LIFESTYLE

Road to Ghana #1 TERUG NAAR GHANA!

Je kunt je misschien voorstellen dat mijn leven een beetje (oké beetje boel) draait om Ghana. De vraag “Wanneer ga je terug naar Ghana?” wordt me dan ook bijna dagelijks gesteld. Eerst kon ik er nog geen duidelijk antwoord op geven, maar inmiddels is er al veel meer duidelijk. Tijd voor een update!

Maybe you can understand that my life is all about Ghana. Almost daily people are asking me when I am going back to Ghana. At first a could answer that question, but a lot happened. Time to tell!

Akwakwaa Ghana

Voor mijn opleiding Sport Management & Ondernemen moet ik een semester een minor volgen. Een minor is een soort zeer verkorte opleiding. Het mag van alles zijn en het hoeft ook niet per se iets met de opleiding die je volgt te maken hebben. Ik kon er ook voor kiezen om een minor binnen mijn opleiding te kiezen, maar één ding was duidelijk: dat niet. Dus ging ik op zoek naar een andere minor. Voorop stond dat ik een minor wilde waarin ik meer ga leren over ontwikkelingslanden, de achtergrond et cetera. Een minor vinden was geen hele moeilijk opgave, er zijn er namelijk genoeg in die richting. Uiteindelijk is mijn oog gevallen op Internationalisering: Werken in ontwikkelingslanden (vanaf nu ga ik het WIO noemen). Ik moest deze minor aanvragen bij de examencommissie van mijn opleiding omdat niemand van mijn medestudenten deze ooit had gevolgd (woehoe pionier). De minor is goedgekeurd en zo zat ik half mei bij een bijeenkomst ter voorbereiding en ik heb afgelopen week mijn intakegesprek al gehad.

Wat is WIO?

De minor WIO is een minor die zich richt op werken in ontwikkelingslanden (logisch). De opleiding bestaat uit een helft theorie dat hier in Nederland plaatsvindt en een helft praktijk dat in een ontwikkelingsland plaatsvindt. In het theoriedeel krijg ik de vakken ontwikkelingsvraagstukken, interculturele communicatie en Engels. In ontwikkelingsvraagstukken gaan wij door middel van onder andere hoorcolleges, werkcolleges en bezoeken aan musea dieper in op wat een ontwikkelingsland is, politieke situaties in een land, het verschil tussen de stad en het platteland, ontwikkelingssamenwerking et cetera. In interculturele communicatie leer ik denk ik hoe je moet communiceren met andere culturen. Dat vak is me nog niet helemaal duidelijk, maar we gaan leren door middel van spel, training en oefening. Scheelt, ik ben dol op rollenspellen (niet echt). En bij Engels leren we natuurlijk Engels. Naast deze vakken moeten we onder andere ook een stagewerkplan schrijven, onderzoeksopdrachten over je stageland doen en praktische zaken regelen voor de stage in het buitenland.

Laten we het over de stage hebben

Want wees eerlijk, die vakken klinken vast interessant maar stiekem ben je hier gekomen om er achter te komen wanneer ik terug naar Ghana ga. Ik ga je niet langer in spanning houden: ik ga eind oktober terug. De stage waar ik het hierboven over heb, die ga ik natuurlijk in Ghana lopen. Het zou een beetje gek zijn als ik een minor “werken in ontwikkelingslanden” (want dat is mijn ultieme doel) volg en dan níét de kans pak om naar Ghana te gaan. Stel ik zou voor Bolivia (ook leuk) kiezen, dan moet ik in het theoriedeel ook alles onderzoeken over Bolivia. Heb ik toch helemaal niks aan…

Ghana, Volta Region, lodge, eco, sleep, sea, beach, volunteer, volunteer work, Africa

Hoe ga je dit regelen

Vanuit de opleiding worden er verschillende organisaties aangeboden die staan te trappelen om studenten en projecten in het buitenland te bemiddelen. Leuk voor hen, maar daar ga ik mijn geld niet aan uitgeven. Nu wil ik jullie niet adviseren om als je voor het eerst in het buitenland vrijwilligerswerk gaat doen of stage gaat lopen, dat lekker op je eigen houtje te doen. Ik begrijp best dat er heel veel voordelen aan een organisatie zitten, maar in dit geval niet voor mij. Daarom ga ik het wel zelfstandig regelen, en als niet opeens de pleuris uitbreekt in Ghana dan geeft mijn minor me daar ook toestemming voor. Wel zo handig.

