TRAVELING IN GHANA TRAVELING TO GHANA

Een binnenlandse vlucht in Ghana: het ticket boeken

Afgelopen oktober nam ik eindelijk mijn eerste binnenlandse vlucht. Waar ik heen ging lees je hier. Nu wil ik je meenemen in het proces van het ticket boeken, dat ging bij mij natuurlijk weer op een bijzondere (moderne!) manier.

Binnenlandse vlucht Accra naar Tamale

Waarom een binnenlandse vlucht

Mijn vriend en ik waren allebei nog nooit in het noorden van Ghana geweest. Voornaamste reden omdat we altijd dachten dat je een paspoort nodig hebt voor een binnenlandse vlucht, maar dat hoeft dus niet. Hij heeft (nog!) geen paspoort, dus dat zou betekenen dat we een busreis van ongeveer twaalf uur moesten maken en daar hadden we allebei niet zo’n zin in. Nu hebben we dat dus wel gedaan. Een vliegreis van een uurtje. Je stijgt op, krijgt wat te drinken en wat te eten en daarna land je weer. Een binnenlandse vlucht is dus super handig als je voor een paar dagen naar de andere kant van het land moet, maar geen tijd of zin hebt om die (niet zo comfortabele) busreis te maken. Je moet er natuurlijk wel het geld voor over hebben, logischerwijs is de bus vele malen goedkoper dan het vliegtuig. Die keuze is aan jou.

Er zijn binnenlandse vluchten tussen Accra – Tamale, Accra – Kumasi en Accra – Takoradi, en vliegen een paar keer per dag. Je kunt vliegen met Africa World Airlines of Starbow

Het proces

Omdat ik niet zeker wist of mijn vriend ook zonder paspoort (maar met een andere ID natuurlijk) mocht vliegen, besloot ik beide vliegtuigmaatschappijen een bericht te sturen via Facebook Messenger. Beiden reageerden vrij vlot, en hij mag (omdat hij de Ghanese nationaliteit heeft) ook met een andere ID-kaart reizen. In zijn geval betekende dat dat hij zijn voters-ID gebruikte. Dat er op die kaart staat dat hij 19 jaar is, vinden ze blijkbaar niet erg. Mensen zonder Ghanese nationaliteit moeten op hun paspoort reizen.

Ik besloot voor Africa World Airlines te kiezen omdat ik wat minder positieve ervaringen over Starbow las. Degene op Messenger vroeg om onze gegevens. We gingen dus een vlucht boeken via Facebook Messenger. Ik kom vast uit de prehistorie, en was net gewend aan het feit dat KLM mijn boardingspas via Messenger stuurde maar een vlucht boeken? Ik gaf dus onze gegevens, en daarna kwam uiteraard het betalen. Dat was ook nog even een dingetje. De opties waren het geld storten via bepaalde banken (die mijn Nederlandse bankpas niet accepteren, maar waarschijnlijk wel een creditcard), naar hun kantoor komen, op het vliegveld betalen of via MTN Mobile Money. Wij kozen voor het laatste, want dat was onze enige optie omdat je ook nog binnen 24 uur moest betalen. Gelukkig heeft mijn vriend een MTN Mobile Money account. De bedoeling is dat je daar geld op zet, en dan je account aan AWA geeft zodat ze het geld eraf kunnen halen. Jij moet dan weer toestemming geven voor ze dat doen, dus het is wel heel veilig.

Overigens hoef je niet per se bovenstaande te doen. Je kan ook gewoon via de website boeken. Dan moet je wel met  een creditcard betalen, en daar rekenen ze toeslag voor. Ik vond het boeken via Messenger echt super handig. Nadat zij het geld hadden ontvangen, kreeg ik gelijk de tickets en was het geregeld. Mijn vriend zijn eerste keer vliegen was een feit.

Tot zover het boeken van een ticket. Er volgt snel een deel twee met natuurlijk onze ervaring met de vlucht zelf. Mocht je nog vragen hebben over het proces hoor ik het graag!

Liefs, Jennifer

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Trudy
  23 november 2017 at 17:42

  Hi Jennifer! Je artikel komt echt goed te pas omdat ik vorige vakantie wilde vliegen naar Kumasi maar omdat ik het niet durfde heb ik maar afgehaakt. Hoe vond je de vliegrit met AWA (ik heb namelijk ook een klein beetje vliegangst vandaar dat ik het vraag) en zou je in de toekomt weer vliegen met AWA?

  Heb je verder ook tips hoe ver van te voren je het beste kan boeken? Ik weet nog toen ik keek voor Accra naar Kumasi dat het rond de 300 dollar per persoon was! Super duur!

  • Reply
   Jennifer
   23 november 2017 at 18:41

   Hoi! Ik had van te voren ervaringen gezocht met AWA en Starbow (want ik was ook wel een beetje bang), en onder andere omdat er over Starbow vaak werd geschreven dat vaak de airco het niet doet koos ik voor AWA. Ik zou het ook weer doen, maar ik denk alleen als ik bijvoorbeeld twee dagen ergens moet zijn of zo anders zou ik de bus nemen maar dat komt meer door de kosten dan dat ik me onveilig voelde. Ik voelde me helemaal niet onveilig. Ik had een week van te voren geboekt, toen was het €60 per persoon. Vrienden van ons boekten van Tamale – Accra twee dagen van te voren, en dat was tien euro duurder geloof ik. Heb je dat bij AWA of Starbow zelf geïnformeerd? 300 dollar lijkt me namelijk wel heel veel! En dan ook nog naar Kumasi… Dat is al helemaal bijna niks!

  Leave a Reply