LIFESTYLE

Wat nou als het lukt #2: Terug naar Ghana

Op moment van schrijven zit ik als een malle op de F5-knop te rammen om mijn mailbox te verversen. Ik weet niet of het werkt, maar ik moet toch iets doen om de tijd te doden. Ik wacht namelijk op een heel belangrijk mailtje. Een mailtje waarin staat wanneer en voor hoe lang ik naar Ghana ga. Waarschijnlijk DEZE MAAND nog. Wat? Ik leg het je allemaal uit in dit artikel.

Goedkoop vliegen naar Ghana

Making Africa Work

Een paar weken geleden kwam ik opeens uit op de website van Making Africa Work, een organisatie die ondernemers stimuleert om in Afrika te ondernemen zodat daar meer banen gecreëerd worden. Ik weet niet eens meer hoe ik er op kwam, maar ik las dat ze zochten naar ondernemers die ondernemer in Afrika (en dan vijf specifieke landen). Ghana hoort bij die vijf landen. Je kon je aanmelden door iets over je bedrijf te vertellen en een business model in te vullen. Toevallig herkende ik dit model van mijn opleiding, en had ik dit model ook al in het Nederlands voor Dreams from Ghana ingevuld. Ik vulde ‘m dus ook maar in het Engels in. Daarna dacht ik eigenlijk niet meer aan MAW, tot ik een mailtje van ze kreeg.

Ik ben geselecteerd voor hun coachingstraject. Dit betekent dat ik binnen nu en eind september “op missie” ga om in Ghana haalbaarheidsonderzoek te doen. Het wordt een reis van twee weken waarin ik voor mezelf heb gesteld dat ik onder andere nieuwe ondernemers wil ontmoeten, wat praktische zaken wil uitzoeken (moet ik de ondernemers bijvoorbeeld een contract geven?) én wil onderzoeken of ik misschien een werkplaats kan bouwen. Ja, een werkplaats. Nu werken we met ondernemers die hun eigen werkplaats en middelen al hebben, maar er zijn ook genoeg getalenteerde Ghanezen die daar geen geld voor hebben. Ook hen wil ik helpen. Het onderzoek is daar een goede start voor. Maar ooit hoop ik echt een mooie werkplaats te openen.

Tijdens de reis word ik vergezeld door een lokale ondernemer in Ghana. Voor de periode van het traject is hij of zij mijn lokale partner. Of we daarna nog verder willen werken met deze persoon (en vice versa natuurlijk) is aan ons. De lokale partner heeft een groot netwerk en al ervaring in hetgeen wat wij doen.

Informatiebijeenkomst

23 juni had ik een informatiebijeenkomst bij MAW op kantoor. Hier kwamen alle ondernemers die geselecteerd zijn bij elkaar. Opvallend feitje: ik was veruit de jongste. De bijeenkomst was organiseert om duidelijk te maken wat er exact van ons verwacht wordt. We gaan dus twee weken naar Ghana (of een ander land), maar dat wordt zeker geen snoepreisje. Eind november moeten we namelijk allemaal een businessplan (inclusief financiële haalbaarheid) inleveren. Dit wordt allemaal voorgelegd aan het ministerie, en dan komt er mogelijk een vervolg van het traject. Spannend dus!

Hoe nu verder

Ondertussen heb ik alweer tien keer op de F5 knop geramd. Ik hoor namelijk twee weken van te voren dat ik ga, en ik had aangegeven dat ik 24 juli wil gaan. Dat is dus gisteren over twee weken. Dus ik krijg wel lichtelijk stress. Het is dus nog even spannend deze week. Gelukkig regelen zij mijn vliegticket en visum, dat is al een hele zorg minder.

Ik hou je de komende tijd uiteraard op de hoogte!

Liefs, Jennifer

 

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Sabine
  11 juli 2017 at 16:24

  Wat spannend! Ik duim met je mee meid, zou zo gaaf zijn!

  • Reply
   Jennifer
   11 juli 2017 at 16:26

   Ja he! Heb net een mailtje ontvangen dat ze nog niemand voor me hebben gevonden, maar ik hoop toch echt dat ze snel iemand vinden zodat ik kan gaan 🙂

 • Reply
  Youknowyouloveme
  2 augustus 2017 at 13:41

  Oehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

  • Reply
   Jennifer
   3 augustus 2017 at 09:08

   Ik waardeer je support. – A

 • Reply
  Anne
  28 augustus 2017 at 22:26

  Hallo Jennifer! We volgen elkaar op insta en ik ben geïnteresseerd in jouw verhaal. Zelf vlieg ik al 15 jaar heen en weer tussen Ghana en Nederland . Misschien kunnen we in de toekomst iets voor elkaar betekenen. Groetjes Anne

 • Leave a Reply