Zelfstandig je stage regelen

De laatste keer dat ik in Ghana was, heb ik weer een bezoek gebracht aan Trashy Bags. Ik ga nog een uitgebreide ode aan hen schrijven, maar mocht je écht niet weten wat het is kun je mijn artikel over mijn lievelingsspullen uit Ghana tussendoor wel even lezen. Toen ontstond ook mijn idee om mijn stage daar te gaan lopen. Ik denk dat ik daar voor Dreams from Ghana heel veel kan leren, en ook gewoon hoe je een bedrijf op zet in Ghana en alles daar om heen. En ik vind het sowieso een tof bedrijf. Ik bedoel hallo, ze maken tassen van afval. Beter dan dat wordt het echt niet. Toen ik in de winkel was vroeg ik de verkoper of ze ook stagiaires aannemen, en dat doen ze. Perfect. Terug in Nederland heb ik het idee weer even in de koelkast gezet, want de inschrijving voor de minor was nog niet eens open.

Inmiddels heb ik contact met hen opgenomen, en is het zo goed als zeker dat ik mijn stage daar kan gaan lopen. Trouwens, het betreft een stage van zeven weken maar ik heb de tijd om 2,5 maand in Ghana te blijven. Dat doe ik dan ook. Het enige “probleem” is dat ze geen vrijwilligershuis hebben, dus ik moet mijn eigen onderkomen regelen. Daarbij twijfel ik nog een beetje of ik dat regel in Kasoa (vlakbij Accra) of in Accra (waar Trashy Bags ook gevestigd is). En in Accra kan ik dan nog kiezen uit een zelfstandige kamer huren (maar het schijnt dat ik die dan gelijk voor een heel jaar moet huren, en ik heb hem maar voor zeven weken nodig) of ik zoek een gastgezin (maar waar). Mochten er toevallig Nederlanders of Belgen zijn die dit lezen en de ultieme oplossing hebben, neem contact met me op en ik ben je eeuwig dankbaar.

Ik weet dat je een ‘maar’ misschien niet zag aankomen, maar er is wel een ‘maar’. En die ‘maar’ kan ik het best omschrijven als een luxe probleem. Ik heb namelijk ook nog contact met een ander project en daar zou ik ook heel graag een bijdrage aan willen leveren. Dat andere project in FrankEve, een vakschool in Agona Swedru. Meisjes uit de omgeving krijgen daar naast de normale vakken als Engels en wiskunde ook vakken als Fashion Design en Cake Decoration. Het doel is om deze meisje op te leiden tot zelfstandigen. Hoe fantastisch is dat! Ook een super mooi project waar ik denk ik een hoop kan betekenen. Alleen ik heb maar zeven weken stage, en dat is al hartstikke kort dus het is onmogelijk om deze twee stages te combineren.

Trotro Ghana

Dilemma

Dus nu weet ik niet zo goed wat ik ga kiezen. Gelukkig hoeft dat in dit stadium ook nog niet, maar het is fijn als ik al een beetje mijn keuze zou kunnen maken. En mijn keuze verandert met de dag. Ik vind Trashy Bags namelijk een fantastische organisatie. Voor zover ik kan beoordelen is het superprofessioneel en ik wil heel graag leren hoe ik ook zoiets op kan zetten. Daarnaast geeft Trashy Bags ook trainingen aan jongeren om zelfstandig te worden en ze geven ook voorlichtingen over het gevaar van afval op straat gooien (en verbranden). FrankEve vind ik ook een fantastisch project, en gezien mijn opleiding kan ik misschien wat betekenen qua ondernemen. En niet heel onbelangrijk: als ik daar ga dan kan ik bij Mister in Winneba wonen (als hij aangenomen wordt voor de universiteit). Maar ik kan eigenlijk ook best zeven weken in mijn eentje (of gastgezin of andere oplossing) in Accra wonen en daarna naar Winneba verhuizen. Zoveel keuzes!

Tot zover mijn update over de minor WIO en de stage die daarbij hoort. Voor welk project zou jij gaan? Laat het me weten in de comments!

