LIFESTYLE

Stage lopen bij Trashy Bags in Accra

Over anderhalve week is het dan ein-de-lijk weer zover: terug naar Ghana. Zoals inmiddels bekend doe ik de minor Werken in ontwikkelingslanden, en het belangrijkste deel hiervan is de stage in een ontwikkelingsland. Ik ga deze stage lopen bij Trashy Bags, een super toffe organisatie in Accra. Ik vertel je er graag meer over.

In 1,5 weeks I am finally going back to Ghana. As you might now I am following the course Working in developmentcountries, and a important part of this course is work as an intern in a developmentcountry. I will intern at Trashy Bags, an amazing organisation in Accra. I would love to tell you more about it.

DSC03349

De eerste keer dat ik echt goed van Trashy Bags hoorde, was toen Geraldine van 3 op reis naar Ghana ging en ook de winkel bezocht. Voor dat moment had ik er wel van gehoord, maar wist ik wist niet goed wat het was en kwam het er ook niet van om er heen te gaan. Na de beelden bij 3 op reis wilde ik er sowieso heen. De hele uitzending kijken is sowieso de moeite waard. Het item over Trashy Bags begint op minuut 6.33.

Wat is Trashy Bags?

Trashy Bags is een niet-gouvernementele organisatie (NGO) op verschillende manieren het afvalprobleem in Ghana probeert te verminderen en te voorkomen. In Ghana gooien mensen ontiegelijk veel afval op straat, en soms op een geïmproviseerde vuilnisbelt die na verloop van tijd in de fik wordt gestoken. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen wat voor rook en lucht hiervan af komt, dit kan natuurlijk niet gezond zijn. Daarom heeft Trashy Bags mensen in dienst die dit afval van de straat rapen, en weer andere mensen die hier hele mooie tassen, portemonnees, laptop sleeves en andere dingen van maken.

Met haar activiteiten zorgt Trashy Bags ervoor dat afval na haar oorspronkelijke doel toch nog nuttig kan zijn. Door het oprapen van voornamelijk waterzakjes en zakjes waar bijvoorbeeld FanIce in heeft gezeten zorgt ze ervoor dat de straten en wijken schoner worden. Daarnaast verspreidt Trashy Bags ook de boodschap dat afval op de straten gooien niet goed is, en probeert ze mensen aan te moedigen om zich op een verantwoorde wijze van het afval te ontdoen. Niet geheel onbelangrijk: de producten die Trashy Bags zijn fantastisch en heel erg uniek. Met de productie van de tassen creëert de organisatie ook nog een heel veel werkgelegenheid. Je snapt wel dat dit een organisatie naar mijn hart is toch?

Hoe heb ik deze stage geregeld?

In 2015 ben ik voor het eerst in de winkel van Trashy Bags geweest. Daar was ik zwaar onder de indruk van de producten en hoe alles eruit zag. Toen ik in 2016 terug naar Ghana ging en me ook begon te oriënteren op een stage daar, kwam het idee in me op om het eens bij Trashy Bags te proberen. Ik wist eigenlijk niet eens of ze überhaupt plek hebben voor stagiaires/vrijwilligers, maar ik besloot het maar gewoon te proberen. Toen heb ik gewoon in de winkel aan de verkoopmedewerker gevraagd of ze plekken hebben, en hij gaf me een e-mailadres. Terug in Ghana heb ik toen via dat e-mailadres contact gekregen met Stuart Gold, de oprichter, en met hem heb ik alles verder geregeld.

Overigens is dit niet de “normale” manier van een stage regelen. Ik kan het je sterk aanraden om, als je voor het eerst naar een (ontwikkelings)land gaat, via een organisatie een stage te regelen. Dit kost een hoop geld, maar je krijgt er wel zekerheid en een altijd iemand waar je op terug kan vallen voor terug. Dit wordt mijn vijfde keer in Ghana, en ik voel me inmiddels zo vertrouwd met dit land en haar mensen dat ik het prima aan durf om alles zelf te regelen. Dit kost me minder geld, maar betekent wel dat als het misgaat ik er alleen voor sta.

Wat ga ik doen bij Trashy Bags?

Stuart vertelde me dat er een heleboel dingen zijn die ik kan oppakken. Voorbeelden zijn marketing, marktonderzoek, promotie, SEO, social media, producten analyseren en helpen met trainingen. Allemaal dingen die heel goed binnen mijn interesses vallen. Ik studeer zelf Sport management & ondernemen, en hoewel ik weet dat deze stage weinig met sport te maken heeft past deze stage ook heel goed bij mijn studie. Ik ben van plan de eerste week gewoon wat rond te kijken, iedereen te ontmoeten en te begrijpen hoe de bedrijfscultuur in elkaar steekt. Dan wil ik een keuze maken in wat ik ga doen, en een plan opstellen hoe ik dat ga doen.

