TRAVELING IN GHANA

Mole National Park

Eindelijk hebben we wilde olifanten kunnen spotten! Na al die jaren twijfelen maar ook er naar uit kijken was het afgelopen oktober zo ver. We bezochten voor de eerste keer Mole National Park in Ghana. En ik weet zeker dat jij dat ook wilt doen. Hoe en wat lees je hier!

Mole National Park Ghana

Over Mole National Park

Mole National Park is het grootste natuurreservaat van Ghana, en daarmee ook één van de populairste toeristische spots. Het park bevindt zich in het noorden van het land, en is gemakkelijk te bereiken vanuit Tamale. Mole is een van de weinige plekken in Afrika waar je een walking safari kunt doen. Dit komt doordat er geen gevaar is dat wilde dieren als leeuwen je aan kunnen vallen. Voor de complete big five hoef je dus niet naar Mole te gaan, maar je kunt je hart ophalen aan de vele olifanten die er wel rondlopen. Daarnaast kun je ook onder andere antilopen, buffels en apen spotten.

Mole is een natuurgebied van bijna 5000 vierkante kilometer. Behalve de wandelsafari kun je er ook voor kiezen om een jeepsafari te doen. Dat kan met je eigen auto (mits die aan de voorwaarden voldoet) of een van het park zelf. Je krijgt altijd een gids mee op pad. De beste tijd om het park te bezoeken zijn de eerste maanden van het jaar. Dan is het droogseizoen, en laten de olifanten zich beter zien. Vooral de wandelsafari in de ochtend naar de drinkplek op de foto hierboven schijnt heel mooi te zijn. Wij hebben de jeepsafari in de middag gedaan, en de wandelsafari vroeg in de ochtend (7.00 uur starten). Helaas waren we er in oktober, en we daardoor hebben niet heel veel olifanten gezien. Des te meer reden om terug te gaan!

Hoeveel kost het

Wanneer je het park inrijdt moet je bij de ingang entree betalen (als je er tussendoor uit wilt en terug komt omdat je in Mole verblijft hoef je niet opnieuw te betalen). Dit is 40GHC (studenten en Ghanezen krijgen korting). Vervolgens betaal je 10GHC per persoon voor de walking safari en/of 200GHC (plus de gids) voor de jeep safari. De jeepsafari kost altijd 200GHC, dus als je met meer mensen bent wordt het goedkoper. Tip: Maak vrienden in het hotel.

Wil je dus eens een safari doen, en wil je niet per se de big five zien maar ook niet teveel uitgeven: kom naar Mole National Park. Sowieso is het een prachtig gebied, met een stilte die ik in heel Ghana nog nooit eerder gehoord had. Het is de perfecte plek om even bij te komen van het drukke, chaotische stadsleven in Ghana. Het uitzicht over het park is adembenemend, en oog in oog staan met een echte olifant vergeet je je hele leven niet meer.

Nog een tip: neem voor de wandelsafari een lange broek en dichte schoenen mee (speciale wandelschoenen hoeft niet per se). Het schijnt dat er nog weleens slangen door het gebied kruipen, en sowieso ga je door onbegaanbare paden dus gewoon meenemen in je backpack.

Meer over de prijzen en andere safari’s vind je hier.

Hoe kom je er

Een van de redenen dat ik nog nooit eerder in Mole was geweest, is omdat ik dacht dat het heel moeilijk te bereiken is. Dat is dus helemaal niet zo. Vanuit Tamale is het ongeveer vier uur met de trotro (maar of het sneller of langzamer gaat hangt van een heleboel factoren af). Wij gingen met het vliegtuig naar Tamale, bleven een nachtje in de stad en vertrokken ’s morgens rond negen uur naar Damango. Vraag een taxi chauffeur je te brengen naar Damango station, en daar zal iemand je de juiste trotro aanwijzen. Je kunt ook naar Larabanga reizen, dat is een dorpje verder in de richting naar het park.

Vanuit Damango (of Larabanga) neem je nog een taxi naar het park. Volgens mij betaalden wij vanaf Damango vijftig cedi, maar omdat we een Duits koppel ontmoetten konden we die rekening splitsen (altijd fijn). Ook nog een tip: spreek met de taxichauffeur af dat je belt wanneer je opgehaald wilt worden.

Waar verblijf je

Omdat er verschillende safari’s zijn, en je sowieso langer van de stilte wilt genieten (en als je helemaal uit het zuiden komt, wil je waarschijnlijk ook bijkomen van de reis) is het verstandig om ook een hotel in Mole Park te boeken. Wij sliepen in Mole Motel, wat helemaal prima is. Mocht je meer (lees: veel meer) geld hebben, kun je ook een van de prachtige lodges van Zaina Lodge boeken. Prijzen starten vanaf 300 euro (!), dus het moet wel geweldig zijn. In een park als Mole wil je helemaal niet de hele dag in je kamer zitten, dus een basic kamer is voor mij helemaal oké.

Mole Motel kijkt uit over de drinkplaats die je op de bovenste foto ziet. Het beschikt over heel veel kamers, en er zijn zelfs kamers met airco (die hadden wij niet, maar ik miste het ook niet echt). Daarnaast is er een zwembad waar je na je stevige wandelsafari lekker in kunt afkoelen en is er een restaurant. Volgens mij was het ontbijt zelfs inbegrepen. Voor de rest moet je geen culinaire hoogstandjes verwachten, en als vegetariër kan je er niet lang overleven tenzij je elke dag droge rijst en salade wilt eten maar het eten is absoluut te doen.

Onze kamer in Mole Motel kostte 200GHC per dag, wat best wel aan de prijs is voor een basic kamer in Ghana. Aan de andere kant ten opzichte van de 300 euro die je in Zaina Lodge voor een kamer moet betalen, is dit natuurlijk een schijntje. Voor de rest is het personeel supervriendelijk (al zijn ze zoals altijd wel met een beetje veel), en raad ik je het gewoon aan om lekker bij Mole Motel te boeken.

Mole National Park behoort absoluut tot een van mijn hoogtepunten in Ghana. Nu ik weet hoe mooi het er is, vraag ik mezelf af waarom ik er nooit eerder was geweest. Ondanks dat het wat duurder is dan de andere toeristische plekken is het ’t heel erg waard om te bezoeken, maar dat is misschien al duidelijk. Ben jij hier al eens geweest, of wil je hier graag heen?

Liefs, Jennifer

Mole National Park Ghana Mole National Park Ghana Mole National Park Ghana Mole National Park Ghana Mole National Park Ghana Mole National Park Ghana Mole National Park Ghana Mole National Park Ghana Mole National Park Ghana

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Sabine
  30 november 2017 at 04:08

  Zo tof dat je er nu geweest bent! Voor mij is het al heel wat jaartjes geleden maar ik weet het nog goed. Vond het heel indrukwekkend. Ik maakte toen een wandelsafari en zag heel veel olifanten, apen en krokodillen. De bavianen kwamen ook gewoon in het hotel, dat was wel een beetje spannend haha. Echt een mooie plek!

  • Reply
   Jennifer
   30 november 2017 at 14:32

   Ja jammer genoeg waren we niet in het goede seizoen, maar het was nu al indrukwekkend. Ga sowieso nog een keer terug!

  Leave a Reply