TRAVELING IN GHANA

6x waarom je naar Boabeng Fiema moet + EXTRA VIDEO

In Ghana zijn genoeg mogelijkheden om je tijdens de weekenden van de je vrijwilligerswerk of stage te vermaken. Natuurlijk kun je ook een complete vakantie in Ghana houden. Wat je ook gaat doen, zorg ervoor dat je minimaal één keer ergens apen bezoekt. Waarom? Apen zijn fantastisch. Vandaag vertel ik je waarom je naar Boabeng Fiema moet gaan.

There are enough things to do in your weekends during your volunteer work or internship in Ghana. And ofcourse you can spend a whole holiday in this lovely country. What ever you are going to do here, make sure that you visit monkies for at least one time. Why? Monkies are the best things in life. Today I will share why you have to visit Boabeng Fiema.

Apen kijken in Ghana

1 – De apen eten uit je handen

Is er iets mooiers dan apen die uit je handen eten? Als je in het dorpje aankomt wordt je naar het bezoekerscentrum geleid. Daar schrijf je op wie je bent en wat je doet en betaal je voor de gids. Dan is ook de mogelijkheid om bananen bij de plaatselijke bananenvrouw te kopen. De gids vertelde me dat door de apen de lokale bevolking in het dorp amper de kans krijgt om eten te verbouwen. De apen eten immers alles op. De bananen worden daarom helemaal in een ander dorp gekocht. Mocht je denken: dan jagen ze die apen toch lekker weg? Dat is absoluut niet de bedoeling. De mensen in het dorp geloven dat de apen heilig zijn. Als je de deur van je huis openlaat (wat bijna alle Ghanezen in kleine dorpjes doen), komen ze binnen en jatten ze allemaal spullen (voornamelijk voedsel). De apen wegjagen is echt geen optie.

2 – Apenbaby’s zijn fantastisch

De eerste groep apen die wij tegenkwamen waren volgens onze gids gevaarlijk. Hij had ze nog nooit gezien, dus ze waren vast niet gewend aan mensen. Niet zo leuk dus. Wat wel leuk was, was dat één van hen een baby’tje bij zich had. Echt super schattig! Het kleintje klemde zich helemaal om de buik van zijn moeder. Ik denk niet dat er mensen zijn die dat niet willen zien.

3 – Het dorp is deels afhankelijk van de inkomsten van toeristen

Vooral in het laagseizoen (toen wij er waren dus) komt het soms voor dat er dagenlang geen bezoekers langs komt. Wij waren ook de eerste in vier dagen of zo. Klinkt niet veel, maar wel als het hele dorp grotendeels afhankelijk is van dit centrum. Zoals ik bij punt 1 al zei, is het door de apen haast onmogelijk om iets te verbouwen. Alles wordt door mijn lievelingsdieren opgevreten. Als ik het goed heb onthouden vinden apen tomaten niet zo lekker. Die kunnen dus wel verbouwd worden.

Bezoekerscentrum Boabeng Fiema Ghana

4 – De rit naar Boabeng Fiema is prachtig

Boabeng Fiema is gelegen in de Brong Ahafo region. Dat is ongeveer halverwege Ghana. Vergeleken met het groene en heuvel/bergachtige zuiden van het land, is het in deze omgeving een beetje vlak en kaal. Het gaf mij soms een beetje het gevoel alsof ik door België of Frankrijk reed. Voor mij was het een beetje on-Ghanees, maar wel heel erg mooi. Overigens heb ik geen idee hoe je in Boabeng Fiema kunt komen. Wij sliepen in Nkoranza bij PCC Hand in Hand. Daar hebben ze een taxi voor ons geregeld die ons voor 120 cedi (geloof ik) naar Boabeng en Kintampo bracht, en ook op ons bleef wachten. Dat is tussen de 20 en 25 euro, en prima te doen. Helemaal als je met meerdere personen bent. Als je dus in de buurt van Boabeng verblijft is het raadzaam om bij je verblijfplaats te vragen of ze zoiets voor je kunnen regelen. Het is volgens mij haast onmogelijk om met een trotro naar de plekken te reizen. Tenminste, toen wij er waren zag het er nogal uitgestorven uit op de weg. Er is trouwens ook een guesthouse in Boabeng Fiema.

