LIFESTYLE

Get ready for Ghana: Bucketlist (#1)

Ik heb vandaag mijn paspoort met visum erin mogen ontvangen, dus om dat te vieren kom ik vandaag met mijn bucketlist voor Ghana januari/februari. Dit is waarschijnlijk maar een deel van mijn bucketlist, ik verzin er standaard honderd dingen bij. En het is ook niet de bucketlist voor álles wat ik in Ghana wil doen, want dan wordt het wel een hele lange lijst.

DSC02027.JPG

Paspoort met visum binnen. Er kan niks meer verkeerd gaan. Of nou ja, bijna niks. Het overkomt me nog weleens dat ik mijn vlucht bijna mis (terugvlucht naar Nederland 2015) of gewoon helemaal mis (terug naar Nederland 2014 en op weg naar Ghana 2015). Ik ben niet zo goed met vliegtijden.

Om de stemming er toch goed in te houden, presenteer ik: (waarschijnlijk een deel van) BUCKETLIST GHANA JANUARY/FEBRUARY.

DSC00046.JPG

Ik heb echt geen idee waar dit was. Hier ben ik per toeval gekomen. Heerlijk is dat, op stap met een local.

#1 Het noorden en Mole National Park

Ik schaam me diep, maar ik ben nog nooit in het noorden van Ghana geweest. Het is eigenlijk schandalig, maar het komt er elke keer niet van. Elke keer denk ik “maar het is zo lang met de bus, maar we moeten ook nog dit, maar ik wil ook nog dat” en dan zit op het vliegtuig terug naar Nederland en heb ik het gewoon weer niet gedaan.

Daar gaat deze keer verandering in komen. Al moet ik in mijn eentje gaan, deze keer ga ik naar het noorden. Ik heb niet eens echt een plan. Maar zoals ik het van anderen moet geloven, is het noorden van Ghana “het echte Afrika”. Koeienstronthutjes. Dat zie ik dan voor me. Ik ga het beleven. En als ik er dan toch ben, wil ik ook heel erg graag naar Mole National Park. Je weet wel, dat park waar olifanten rondlopen. En apen. En andere dieren.

Ik vraag me nu hardop af waarom ik het noorden en Mole nog niet bezocht heb… Wie herinnert me er in januari aan dat ik nu écht ga? Bedankt alvast.

#2 Cedi bead factory bezoeken

Zoals je misschien wel (of niet) weet, heb ik een bedrijf in onder andere handgemaakte armbanden: Dreams from Ghana. Die armbanden laten we rechtstreeks maken bij de producent, in dit geval degene die de kralen om het “touwtje” rijgt. Maar ik wil weleens zien hoe en waar ze die kralen dan maken. En dat kan dus bij Cedi bead factory, en ik ga het zeker doen. Uiteraard ga ik het met je delen als het zover is.

#3 Mount Afadjato beklimmen

Mount Afadjato is de hoogste berg in Ghana. Ik heb 0,0 klimervaring en ik heb geen idee hoe ik het ga volhouden (ik denk dat het zwaar is namelijk). Maar ik wil dit doen. Als ik het goed gezien heb op foto’s is er op de top een soort plateau. Dat is mijn doel: op dat plateau shinen.

#4 Ada Foah

Palmboom hier, strand daar. Ik ben al om. Eigenlijk heb ik het helemaal niet op luie strandvakanties. Ik combineer een paar uur (maximaal twee dus) op het strand met iets actiefs in de buurt. Ik heb over dit dorp gewoon zoveel leuke verhalen gelezen en mooie foto’s gezien. Ik moet hier gewoon heen. Al is het maar voor een dag. Want iets meer in het oosten ligt namelijk Meet Me There African Home Lodge, en dat ziet er ook supertof uit.

#5 Motor rijden

Deze moet gewoon op mijn bucketlist komen. Dit is namelijk mijn enige echte “Ghana-traditie”. In 2013 was ik met andere vrijwilligers een weekendje weg naar Volta Region om de Wli Waterfall en Tafi Atome, en dat was zo’n geweldig weekend. Ik ga er vast nog wel een post over schrijven. Maar alles was zo spontaan en we deden het gewoon. Zo kwamen we dus ook bij de weg die ons naar Tafi Atome (overigens hier leven apen in het wild in een dorp) zou leiden, en daar werd ons doodleuk verteld dat er geen taxi’s reden. Moesten we op de taximotor. Nou we hadden het niet meer. Die motors ging veel en veel te hard. Doodsbang waren we soms, maar wat was het fenomenaal.

In 2014 was ik samen met Mister (en wat familie) op de weg terug na een bezoek aan Mister’s ouders. Die wonen in een afgelegen dorp, dus we waren al lang blij dat we een taxi terug hadden. Plot twist: die taxi deed het dus niet zo goed. Om een lang verhaal kort te maken (ik ga vast nog wel een keer het lange verhaal posten): er kwam “toevallig” een vriend van de familie op de motor voorbij en ik als dé blanke móést bij deze vreemde man opstappen en hij zou me thuisbrengen. Over vertrouwen gesproken. Hij heeft me thuis gebracht hoor.

En tot slot (sorry deze post is lang he) 2015. Iets minder spectaculair maar hij hoort erbij. Een vriend van Mister heeft een motor en we hadden afgesproken om op de motor naar beneden (“het dorp in”) te gaan om wat te drinken. Nou daar gingen we hoor, op de motor, met z’n drieën. De volgende dag wilde Mister bewijzen dat hij kan motorrijden (hij heeft geen rijbewijs dus ik geloofde het niet). Dus gingen we op de motor naar het dorp van zijn ouders, en wat was dat fantastisch. Heerlijk foto’s en video’s maken, zwaaien naar de mensen die we tegenkwamen. Iedereen onder de indruk want “er zit een blanke op de motor”. En dan ook nog dorpjes passeren waar geen westerling ooit zal komen. Doe mij nog maar duizend van zulke ritjes!

DSC00447.JPG

Van ritjes op de motor op zandweggetjes waar geen niet-Ghanees ooit zal komen kan ik ónwijs genieten

En jij? Wat staat er op jouw Ghana bucketlist? Laat het me weten!

Liefs, Jennifer

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Get ready for Ghana: Bucketlist (#2) |
  12 januari 2016 at 07:57

  […] twee weken te gaan dus is het tijd voor het tweede deel van mijn bucketlist. Deel 1 heb je al hier kunnen kunnen lezen. En vandaag vertel ik jullie dus mijn deel 2. Benieuwd wat ik nog meer in Ghana wil doen deze keer? […]

 • Reply
  So what about the bucketlist? – Living the Ghanaian dream
  14 maart 2016 at 10:45

  […] je je die bucketlist nog die ik voor mijn vertrek heb gemaakt? Zo niet kun je hier in deel één en deel twee teruglezen wat ik allemaal van plan was om te doen tijdens mijn vierde keer in Ghana. […]

 • Leave a Reply