LIFESTYLE

Dingen die ik niet ga missen uit Nederland

Geloof jij dat ik al over vijf weken Nederlandse bodem verlaat? Nou het is echt waar! De tijd gaat zó snel. Voor ik het weet zit ik al in het vliegtuig. Voor ik het weet woon ik vlakbij het strand. Voor ik het weet loop ik stage bij een van de tofste organisaties die de wereld kent. Maar vandaag is vandaag, en vandaag deel ik de dingen die ik absoluut niet ga missen. Enjoy!

Do you believe I am almost going to leave The Netherlands? Well it is true! Time flies. Today I will share the things I will not miss about The Netherlands. Enjoy!

Bezoek aan Amsterdam

1 – Stipt op nummer één: sneeuw en kou. Ik weet dat er in de maanden dat ik er niet ben waarschijnlijk niet veel sneeuw gaat vallen en het wordt waarschijnlijk ook niet erg koud, maar diep van binnen hoop ik dat dat ’t wel wordt (sorry). De laatste keer in Ghana dacht ik dat ik aan de winter ontsnapt was, viel er sneeuw in april. Ik heb gewoon helemaal niks met sneeuw en kou. Meer heb ik er ook niet over te zeggen. Van mij mag het allemaal in de maanden dat ik er niet ben, of helemaal niet. Punt.

2 – Mensen die het altijd te druk hebben. Wat is dat tegenwoordig. “Hoe gaat het?” “Ja wel goed, druk.” Moet ik dan denken ‘wow zíj is succesvol/populair/goed bezig’? Ik denk eerder dat het juist niet gaat. Sowieso kan je het in mijn ogen nooit ‘druk’ hebben. Je kíést er voor om iets te doen, en moet daar andere dingen voor laten. Simpel. Nee, ik probeer altijd ‘ik heb het druk’ te vermijden. Alleen maar dingen doen die je leuk vindt (ook al kan dat niet altijd, dat besef ik ook wel), dat zouden meer mensen moeten doen.

3 – Vroeg opstaan. Nu denk je misschien ‘Maar jij moet toch twee uren reizen naar je stage? Hoe laat mag je dan beginnen? 12 uur?’. Hier in Nederland ben ik niet zo goed in vroeg opstaan. Vanwege de minor moet ik drie keer per week om half negen in Amsterdam zijn (is wekker om 5.50 uur), en ik ben inmiddels getraind. Mijn hobby wordt het echter niet denk ik. In Ghana daar in tegen is vroeg opstaan een makkie. De zon komt namelijk (welke tijd van het jaar het ook is) al voor zes uur op. Daarnaast staat íédereen in Ghana vroeg op. Als ik tot half acht in bed blijf liggen, voel ik me super verwend en lui omdat iedereen al vanaf half zes op is. Je merkt het dus amper als je om half zeven al met de trotro gaat. Iedereen is al in een goede bui. Nu ik nog!

4 – Klagende mensen. Natuurlijk, met dit stuk beschrijf ik ook een beetje de dingen waar ik me aan erger in Nederland dus stiekem spreek ik mezelf hier tegen. Maar klagende mensen? Van die mensen die niet even twee minuten kunnen wachten in de supermarkt, mensen die niet kunnen leven met vijf minuten treinvertraging. Mensen die klagen als het te warm is maar ook als het te koud is. Nee, ik ben blij dat jullie in Nederland blijven. Het leven is toch veel te kort om te klagen.

Nou dat is helemaal niet veel toch? Je kunt wel concluderen dat ik mijn leven in Nederland gewoon prima vind. We hebben veel. Ik kom niks tekort. Ik krijg de kans om mijn dromen na te jagen. Ik heb de tijd om me te irriteren aan mensen die klagen. Dat ik naar Ghana wil, heeft dan ook helemaal niks te maken met dat Nederland zogenaamd “niet goed genoeg” voor me is. Integendeel. Tot drie jaar geleden had ik nooit gedacht aan weg uit Nederland gaan. Maar sommige dingen moet je gewoon doen. Of op zijn minst proberen.

Zijn er dingen uit Nederland die jij totaal niet zou missen in het buitenland?

Liefs, Jennifer

1 – Absolutely snow and coldness. I know there will probably be no snow in The Netherland when I am Ghana, and it will also not be so cold but deep inside I hope it will sorry not sorry). My last time in Ghana I thougt I escaped winter, but then the snow came in April… I just don’t like snow and coldness. That is all I have to say.

