ABOUT GHANA

De verschillen tussen wonen in Winneba en in Bawjiase #1

Normaal gesproken (op de allereerste keer na) woon ik in Ghana in Bawjiase, een klein dorpje op zo’n twee uur rijden vanaf de hoofdstad. Omdat Mister hier studeert, woon ik nu in Winneba, een kleine stad aan de kust. Vandaag neem ik je mee naar de grootste verschillen.

Verschillen W en B kopfoto

Minder ge-obroni – Het eerste woordje Twi dat je gaat leren als je hier bent, is obroni. Letterlijk betekent het “persoon van achter de horizon”, vaker wordt het gebruikt om een blanke persoon gedag te zeggen. Overigens is het totaal niet onbeleefd om “obibini” terug te zeggen. Ik denk dat je wel kan raden wat dat betekent. Hier in Winneba word ik een stuk minder vaak aangesproken daar in Bawjiase. Voor mij wel fijn, maar stiekem mis ik het ook wel een beetje. Al geeft het wel heel veel rust.

Veel meer wegen – In Bawjiase zijn er vanaf de top van de heuvel twee wegen: de hoofdweg naar Accra, en een andere weg naar Koforidua. Lekker makkelijk dus, verdwalen is onmogelijk. Hier in Winneba zijn er ontelbaar veel wegen. Gelukkig wonen wij achter het busstation, ik hoef dus niet tegen  de mate (bijrijder) te roepen waar ik er uit moet. Ik zou het denk ik ook niet weten, want ik kom hier altijd in het donker aan. Dinsdag ging de trotro een andere route naar het busstation dan ik gewend was. Gelukkig zijn we er toch nog gekomen, anders had ik de weg naar huis nooit gevonden.

Trotro Ghana

De trotro gaat pas als ie vol is – Ik neem altijd de trotro van Winneba naar Accra. Deze gaat echter pas wel als ie helemaal vol is, terwijl ik in Bawjiase langs de weg wacht tot een trotro me oppikt. Het voordeel van hier in Winneba is dat de trotro tot Accra bijna niet stopt,maar het betekent ook dat ik veel tijd verlies met het wachten op passagiers. Soms snap ik ook niet waarom ze het zo doen. Ze kunnen ook gewoon vertrekken met een paar lege stoelen, want er staan altijd mensen langs de weg te wachten die mee willen.

Verschillen W en B 2

We hebben geen buitendouche meer – We hebben de buitendouche met de muren die maar nét hoog genoeg zijn ingeruild voor een “badkamer” met dak. Ik douche nog steeds met een bucketshower, al is het soms mogelijk om met de echte douche te douchen. We hebben ook een normale wc die niet doortrekt dus dat moet je wel met een emmer doen. Op de galerij hebben we ook nog een kraan met stromend water. Dit is de eerste keer in Ghana dat ik ergens woon waar stromend water is. Ik moet er wel een beetje aan wennen.

Het voelt alsof we langer moeten reizen naar Accra – Ik reis dus elke dag naar Accra. Een eindeloze reis, telkens als ik denk dat ik er eindelijk ben zijn we er nog lang niet. Vanuit Bawjiase reisden we ook wel naar Accra (meestal naar Kokrobite, ongeveer 25 kilometer vanaf Accra richting Cape Coast) maar dan voelde het altijd veel korter. Nu vertrek ik op een bepaalde tijd van huis en check ik als ik op stage ben als eerst hoe lang ik er over heb gedaan. Daarom weet ik hoe ontiegelijk lang het is. En dan te bedenken dat ik dit nog vijf weken moet doen. Misschien had ik toch beter in Accra een woning kunnen zoeken. Maar ja, met Mister wonen is ook fijn en ik heb veel tijd om na te denken over het Ghanese leven en om met mensen aan de praat te raken.

Tot nu toe vind ik Winneba een fijnere woonplaats van Bawjiase. Voornamelijk omdat ik minder “opval” en wordt nageroepen (ook al gebeurd het natuurlijk wel), én natuurlijk het strand! Desondanks mis ik het wel om veel kinderen me heen te hebben. In Winneba ben ik toch vaker op mezelf aangewezen.

Liefs, Jennifer

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply