LIFESTYLE

Precies drie jaar later: dingen die ik toen nooit gedacht had

Het is vandaag precies drie jaar geleden dat ik met overvolle koffers voor twee maanden naar Ghana vertrok. De tijd vliegt! Sinds die ervaring in Ghana is mijn leven best wel een beetje veranderd. In deze post lees je dingen die er spelen die ik van te voren nooit had kunnen voorspellen.

Voetbalveld op vrijwilligersproject in Ghana

Op 23 juni 2013 vloog ik met een rechtstreekse vlucht van KLM naar Ghana. Het werd de tweede keer dat ik buiten Europa kwam, de eerste keer dat ik in mijn eentje vloog. Ik heb ter herinnering aan deze dag en aan de hele periode (waar ik elke dag aan denk) een lijst gemaakt van dingen die ik toentertijd echt niet had gedacht.

Mijn obsessie voor handbal verdween naar de achtergrond – Jarenlang was handbal mijn favoriete bezigheid. Soms was ik zeven dagen per week op het handbalveld te vinden. Trainen, wedstrijden, fluiten, training geven, helpen bij andere activiteiten. Ik deed het allemaal. Terug uit Ghana begon ik een obsessie voor Ghana te ontwikkelen. Ik wilde mijn herinneringen zo goed mogelijk vasthouden. Misschien is het niet helemaal de hoofdreden, maar toen ik een halfjaar terug uit Ghana was ben ik gestopt met handbal. Als je me een jaar daarvoor had gezegd dat ik ooit zou stoppen met handballen, had ik je niet geloofd. Inmiddels ben ik trouwens wel weer vaker op het veld te vinden, dus misschien kan ik deze twee interesses ooit combineren.

Ik heb nog contact met veel vrijwilligers – Je zou denken dat je na zo’n ervaring als de onze terug in Nederland ieder weer je eigen weg gaat, maar ik heb toch met best veel vrijwilligers nog contact. Behalve dat je naar hetzelfde project bent geweest, heb je met deze mensen soms maar weinig gemeen. Op de een of andere manier vind ik het van veel vrijwilligers nog heel leuk om af en toe eens te horen hoe het met ze gaat. Daarnaast heb ik ook contact met mensen die naar hetzelfde project als ik zijn geweest, maar niet tegelijkertijd met mij. Sommigen van hen gaan ook nog regelmatig terug. Zo blijf ik een beetje op de hoogte van wat daar speelt. Ook via Instagram heb ik veel contact met mensen die nu in Ghana zijn, vrijwilligerswerk hebben gedaan of dat graag willen.

Ik ben elke dag met Ghana bezig – Ik had wel verwacht dat deze ervaring iets met me zou doen, dat het mijn kijk  op de wereld zou veranderen. Dat is zeker wel gebeurd, maar daarnaast ben ik ook enorm van Ghana gaan houden. Gaan houden omdat ik het natuurlijk (vooral de eerste weken) best moeilijk heb gehad, en me soms afvroeg waarom ik daar zo graag wilde zijn. Inmiddels is er sinds terug ben van het vrijwilligerswerk in 2013, geen dag voorbij gegaan zonder aan Ghana te denken. Ik denk oprecht dat er geen dag is waarop ik niet “iets voor Ghana heb gedaan”. Ik lees intensief reisblogs, boeken, kijk films, documentaires, onderhoud contact met locals, Instagram er op los, blog over Ghana en natuurlijk Dreams from Ghana. Ik had nooit gedacht dat ik vandaag de dag nog zoveel bezig zou zijn met deze ervaring.

Een bedrijf met banden in Ghana – Het leek me eigenlijk nooit leuk om een eigen bedrijf te hebben. Veel te lastig, alles zelf regelen. Het leek mij juist fijn om voor een baas te werken. Dat doe ik dan ook, maar daarnaast heb ik ook (niet in mijn eentje) een bedrijf in handgemaakte producten uit Ghana. Toen ik in 2013 uit Ghana kwam, had ik ook wat souvenirs mee en ik hoorde wel dat mensen dat leuk vonden. Een jaar later kwam pas het idee om armbanden (en bijvoorbeeld tassen en sleutelhangers) in Ghana te laten maken en hier in Nederland te verkopen. Er is veel tijd over heen gegaan, maar het is ons doel om op 1 juli online te gaan. In 2013 had ik nooit gedacht dat ik dit zou kunnen.

Een vriend in Ghana – Deze zag je vast aankomen. Ik had inderdaad nooit gedacht dat ík een relatie met een Ghanees zou beginnen. Tuurlijk van te voren wel met mensen overgehad, maar daar deed ik dan een beetje lacherig over. Zoiets zou niet bij me passen, leek me veel te moeilijk. Maar inmiddels gaat het al bijna drie jaar heel goed, en vind ik het ook wel prima zo. Ik wil je niet aanmoedigen om nu een retourtje naar Ghana te kopen (oké dit wel) en dan de eerste de beste local van het vliegveld te kiezen en die omtoveren tot je vriend(in), zo makkelijk gaat het ook weer niet. Maar het is hartstikke mogelijk, en waarschijnlijk makkelijker dan je denkt om een relatie te hebben met iemand die én uit een totaal andere cultuur komt én zo’n 7000 kilometer verder weg woont.

En jij? Heb jij weleens een reis gemaakt of is je iets anders overkomen die jou leven best wel op zijn kop heeft gezet? Welke dingen doe je nu waarvan je dacht dat je ze nooit zou doen?

Liefs, Jennifer

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Rob Alberts
  23 juni 2016 at 09:21

  Ik ben benieuwd naar jouw bedrijfje.

  Vriendelijke groet,

 • Reply
  Sabine
  23 juni 2016 at 17:33

  Haha die laatste vraag is in mijn geval wel duidelijk denk ik 😛 😀 Echt noooooit had ik gedacht dat ik zou kunnen emigreren. Dat roepen is makkelijk, maar het ook echt doen… nee dat is een stapje verder. Maar toch!! Opeens is Colombia mijn nieuwe thuis en heb ik niets meer in Nederland (behalve familie en vrienden natuurlijk). Een eigen bedrijfje starten is mijn droom, het liefst iets met schrijven en fotograferen. Jij hebt dat maar mooi gedaan en daar mag je trots op zijn. Ik hoop ook ooit zo ver te komen!

  • Reply
   Jennifer
   23 juni 2016 at 20:13

   Hahaha gek is dat he. Je hebt mensen die jarenlang van de daken schreeuwen dat ze Nederland zat zijn en naar een zonnig oord willen emigreren, en dat vervolgens nooit doen en mensen die het eigenlijk wel goed vinden in Nederland en vervolgens “per toeval” gaan emigreren. Fijn dat Colombia je thuis nu is! Scheelt toch een heleboel. Je vriend is natuurlijk lekker bij je, maar het is ook fijn als je je ook goed voelt in het land. Ja zou ik doen! Je kan hartstikke goed schrijven en fotograferen! Geniet enorm van jouw blog! Het bedrijf is echt nog maar een fractie van wat ik er ooit van zou willen maken (of een nieuw bedrijf starten), maar het is een begin. Ik denk dat jij er ook ooit wel komt 🙂

  Leave a Reply