2 – People who are always busy. How can they always be busy? I just can’t imagine how that is possible. And if you tell me “I am busy”, I will not think ‘wooooh this person is succesfull/popular/doing great’. In my opinion no one can be really busy. You choose to do things, and that is why you can’t do every thing. That’s it.

3 – Getting up early. The Holland way. Like when it is dark outside and you are the only one in the house who has to get up early. But in Ghana it is easy. The sun comes up before 6am, and people get up around 5am sometimes. So when I wake up at 7am, I feel spoiled and lazy.

4 – People who complain. I know I am complaining about people who complain right now. But who likes people who can’t wait for two minutes in the supermarket, or get angry when the train has a five minutes delay. Or worse: people who complain when it is hot, but also when it is cold. No, those people better stay in the Netherlands. Life’s too short to complain.

I think this is not so much? We can all see that I just like my life in The Netherlands. We have a lot. I can get almost everything I would like to have. I get the chance to chase my dreams. I have time to complain about people who complain. And the fact that I want to move to Ghana, has nothing to do with me not liking The Netherlands. Three years ago I didn’t even think about moving outside the country. But for now I know I have to do it. Or at least try.

What is the thing you will not miss about your country when you are in a foreign country?

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Sabine
  22 september 2016 at 14:56

  Hihi herkenbaar 😉 Ook dat vroege opstaan. Een tandarts of doktersafspraak heb ik al om 7 uur en om 5.30 staat bogotá al vol met file. Om 9 uur pas beginnen met werk of wat dan ook vind ik opeens zo laat Hahaha. En sneeuw en kou mis ik ook niet. Al is kerst met hetzelfde weer als de rest van het jaar wel vreemd Haha. Wat gaat de tijd snel inderdaad, je zult wel enorm zin hebben om te vertrekken!

  • Reply
   Jennifer
   22 september 2016 at 15:07

   Ach ja, dan heb je nog wel wat aan je dag 🙂 Ik heb sowieso niet echt een gevoel bij kerst, dus ik ben heel benieuwd hoe kerst bij tropische temperaturen gaat zijn. Zeker! En ik moet nog zo enorm veel doen (waaronder de vragen bedenken oeps), amper tijd om het te beseffen.

 • Reply
  Yalou - We Are The Earth
  22 september 2016 at 21:29

  Amen to number 2! Mooie punten en je hebt in alle punten helemaal gelijk! Ik merk(te) dat ook heel erg toen ik terug kwam van mijn grote reis, hoe snel het leven in Nederland moet gaan, hoe druk mensen zijn, hoe veel we klagen. Toch maak ik me er zelf helaas ook schuldig aan. Al denk ik vaak wel erachteraan van ‘jeetje, waarom zeg of denk ik dit nou weer’. Maar ergens is het toch lastig uit je systeem te krijgen, vooral als bijna iedereen om je heen het zelfde doet. In Azië ging dat stukken makkelijk. Mooi blog!

  • Reply
   Jennifer
   23 september 2016 at 08:30

   Haha sowieso. Ik Ghana denk ik “als ik terug in Nederland ben ga ik echt m’n leven beteren, noooooit meer klagen, niet zuchten, niet doen alsof mijn problemen immens zijn” en dan ben ik terug val ik toch weer in een oud patroon.

 • Reply
  Elaintje
  22 september 2016 at 22:15

  Maar je kan het toch ook druk hebben met leuke dingen. Ik zie druk zijn niet als iets negatiefs. Dat vroege opstaan vind ik hier in Suriname trouwens ook nog vervelend terwijl inderdaad het leven hier heel vroeg begint. Dat mijn werkdag om 8 uur begint is best laat vergeleken met anderen. Ik had helemaal niet door dat je al zo snel vertrekt, maar lekker vooruitzicht zeg!

  • Reply
   Jennifer
   23 september 2016 at 08:33

   In deze context bedoel ik mensen die het “druk” hebben met werk en allemaal andere dingen die ze eigenlijk niet leuk vinden. Zoiets als “Hey ga je mee naar X” “Nee ik heb het druk”. Gaat de zon in Suriname ook zo vroeg op? Ik vind dat echt een voordeel in Ghana (helaas is ie ook altijd om 19.00 weer onder, dat is dan weer iets minder fijn). Ja he! Het gaat zó snel. Ook doordat ik nu gewoon werk en colleges volg, heb amper de tijd om er over na te denken.

  Leave a Reply