Liefs, Jennifer

In september I will start my new schoolcourse called “working in developmentcountries”. The first weeks I have classes in Holland, where I will learn more about developmentcountries. Our classes will be development issues, intercultural communication and English. The best part of it is the internship in a developmentcountry. From October I will go to Ghana and start my internship for seven weeks. I have two projects in mind where I want to be an intern, but I really don’t know which one to choose. The first one is Trashy Bags, a really cool company who makes bags from trash (you see what I did here). Beside that they also train youngsters and they make people aware of the results from throwing trash on the streets. It is located in Accra, and my only problem is that they don’t have accomodation for the interns and volunteers. So I have to arrange that by myself. Not a big problem. But if you are from Accra and you know a cheap room (for seven weeks) for me or you live there and you want to welcome me in your home for seven weeks (I will pay for food, electricity, water etc of course) then please contact me so that we can talk about it. The second project is FrankEve, a school for girls who get classes like English and maths but also Fashion Design and Cake Decoration. After graduating they are trained to begin their own company. How cool is that. And this place is nearby Winneba. So if I choose this I can live with my boyfriend in Winneba (if he gets choose for the university). So maybe you understand why I can’t make a decision. Those projects are both very cool and I really want to be involved with both. 

This is my update so far. Which project would you choose? And why?

Love, Jennifer

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Rob Alberts
  4 juni 2016 at 12:42

  Heb je contact met Ghanese organisaties in Nederland? Zij hebben vast weer contacten in Ghana.
  Recogin is een goede organisatie. Met goochelen kun je hun adresgegevens in Amsterdam-ZuidOost vinden.

  Vriendelijke groet,

  • Reply
   Jennifer
   4 juni 2016 at 14:25

   Voor de projecten ga ik waarschijnlijk uit de bovengenoemde kiezen, maar wellicht handig voor een kamer/huis in Accra. En sowieso altijd leuk! Ik ga het eens opzoeken, bedankt! 🙂

 • Reply
  Sabine
  4 juni 2016 at 19:43

  Jeej al zo snel terug naar Ghana! Wat leuk voor je meid!! Ook voor zo lang en meteen combineren met de studie, doe je goed! 😀 Ik vind de keuze van project lastig. Aan de ene kant zou ik die eerste doen omdat het heel professioneel oogt en je langer kunt blijven, maar aan de andere kant zou ik ook wel juist dan een tijdje samen willen zijn met mijn vriend (Mister dus in dit geval voor jou haha). Het is ook zonde als je daar twee maanden bent en je bent niet samen met hem. Of is dat bij het eerste project ook wel te regelen? Iig: je gaat terug!

  • Reply
   Jennifer
   4 juni 2016 at 23:50

   Ja leuk he! Wist het eigenlijk al toen ik de vorige keer weer terug kwam, maar nu is het eigenlijk zeker. Mister gaat waarschijnlijk studeren in Winneba, en vanaf Accra is dat wel echt te ver dus afgelopen week hebben we het vooral over een andere optie gehad. Hij had het over Kasoa, dan moeten we allebei een uur reizen naar stage/studie maar omdat ik een “huis” moet huren voor een jaar (schijnt) vind ik het onzin dat hij dan als ik terug in Nederland ben nog steeds twee uur per dag moet reizen (en dat ook moet betalen) om op de universiteit te komen. Dus het best zou zijn voor die zeven weken een huis in Kasoa, en daarna verhuizen naar Winneba. En als dat echt niet kan dat ik in Accra ga wonen voor zeven weken, in het weekend wel naar Winneba kom en na mijn stage ook daar ga wonen. Maar ik weet nog niet precies hoe dat allemaal gaat en zo.

 • Reply
  Romy
  8 juni 2016 at 14:50

  Wauw wat gaaf! ik moet toegeven dat ik dit het meest interessante artikel vind die ik vandaag heb gelezen. Super inspirerend ook! Gaaf dat het je gelukt is, maar lastig om te kiezen tussen 2 leerzame stages, lekker cliché maar volg je hart. Jij komt er wel!

  • Reply
   Jennifer
   8 juni 2016 at 17:15

   Wat lief! Dankjewel! Ik hoop er nog veeeeeel meer over te kunnen schrijven. Ja ik denk dat ik het ook wel weer, en misschien de ander dan als extra optie neem voor vrije studiepunten. Dankjewel!

  Leave a Reply