Vanuit de minor krijg ik ook de opdracht om elke twee weken een verslag te schrijven. Hierin moet ik ook de tijdens de theorie geleerde begrippen toepassen. Aan het eind van de stage lever ik het eindverslag in. En op 23 januari kom ik weer met mijn klas bij elkaar en presenteren we aan elkaar onze reis. Leukste gedeelte van die dag: we gaan die dag ook voor elkaar koken en alles gezamenlijk op eten. Iedereen neemt die dag ingrediënten mee uit het land waar hij/zij heen is geweest. Ik weet nog niet wat ik ga koken. Jollof? Fufu? Rice ball?

Wat wil ik leren tijdens de stage

Ik heb gekozen voor een stage in Ghana omdat ik daar ook eens op een professionele manier actief wil zijn. Zoals je waarschijnlijk wel weet, kom ik al langer in Ghana maar (op de eerste keer na) is dat voor het grootste gedeelte gewoon als toeriste. Voor mij voelt het nooit als een échte vakantie, maar dat is het eigenlijk wel.

Deze keer wil ik eens meemaken hoe het is om in Ghana te werken. Om iedere doordeweekse dag op te staan en een plek te hebben waar mensen verwachten dat ik verschijn. Naast deze ervaring wil ik ook leren hoe je als Westerling een organisatie/bedrijf in Ghana op kunt zetten. Stuart Gold waar ik eerder over sprak, is namelijk een Engelsman die al jaren in Ghana komt, het afvalprobleem zag en daar een oplossing voor vond. Ik wil graag leren hoe hij dit heeft aangepakt, zodat ik in de toekomst ook zoiets kan doen. Ik wil leren hoe je in Ghana een bedrijf runt. Hoe ga je om met personeel, hoe maak je promotie, op welke manier kan je produceren. Dat soort dingen. Ik denk dat ik daarmee ook voor Trashy Bags aan het juiste adres ben.

En als laatst iets wat niet per se afhankelijk is van de stage, maar meer iets is wat ik van de complete drie maanden wil leren: kan ik in Ghana leven in een wonen- en werkensituatie. En kan ik dit met Mister? De laatste drie keer in Ghana was ik met hem, en met hem bedoel ik bijna 24/7 met hem. Deze keer ga ik na het ontbijt naar Accra voor stage, en hij naar de universiteit en zien we elkaar pas weer in de avond. Eigenlijk een situatie “zoals het hoort”, maar eentje die wij niet met elkaar kennen dus ik ben heel benieuwd hoe dat gaat zijn.

Zijn er nog andere dingen die je wilt weten over mijn stage bij Trashy Bags?

Liefs, Jennifer

Trashy Bags is a NGO in Accra. Stuart Gold (from England), the director saw that there is a huge trashy problem in Ghana and he wanted to solve the problem. Now he has an organisation which process waste into bags, wallets, laptop sleeves and more. I visited the store for the first time in 2015, and I felt in love. In 2016 I knew I was going to do the course working in developmentcountries and follow an internship in Ghana, so I asked the worker in the store if they work with interns. The man gave me the contacts of Stuart, and I think we all know what happened.

At Trashy Bags I will work on different things. I can help with product analysis, trainings, marketing, promotion, SEO and social media. The first week I will just look around, meet everyone and understand how the organisation works and then I will decide on what I will work. I want to learn more about starting an organisation (as a foreigner) in Ghana, and I want to know how it will be for me to really work in Ghana and not just go there for a holiday. Beside that I want to know how it will be when my boyfriend and I both have there things we will do in the daytime. He will go to university and I will go to internship, just like a real life. I am very curious about how we will work that out.

Is there anything you want to know about my internship at Trashy Bags?

 

 

 

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Rob Alberts
  17 oktober 2016 at 09:14

  Veel succes!

  Vrolijke groet,

  • Reply
   Jennifer
   17 oktober 2016 at 16:19

   Heel erg bedankt!

 • Reply
  Elaintje
  18 oktober 2016 at 02:25

  Wat een goed initiatief dat Trashy bags. Hier in Suriname zie je soms ook dat afval in fik wordt gestoken. Niet oké. Ook benieuwd hoe het voor jou en je vriend gaat zijn in de nieuwe situatie.

  • Reply
   Jennifer
   18 oktober 2016 at 11:19

   Ja he, heel mooi! Oeiii dan weet je hoe erg dat kan stinken. Ik ook!

 • Reply
  Sabine
  18 oktober 2016 at 17:13

  Jeej zo leuk je gaat bijna! Ook echt voor een héél goed doel trouwens. Net als het willen werken in Ghana, dat is inderdaad vaak zo anders dan als toerist daar zijn. Je gaat het vast helemaal leuk hebben daar! Ik ben trouwens bijna klaar met je vragen hoor, moet nog even foto’s erbij zoeken!

  • Reply
   Jennifer
   19 oktober 2016 at 10:24

   Jaaa ik ben heel benieuwd hoe het is om bij Trashy Bags. Oké! Dan zie ik het snel 🙂

  Leave a Reply