TRAVELING IN GHANA

PCC Hand in Hand: een unieke gemeenschap in Ghana

Als je me vraagt naar mijn lievelingsplek in Ghana, dan is er een zeer grote kans dat het antwoord “PCC Hand in Hand in Nkoranza” is. Ik wilde al een hele tijd naar deze plek, en afgelopen keer is het dan eindelijk gelukt. Lees snel verder als je wilt weten of deze plek echt zo bijzonder was als ik had gedacht.

If you ask me about my favorite place in Ghana I will probably answer “PCC Hand in Hand in Nkoranza”. This place was on my wishlist for a long time, but we finally went there last time. Continue reading if you want to know if it was as nice as I expected.

PCC Hand in Hand Nkoranza Ghana

PCC Hand in Hand bestaat uit de leefgemeenschap en daarnaast is er voor “toeristen” ook de mogelijkheid om op het project te verblijven en mee te leven met de kinderen en jongeren. Voor “toeristen” zijn er dus speciale gastenverblijven, in deze post ga ik alleen in op het project zelf. Binnenkort gaat er een verslag verschijnen met meer praktische informatie over hoe het is om op deze plek te verblijven.

Het project

PCC Hand in Hand is een unieke gemeenschap omdat het opvang biedt aan kinderen en jongeren met een verstandelijke en fysieke beperking. In Ghana is dit uniek omdat deze doelgroep in de meeste gevallen niet de kans krijgt om mee te draaien in de maatschappij. Ze worden bijvoorbeeld opgesloten in huis, worden naar een “healer” (een soort medicijnman) gestuurd om te “genezen” of worden uit de familie gezet en belanden op straat. Als je een beeld wilt krijgen van de situatie kun je de documentaire The World’s Worst Place to be Disabled kijken. Ik persoonlijk vraag me af of Ghana écht de slechtste plek op aarde is om een beperking te hebben, maar ik herken wel heel veel van wat er in de documentaire wordt laten zien. Er zit zeker een kern van waarheid in.

Het project is in 1992 opgericht door de Nederlandse Ineke Bosman. Zij had ooit de droom om een veilige en liefdevolle leefomgeving te creëren voor verstandelijk beperkte kinderen in Ghana. Inmiddels is deze droom uitgegroeid tot de Hand in Hand Community: een leefgemeenschap met ruim tachtig beperkte kinderen, afkomstig uit heel Ghana. Elk jaar komen daar weer nieuwe kinderen bij. In de community krijgen zij goede verzorging en aangepaste ontwikkelingsprogramma’s in een veilig en stimulerende omgeving. Absoluut een initiatief naar mijn hart.

PCC Hand in Hand Ghana

Het leven op PCC Hand in Hand

De community is opgezet als een klein dorp. In ieder huisje wonen twee of drie kinderen samen met een verzorger. Samen vormen zij dus een gezinnetje. De kinderen groeien dus zo veel mogelijk op in een “normale” situatie. Ik vind dat ten opzichte van bijvoorbeeld een kindertehuis een heel goed idee. Op deze manier kunnen de kinderen “in de gaten gehouden worden”, en dat kan denk ik alleen maar ten goede komen van hun ontwikkeling.

De gezinnetjes wonen dus in huisjes die verspreid staan op het terrein. In het midden ligt een plek dat door de hele community gebruikt wordt voor bijvoorbeeld spelletje, muziek, therapie, dansen en eten. Ook zijn er speciale ruimtes zoals een zwembad, een televisiekamer en een snoezelruimte. Sinds 2010 heeft de community ook een eigen schooltje waar de meeste kinderen elke dag les krijgen in voor hun aangepast onderwijs. Voor de jongeren is er een werkplaats waar zij handgemaakte producten maken als armbanden, tassen en babyslabbetjes. Deze producten worden verkocht en de opbrengst vloeit terug naar het project. Je snapt zeker wel dat ik dit een fantastisch idee vind.

De verzorgers in Hand in Hand

Mag ik nu een paar minuten van je tijd gebruiken om een ode aan de verzorgers van Hand in Hand te brengen? Die mensen doen fantastisch werk. De verzorgers hebben dus de verantwoordelijkheid over twee of drie kinderen. Ze zorgen ervoor dat de kinderen op staan, eten, douchen, naar school gaan, huiswerk maken, wassen gezamenlijk de kleding en vast nog veel meer. Omdat de community vooral draait op donaties en de opbrengsten van de verkopen is er weinig geld voor het personeel. Al dit werk doen ze dus voor een laag loon, maar het is fantastisch om te zien met hoeveel plezier ze dit werk doen. In de vrije tijd van de kinderen wordt er bijvoorbeeld vaak met de kinderen gevoetbald. Het enthousiasme van de verzorgers om de kinderen een fijne tijd te bezorgen, spatte er van af. Echt waar, ik heb zoveel respect voor deze mensen. Ik heb vooral jonge mensen gezien, zij kunnen misschien best een beter betaalde baan in de grote steden krijgen maar ze kiezen ervoor om áltijd voor deze kinderen te zorgen. Het doet me goed dat er ook lokale mensen zijn die zich in willen zetten voor kwetsbare doelgroepen in Ghana.