5 – Boabeng Fiema heeft een apenbegraafplaats

Je leest het goed. Er is een heuse apenbegraafplaats. Is dat niet het mooiste wat je ooit in het leven zult zien? Omdat de mensen in het dorp geloven dat de apen heilig zijn, krijgen ze dus echt een ceremonie en worden ze daarna begraven. Soms wordt nog onderzocht hoe ze gestorven zijn. Belangrijk om te weten is dat als je een dode aap vindt, je deze moet laten liggen en de (denk ik) chief van het dorp moet waarschuwen. Als je namelijk met een dode aap in je handen het oerwoud uitloopt denken de mensen in het dorp dat je de aap vermoord hebt en dat is echt not done.

Op de begraafplaats is ook plek voor twee mensen. Zij hebben in het verleden heel veel gedaan voor de apen en de community, daarom zijn zij naast de apen begraven.

Begraafplaats voor apen in Boabeng Fiema Ghana

6 – Na het bezoek aan de apen kan je lekker doorrijden naar de Kintampo Waterfalls

Zoals ik hier boven al aangaf hadden wij een taxidriver die ons de hele dag heeft gereden. Vanuit Boabeng Fiema is het mogelijk om meteen door te rijden naar Kintampo, om daar de watervallen te bezoeken.

Nog steeds niet overtuigd? Na het zien van dit filmpje weet ik zeker dat je je koffers pakt en naar Ghana wilt vliegen.

Hopelijk heb ik je genoeg redenen gegeven om naar Boabeng Fiema te gaan. Ik beloof je: het gaat niet teleurstellen. Wanneer ga jij?

Liefs, Jennifer

First of all: before you go in to the forest you can buy banana’s. The monkies will eat it right from your hands. Isn’t that amazing? Then second: maybe you will spot some mother monkies with there cute little baby’s. Worth watching. And also most of the people in the village around the forest are dependent on the incomes of the tourists. The monkies will eat all the vegetables, so there is no chance to farm any food. Except tomatoes. Monkies don’t like tomatoes. Another things is the ride to this village. Because it is in a different region I usely go, it was all new for me too. The south of Ghana is more green and with mountains. But this region was flat. Sometimes it felt like we were driving in Belgium or France. Also a reason to go there: there is a monky cementery. How cute is that. Then the next reason is that after visiting the monkies you can go to the Kintampo Waterfalls which are about 30 minutes driving. Tip from me: ask the place where you are staying if they can call a taxidriver who will bring you to Boabeng and Kintampo, and wait until you finish. I know there is also a guesthouse in Boabeng Fiema.

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Vetexbart
  3 mei 2016 at 09:50

  Wat een leuke post. Ik ben dol op apen, al zag ik ze tot nu toe enkel nog maar ik de zoo, haha. In het najaar ga ik voor het eerst naar Afrika (Gambia) en ik hoop er toch enkele -live- te spotten.

  • Reply
   Jennifer
   3 mei 2016 at 10:00

   Bedankt voor je reactie! Ik gok dat ze een dorp als dit ook wel in Gambia hebben, maar zeker weten doe ik natuurlijk niet 😉 Veel plezier alvast! En mocht het je bevallen: kom daarna gerust naar Ghana!

 • Reply
  Sabine
  19 mei 2016 at 16:46

  Ohh wat leuk om te lezen! Ik ben daar toen ook geweest en vond het zo leuk! Ook die begraafplaats gezien trouwens 🙂 In Mole klopte er een baviaan op onze hotelkamerdeur. Die wilde eten. Niet open gedaan natuurlijk 😉

  • Reply
   Jennifer
   19 mei 2016 at 22:43

   Echt heel leuk! Ik wil er zeker nog een (paar) keer heen. Ben je ook bij de apen in Tafi Atome geweest? Vlakbij de Wli waterfall. Hahahaha dat lijkt me echt zo hilarisch!

   • Reply
    Sabine
    19 mei 2016 at 22:46

    Ik heb geen idee wat dat is, dus ik denk het niet haha 😛 Ben wel bij die waterval geweest trouwens. Misschien kan ik het me gewoon niet meer herinneren…

    • Reply
     Jennifer
     20 mei 2016 at 19:34

     Is eigenlijk hetzelfde als Boabeng Fiema, alleen andere apen volgens mij (ik weet het niet meer haha).

  Leave a Reply