnenlandse vlucht heb genomen, ga ik daar uiteraard over schrijven.

Tot zover een globale indruk van de vervoersmiddelen in Ghana. Mocht er iets niet duidelijk zijn, laat het me weten.

Welk vervoersmiddel zou jij als eerst nemen?

 Liefs, Jennifer

The ways to travel in Ghana are: walking (populair by Ghanaians because it is the cheapest way), bicycling (specially in the north where it is very flat), motor (which is really cool, mostly used on bad roads between two small villages), taxi (they are often red and yellow, be prepared that the driver will ask more money then necessary), trotro (I use this the most, it is a small old bus from Europe which is now a way of travelling), bus (the big bus like we know it, used for longer drives) and the airplane (between the cities Accra, Tamale, Kumasi, Sunyani and Takoradi. I have never do this before so I can not tell you a lot about it, I will when I did it ofcourse).

Which way do you want to try?

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Sabine
  1 mei 2016 at 20:09

  Oh op de motor in Ghana! Dat zou ik niet snel doen denk ik, net als zelf rijden. In de troto kwamen er altijd van die gelovigen met een bijbel teksten lopen roepen en bidden in de hoop dat we niet zouden verongelukken. Toch vond ik de trotro op zich best fijn, alleen niet als hij zo vol zat (met kippen, mensen, wat dan ook hahaha). In Tamale had ik ook een fiets gekocht, maar ook dat vind ik niet helemaal comfortabel. Ik had echt nul energie met die hitte…

  • Reply
   Jennifer
   1 mei 2016 at 22:24

   Oh ja! Dat ben ik helemaal vergeten te schrijven. Er komen ook vaak mensen die “medicijnen” komen verkopen. “Neem een eetlepel kaneel en je maagklachten verdwijnen als sneeuw voor de zon” Ja doei. Jammer genoeg geloven die mensen dat gewoon, en kopen ze zo’n potje voor €5 en dat is echt superveel geld. Tijdens mijn eerste trotro rit heeft een kip op mijn schoenen gekotst hahaha, ga dat nooit vergeten. Ja snap ik. Ik zie soms ook westerlingen fietsen bij ons in het zuiden, en daar zijn soms best heftige heuvels. Zij liever dan ik!

   • Reply
    Sabine
    1 mei 2016 at 22:31

    Haha sorry maar ik lach me echt rot! Een kip op je schoenen gekotst?? Oh wat balen lijkt me dat, maar het klinkt zo enorm grappig 😛

    • Reply
     Jennifer
     1 mei 2016 at 22:33

     Hahahaha ja echt waar. Maar zoals alles in Ghana is het allemaal creatief opgelost.

 • Reply
  Adriaan Derwig
  11 oktober 2017 at 12:10

  Goede dag,
  Kunt u mij aangeven wat een buskaartje van BEREKUM naar SANYANI kost? En, weet u ook iets van het Ghaneese postwezen? Dan wilde ik u vrgen of het mogelijk is een pakketje voor iemand anders bij het postkantoor van Sanyani op te halen. Per volmacht. En wat is daar voor nodig’
  Uw antwoord met belangstelling tegemoetziend en bij voorbaat mijn dank. Met vriendelijke groet Adriaan Derwig

  • Reply
   Jennifer
   23 oktober 2017 at 15:37

   Hallo Adriaan!
   Ik ben in beide plekken nog niet geweest, en het is afhankelijk van wel vervoer je kiest (trotro, ford bus of bus) maar gezien de afstand tussen de twee plaatsen gok ik dat een trotro ritje niet meer dan 10 cedi (+/- 2 euro) kost. Pin me er niet op vast! Van postpakketten heb ik helaas geen verstand, misschien dat je daar iemand anders voor kan vinden (bijv Travel Exchange Ghana, een facebook groep). Fijne dag! Groetjes, Jennifer

  Leave a Reply