PCC Hand in Hand Ghana

Sponsoren

Zoals ik al eerder noemde is Hand in Hand afhankelijk van donaties en de opbrengsten van de verkoop. Ze krijgen geen enkele financiële steun vanuit de Ghanese overheid. Voor goede zorg heeft het project 900 euro per kind per jaar nodig. Dit gaat om de kinderen die echt op het projecten wonen. Er zijn ook jongeren die alleen op de werkplaats werken, en meestal in de vakanties terug naar hun families gaan. Voor deze jongeren is er 300 euro per jaar nodig. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat dit een heleboel geld is voor een project dat geen financiële steun krijgt. Daarom is het mogelijk om kinderen te sponsoren. Op dit moment zijn er nog vijf kinderen/jongeren zonder sponsor. Een van deze jongeren is Zachariah. Een jongeman van dertig jaar, hij praat niet maar heeft een lach die iedereen doet smelten. Toen ik met Mister bij Hand in Hand was, was Zachariah de hele tijd bij ons in de buurt. Niet om mij, maar omdat hij Mister zo interessant vond!

PCC Hand in Hand Ghana

Op een andere manier bijdragen?

Dat kan ook! Ik hoop dat ik inmiddels niet ben gaan klinken als een soort reclamebericht voor Hand in Hand, maar ik hoop wel dat mijn enthousiasme voor dit bijzondere project van je scherm is gespat. Je kunt de producten die de jongeren maken zelf kopen. De opbrengst gaat dus, nogmaals, volledig naar het project zelf. Dus ben je nog op zoek naar bijvoorbeeld een etui voor het nieuwe schooljaar, een zadeldekje omdat je deze zomer stad en land gaat affietsen of een schort dat je tijdens het BBQ’en aan gaat trekken: aarzel niet en neem contact op met Hand in Hand voor de verzending.

Wil je bijdragen en met eigen ogen zien wat jouw bijdrage toevoegt aan het leven van de kinderen en jongeren? Ook dat kan! Heb je (meer dan) drie maanden de tijd om naar het mooiste land ter wereld te gaan, dan zou ik dat zeker doen. Bij Hand in Hand kun je namelijk ook vrijwilligerswerk doen. Toen wij weer vertrokken naar onze volgende bestemming, liet ik de kinderen wel een beetje met pijn in mijn hart achter (niet omdat ze het zo slecht hadden, integendeel). We waren er maar 2,5 dag maar de kinderen en het project hebben echt mijn hart (en stiekem ook dat van Mister, al gaat ie dat niet zo snel toegeven denk ik) gestolen. Voor langere tijd op dit project verblijven is dan ook zeker een enorme aanrader. Ik zou het zelf ook graag een keertje doen.

PCC Hand in Hand Ghana

PCC Hand in Hand Ghana

PCC Hand in Hand Ghana

PCC Hand in Hand Ghana

PCC Hand in Hand Ghana

Tot zover PCC Hand in Hand. Een van de meest bijzondere plekken waar ik ooit ben geweest. En jij? Zou je naar deze plek willen gaan? Zou je op de één of andere manier willen bijdragen? Laat het me weten in de reacties!

Liefs, Jennifer

PCC Hand in Hand in Nkoranza is a community for disabled children and youngsters, but there is also the oppurtunity for tourists to stay at the project. I did that last time when I was in Ghana, but I will tell you more about that experience in another post. This post is only about the project Hand in Hand.

This project is a unique community in Ghana because it is a place for disabled children and youngsters. In Ghana those children and youngsters are normally not accepted. The project was founded by the Dutch woman Ineke Bosman in 1992. She had the dream to create a safe community full of love where disabled children can live and develop. At the moment more then eighty children are living in the community.

The community is like a small village. In every small house live two or three children with a caregiver. So the children are growing up in a “normal situation”. Which is really good if you compare it to example a children’s home where all the children live together like they are on a school camp or something. The houses are spread over the field, and in the middle there is a place where the whole community can play games, listen to music, dance and eat for example. There are also special rooms like a swimming pool, television room and room where the children can lay and play. Since 2012 there is also a school. And for youngster there is a workplace where the make handmade bracelets, bags and many more. People can buy those products and the profit will go back to the project. Do you understand I think this is a wonderfull idea?

And then we have the caregivers. In my opinion are those people great. They work for a small amount of money. The project doesn’t get any financial support from the government, so all the money they have they use it for the children and youngsters. So it is really special that they choose hard work and small money over earning more money in bigger cities. It is really nice to see them working. Seeing how much love they have for the children.

So now you know a bit more about this amazing project and you want to help them? That’s great! And you can! You can give them financial support by donating money every month for a particular child by your own choose. This is the part where I need you. When I was at Hand in Hand with my boyfriend this boy, Zachariah was standing by our side the whole time. And this time it was not for me, but for my boyfriend. He can’t speak, but his laugh will blow you away. He is one of the five children/youngsters from Hand in Hand who is waiting for a financier. And my idea is to support him. Unfortunately his care costs €75 euro a month, and that is a amount I can not pay by my own. 

Do you want to help this projects in other ways? That is also possible. You can buy the really nice products from the workplace. So are you looking for an unique present for someone you love, contact the coordinator and she will help you. Do you want to live at the project and see what your help is doing to the kids? You can be a volunteer at this project. If you have more then three months to travel to Ghana and see this beautiful country and project, you should absolutely do it. I’ve been only on the project for 2,5 days, but it was hard for me to leave all those workers, children and youngsters. We had a really great time, and maybe one they I will volunteer there as well.

So this is my post about Hand in Hand. One of the most wonderful places I’ve ever been. What about you? Do you want this visit this place? Or do you want to support this project in another way? Let me know in the comments!

Love, Jennifer

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Rob Alberts
  28 juli 2016 at 15:33

  Op mijn blog heb ik ook over deze organisatie geschreven:

  https://robalberts.wordpress.com/2016/07/27/hand-in-hand/

  Vriendelijke groet,

  • Reply
   Jennifer
   28 juli 2016 at 15:37

   Ik ga het lezen! Leuk!

  Leave a Reply