LIFESTYLE

Wat nou als het lukt #4: De Making Africa Work week in Accra

Zaterdag 26 augustus stapte ik op het vliegtuig naar een nieuw avontuur onder de Ghanese zon. Zoals je misschien weet ben ik bezig met het opstarten van een eigen bedrijf. We werken samen met lokale ondernemers in Ghana, en verkopen hun tassen en accessoires in Nederland. Dit doe ik omdat ik de verhalen van de ondernemers wil delen met mensen in Nederland. Afgelopen week was ik in Accra om er eens goed mee aan de slag te gaan. Hoe dat was en wat ik heb gedaan lees je in dit verslag.

Dreams from Ghana

Making Africa Work is een project van PUM, een organisatie die Nederlandse ondernemers naar Afrika uitzendt om daar mee te helpen aan het starten van ondernemingen. MAW is een project dat Nederlandse ondernemers die met hun onderneming banen creëren in Afrika in contact brengen met een lokale ondernemer in Ghana. Samen met deze lokale ondernemer schrijft de Nederlandse ondernemers aan haar businessplan.

De lokale ondernemer waar MAW mij aan heeft gekoppeld is Paul. Paul onderneemt nu zo’n vijf jaar in Ghana, en heeft zijn eigen bedrijf Real Peoples Company. Hij gelooft er in dat kwaliteit uit Afrika komt. De tassen die hij verkoopt komen dus 100% uit Ghana. De materialen komen uit Ghana, de productie bevindt zich in Ghana. 100% Ghana. Overigens geloof je hem op zijn woord als je zijn tassen ziet. Indrukwekkend is denk ik het goede woord. Mocht je dus nog op zoek zijn naar een goede stevige rugtas, eentje waar niet half Nederland al mee loopt en wil je ook nog eens bijdragen aan werkgelegenheid in Ghana: ik wil er met alle liefde ééntje voor je meenemen.

De afgelopen week heb ik met Paul dus gewerkt aan mijn businessplan voor Dreams from Ghana. En hoewel we eerst niet zo goed wisten waar we moesten beginnen, zijn we toch een heel eind gekomen. We geloven er allebei heel sterk in dat Ghana zoveel positieve en mooie kanten heeft, die met de hele wereld gedeeld moeten worden. En dat is dus wat we gaan doen. De verhalen delen van Ghana. Dat zijn misschien niet altijd de verhalen die je gewend bent uit een ontwikkelingsland, maar Ghana is zoveel meer dan hutjes van koeienstront en kindjes met vliegen in hun gezicht. Ghana verdient zoveel meer dan het gebruikelijke wat mensen van haar weten. Het wordt tijd om dat met de wereld te delen.

Dreams from Ghana

Tijdens het proces van schrijven aan het businessplan kwamen we er dus achter dat we vele raakvlakken hebben. Op zakelijk gebied, maar ook bijvoorbeeld de onderwerpen die ons interesseren. Vanaf dag één voelde ik me thuis bij Paul, alsof we elkaar al jaren kennen. En daarom hebben we ook besloten dat onze samenwerking na dit MAW-avontuur niet stopt. Begin november moet het businessplan ingeleverd worden, maar daarna houdt het niet op. Mijn vertrouwen in Paul is zo groot, zijn enthousiasme is zo aanstekelijk en hij heeft in één week al zoveel voor Dreams from Ghana betekent dat ie bij ons aan boord stapt.

En dat vind ik dus heel spannend. Want dit betekent dat we hem op korte termijn moeten gaan betalen, en voor alsnog betalen we onszelf nog niet eens. Het betekent ook dat we hier in Ghana een goede basis kunnen neerzetten en dat er iemand is die de boel regelt als ik niet in Ghana ben. Ik denk dat dat een hele goede stap is richting een professionele organisatie.

‘It is difficult to follow your dream. It is a tragedy not to.’

Op de Facebook pagina van Dreams from Ghana vind je van elke dag een kort verslag. Via mijn blog en natuurlijk die pagina houd ik je op de hoogte van mijn avonturen hier in Ghana. The Ghanaian dream is namelijk nog niet afgelopen. Ik blijf hier nog tot en met 18 oktober. Ik ga weer proberen voor elke week een weekverslag te delen, want er staat genoeg op het programma om te delen.

Liefs, Jennifer

PS: Paul heeft de foto’s in dit verslag gemaakt

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Sabine
  10 september 2017 at 18:57

  Wat fijn te horen dat het zo goed gaat! Tof dat je weer in Ghana bent en zoveel vooruitgang boekt met je business. Dat betalen lijkt me inderdaad ook wel spannend, maar uiteindelijk zal het ook wel goed komen!

  • Reply
   Jennifer
   23 oktober 2017 at 15:51

   🙂 Ja is heel spannend, maar moet uiteindelijk ook mezelf kunnen betalen dus moet ergens beginnen!

  Leave a Reply