TRAVELING IN GHANA

Rondje door de Volta Region

Ghana is onderverdeeld in tien regio’s (provincies). Ik ben nog lang niet in allemaal geweest, maar de Volta Region is een van mijn favoriete provincies. Dit komt voornamelijk door de afwisseling in landschappen. In het zuiden ligt de kust, noordelijker kom je tussen de bergen en de regio grenst ook nog eens aan het Voltameer (Lake Volta). Daarnaast grenst de Volta Region ook nog eens met de grens van Togo, een uitstapje naar Togo is dus snel gemaakt. Vandaag deel ik het “Rondje Volta Region” dat wij afgelopen januari hebben gemaakt.

Lake Volta Ghana

Note: in dit artikel bespreek ik slechts het rondje dat wij hebben gemaakt, en hoe je van A naar B komt. Mijn uitgebreide mening over de accommodaties en bezienswaardigheden volgen later.

Winneba – Keta

Als eerst op de planning stond A&Y Wild Camp in Keta. In eerste instantie wilde we eigenlijk naar de plek Ada Foah (daar stroomt de Volta River in de Gold van Guinnee), maar we konden niet echt een geschikte plek om te slapen vinden. Tijdens onze zoektocht stuitte we dus op Wild Camp, een kleine accommodatie bestaande uit twee hutjes, een gezamenlijke ruimte, een badruimte en een keuken en dat allemaal slechts een minuut lopen vanaf het strand. We zijn hier twee nachten gebleven, en hebben vooral zo min mogelijk gedaan. Dingen die je in de buurt kunt doen zijn: hele lange strandwandelingen maken, slavenfort Prinzenstein bezoeken of een boottocht maken over de lagoon.

Vanuit Accra kan je het best vanaf Tema Station een trotro nemen naar Keta. Vanaf daar is het nog een paar minuutjes met de taxi (lopend is ook te doen) naar Wild Camp. Eventueel kun je ook een trotro nemen vanuit Accra Madina naar Aflao, en je af laten zetten in Denu. Vanuit daar neem je een shared taxi naar Keta en laat je af zetten bij de Keta Lagoon Lodge ziet (en dan bel je Wildcamp voor de verdere instructies). Wij hebben dat laatste gedaan, maar het is wel echt helemaal om (Aflao ligt bijna in Togo). De eerste optie zal ongeveer een uur of 3 á 4 duren (maar pin me er niet op vast!).

Keta Wild Camp Ghana

Keta Wild Camp Ghana

Keta Wild Camp Ghana

Keta Wild Camp Ghana

Keta – Wli

Vanuit Keta reisden we via Aflao en Hohoe verder naar Wli. In Hohoe kan je het best op zoek gaan naar een shared taxi naar Wli, trotro’s rijden er niet heel veel. In Wli verbleven we twee nachten in Wli Waterfalls Lodge. Wij sliepen in een kamer in het hoofdgebouw, maar je kunt ook in een chalet of zelf meegebrachte tent slapen. Deze lodge ligt om kruip afstand van het toeristencentrum van de Wli Waterfalls. Zeker een aanrader om die te bezoeken.

Tip: er zijn is een upper en een lower waterval, als je de upper wilt bezoeken kun je beter een trek van een paar uur of een meerdaagse trek doen dan de upper en de lower tijdens hetzelfde bezoek bezoeken. Vraag bij het centrum even naar de opties.

Vanuit Wli Lodge kun je ook nog Tafi Atome (maar je kunt hier ook slapen) en Mount Afadjato bezoeken. De lodge biedt zelf ook nog van alles aan. Voor een ‘actieve vakantie’ ben je hier zeker op je plek. Opvallend genoeg was het moment dat wij er waren een populair moment voor Nederlands sprekenden.

Wli Waterfalls Ghana

Wli Falls Lodge Ghana

Wli Falls Lodge Ghana

Wli Ghana

Wli Falls Lodge Ghana

Wli – Peki

Vanuit Wli reden we terug naar Hohoe om vanuit daar in naar Peki te reizen.  Van Peki zelf hebben we niet zoveel gezien, al denk ik dat het gewoon een klein dorpje is en verder niks bijzonders. We verbleven bij Roots Yard en dat was wel bijzonder! Het ziet er allemaal heel chill uit met hangmatten en een bar, en er hangt ook een fijne sfeer. Daarnaast is al het eten vegetarisch/vegan. We kozen overigens voor Peki omdat we graag Akosombo wilde bezoeken, alleen de hotel daar waren aan de dure kant. Vanuit Peki leek het niet mogelijk om Akosombo te bezoeken, maar wel andere delen van Lake Volta. Dat hebben we gedaan. Via de routebeschrijving van de eigenaren van Roots Yard kwamen we onder andere via een motorrit aan in Dodi. Op het eerste gezicht was het een grote teleurstelling (niks te doen, vies en stinkend strandje) tot een lokale man ons vroeg of we zin hadden in een boottochtje. Voor een euro of vier bracht een andere man ons in de boot naar een eiland (ik denk Dodi Island). Daar is een heel klein dorpje bestaande uit een paar hutjes en een schooltje. Ik had er wel langer willen blijven!

Na één nachtje reisden we terug naar Winneba. Tijdens deze reis kwamen we er achter dat we in plaats van naar Dodi Island (wat ook leuk was natuurlijk) ook Akosombo hadden kunnen bezoeken (en daar een boottrip doen). Adomi Bridge bleek namelijk op ongeveer een uur reizen vanaf Peki te liggen. Jammer! Al zijn we nu wel over de brug gereden, en weten we dit voor de volgende keer.

We zouden eigenlijk nog even stoppen om Cedi Bead Factory te bezoeken. Daar worden glaskralen gemaakt (en die verkoop ik met Dreams from Ghana). Wegens tijdsgebrek besloten we dat over te slaan voor deze keer.

Peki Roots Yard Ghana

Peki Roots Yard Ghana

Peki Roots Yard Ghana

Peki Roots Yard Ghana

Peki Roots Yard Ghana

Winneba

We sloten ons rondje af in Winneba door te eten bij Run Off vlakbij Winneba roundabout. Aanrader!

Hopelijk heb ik je met dit rondje geïnspireerd om ook de Volta Region te bezoeken wanneer je in Ghana bent. Mocht je nog specifieke vragen hebben of tips willen, laat het me weten!

Liefs, Jennifer

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Sabine
  14 maart 2017 at 17:27

  Leuk zeg! Brings back memories! 😀 Naar Hohoe en Wli ook ooit geweest. Ik kan me nog vooral herinneren dat het opeens begon te hozen en we nog terug moesten naar het stadje. Er waren geen bussen meer en toen was er één of andere man met een auto waar we ingepropt werden. Letterlijk, want voor wat er in die auto zat heb je in Nederland 3 auto’s nodig hahaha 😛

  • Reply
   Jennifer
   15 maart 2017 at 19:50

   Hahahahahahah typisch weer!

 • Reply
  Sonja
  18 maart 2017 at 11:04

  Wauw, je enthousiasme spat echt van de pagina’s af!:D En je hebt me zeker ook wel aan het nadenken gezet: misschien moet ik ook eens een bezoekje brengen aan Ghana…

  • Reply
   Jennifer
   18 maart 2017 at 11:41

   Dankjewel! En zeker doen! Je weet me te vinden voor tips en advies 😀

  Leave a Reply