LIFESTYLE

Ghanaian life #13: De allerlaatste week

Het lijkt alweer maanden geleden dat ik drie maanden in Ghana wonen (en dat is het eigenlijk ook). Jullie hadden de laatste weekoverzichten nog van mij tegoed, dus bij deze: weekoverzicht numero 13. Deze week schut ik even uit mijn mouw. Over deze week had ik nog helemaal niet geschreven (in mijn notities). We gingen onder andere naar Arts Centre, Trashy Bags en Run Off restaurant voor ons laatste avondmaal samen.

Trashy Bags Accra Ghana

Maandag gingen we vroeg op pad. Het was de bedoeling dat we dingen zouden kopen in Arts Centre (het walhalla voor souvenirs) en daarna naar Trashy Bags zouden gaan. Dat eerste was gelukt, maar het duurde allemaal zo lang en de werkplaats van Trashy Bags ligt niet dichtbij het Centre dus we besloten terug naar Winneba te gaan. In Arts Centre hebben we sieraden gekocht voor iemand die mij benaderde via Instagram. Af en toe krijg ik hele leuke berichten van mensen die mij volgen. Als je dit leest en me ook iets wilt vragen: schroom niet en neem contact met me op. Ik bijt niet!

Dinsdag gingen we voor poging twee naar Accra. Via Facebook had ik een paar boodschappentassen van Trashy Bags verkocht, maar ik had daar niet genoeg contact geld voor. Op naar de bank. Easy denk je. Niet dus. Alle banken waar ik kan pinnen (kan dus niet bij allemaal) waren leeg. Echt allemaal! Dus we waren lekker voor niks naar Accra gegaan. Geld en tijd verspild, maar dit is ook Ghana!

Trashy Bags Accra Ghana

Woensdag lukte het dan eindelijk. Ik voelde me overigens vet stoer dat ik nu eens tegen Mister kon zeggen welke trotro en dergelijke we moesten nemen, in plaats van andersom. Op het busstation Kaneshie hoefde ik nog steeds niet te zeggen waar ik heen moest: ze wisten het al. Bij Trashy Bags waren ze heel blij om me te zien. Ik had verwacht dat ze me al lang verwachten waren, maar dat was echt niet zo. Na het afrekenen van ongeveer 12 boodschappentassen en twee rugzakken gingen we naar Kasoa waar we nog andere dingen moesten regelen. Dat duurde zó lang dat ik besloot zelf naar huis te gaan. Wachtend in de trotro tot we konden gaan, kwam Mister alsnog naast me zitten. Missie mislukt!

Donderdag en vrijdag hebben we alleen de laatste dingen nog gedaan. Mijn Ghanese kleding ophalen bijvoorbeeld. Vrijdagavond zijn we nog naar  Run Off gegaan voor ons laatste avondmaal. Ik at jollof én een aardappelsalade, en dat was iets te veel van het goede.

Winneba

Zaterdag… De Dag waarvan ik hoopte dat ie nooit zou komen, was aangebroken. 21 januari. Terug naar Nederland. ’s Morgens pakte ik mijn koffers weer in, probeerde nog een beetje de normale dingen te doen maar het was natuurlijk wel een gekke dag. Rond half vijf kwam de taxi voorrijden, en was het tijd om afscheid te nemen van de buurtkindjes. Zij hadden er minder moeite mee dan ik.

Op het vliegveld hadden ze weer van alles veranderd, waardoor ik alweer uit mijn doen was. Het afscheid was (zoals altijd) een beetje koeltjes. Emoties tonen is niet ‘stoer’ in Ghana. De rest van de reis verliep voorspoedig. Lissabon is een best goed vliegveld om over te stappen. Niet heel groot (tenminste, misschien heb ik allerlei terminals gemist) maar gelukkig was de wifi de hele tijd gratis (niet zoals in Madrid, waar het helemaal niet gratis is). Gewoon prima.

En dat waren mijn drie maanden in Ghana. De komende tijd ga ik weer aan de slag om leuke artikelen voor je te schrijven!

Lief s, Jennifer

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply