LIFESTYLE

Dingen die ik wél ga missen uit Nederland

Een paar weken geleden schreef ik over dingen die ik niet ga missen uit Nederland, en er zijn uiteraard dingen die ik wél ga missen. Vandaag dan die dingen die ik wel ga missen, want Ghana kan niet op álle vlakken het paradijs zijn (geen enkel land kan dat).

Some weeks ago I wrote about things I will not miss from the Netherlands, and of course there are some things I will miss. Today I will write about those things, because Ghana is not always paradise (that doesn’t excist).

Amersfoort

Werken in de Sinterklaas en Kerst periode – Dit is gewoon mijn favoriete tijd om te werken. Ik heb twee baantjes, allebei in een winkel en een daarvan is zelfs een fairtrade cadeauwinkel (je krijgt één kans om te raden welke) en rond Sinterklaas en Kerst is het gewoon veel drukker omdat mensen hun huizen gezellig willen aankleden en natuurlijk omdat er cadeautjes gekocht moeten worden. Ik vind cadeautjes inpakken heel leuk. Punt. Met Sinterklaas en Kerst vieren heb ik trouwens niks. Sinterklaas vieren we thuis al jaren niet meer, en met Kerst eten we samen en geven we cadeautjes maar ik krijg daar niet echt een bepaald gevoel bij. Het is er gewoon. Ik ben dan ook razend benieuwd hoe ik dit jaar Kerst (en Oud en Nieuw) ga vieren. Voor Sinterklaas neem ik denk ik wat pepernoten en chocoladeletters mee, en met de andere feestdagen ga ik me laten verrassen. Ik hou jullie uiteraard op de hoogte.

De makkelijkheid van het leven – In Ghana duurt het altijd eeuwen voor je iets voor elkaar hebt. Uiteindelijk lost het probleem zich van zelf op (of iemand anders doet het), maar het duurt altijd zo lang. Net als reizen bijvoorbeeld. Die vier uur die ik straks per dag van en naar mijn stageplek moet reizen, zouden best verkort kunnen worden naar bijvoorbeeld drie uur maar dat gaat nogal lastig als er overal gaten in de wegen zitten . Nu ligt er tussen Winneba en Accra een hele mooie snelweg met zelden een gat, maar de binnenwegen van Accra (en Winneba waarschijnlijk ook) zijn alles behalve gatenloos. Sterker nog, er ligt vaak niet eens asfalt als je echt off road gaat. Dan ligt er gewoon zand, met heel veel kuilen en bergjes. Het reizen duurt ook zo lang omdat die Ghanezen wereldkampioen fileveroorzakers zijn. Had zal me niks verbazen als ik vaak een stuk moet lopen in plaats van in de trotro zitten, gewoonweg omdat lopen sneller is dan wachten tot de file voorbij is. Ja, in Nederland is het leven meestal veel makkelijker.

Snel wat afspreken met familie en vrienden – Familie en vrienden in Ghana wonen vaak iets verder weg (lees een uur of 10 met de bus), of je spreekt iets af en de persoon in kwestie komt een uur later dan afgesproken eindelijk opdagen. Tijd is in Ghana niet zo’n begrip zoals wij dat kennen. Afspraken maken heeft ook totaal geen zin. Ik denk dat je beter iets kan zeggen als “ik kom morgen” en dan maar hopen dat die persoon de hele dag thuis blijft, of dat er iemand anders is die kan vertellen waar de persoon heen is gegaan.

Mijn eigen bed – Ik weet nog niet wat voor matras we nu hebben, maar het matras in Bawjiase is zó dun. Dat is soms echt niet om te lachen. Dat je na een lange dag op pad ’s avonds in je bed wilt liggen en dan terecht komt op een plank. Ik hoop trouwens voor je dat je niet weet hoe dat voelt. En dan ook nog de hitte ’s nachts. Een beetje vergelijkbaar met hoe het in Nederland was vorige maand, alleen dan drie maanden achter elkaar. Een ventilator zou uitkomst moeten bieden, maar dan ben je zeker vergeten dat de elektriciteit er soms af vliegt in Ghana. Het leven gaat niet altijd over rozen.

Gevarieerd voedsel – Het eten in Ghana is alles behalve gevarieerd. Het is vaak fufu, rijstgerechten of yam. Er is wel meer verkrijgbaar maar daar moet je dan weer moeite voor doen. En ik weet nog niet wie van ons gaat koken elke dag, maar als het Mister wordt dan gaat hij echt geen gekookte aardappelen met sperziebonen en de volgende dag pasta met kaassaus maken. Ten eerste gaat het dat zelf niet eten, dat kan ik je nu al vertellen en ten tweede snapt ie het hele idee van gevarieerd voedsel niet. En sowieso, als ik eens wat maak wat hij nog niet kent gaat ie het vaak niet eens proeven. Iets met een boer, geloof ik. Maar goed, terug naar dat eten. Er is dus wel anders voedsel dan wat de gemiddelde Ghanees eet, vaak een beetje goed zoeken op de markt en anders is er altijd nog de droom van iedere westerling in Ghana: Shoprite. Dat is gewoon een westerse supermarkt met chips, snoep, koekjes, donuts, taart, biefstuk, sauzen, zeg maar gewoon alles wat je nodig hebt (terwijl je stiekem weet dat je het niet nodig hebt). Dient zich alleen wel het probleem aan dat de dichtstbijzijnde Shoprite en Accra is, en dat is dus een uur of twee reizen. Stel ik neem biefstuk mee, hoe hou ik dat zolang koel? En wie zegt dat wij een koelkast thuis hebben (weer iets met die elektriciteit). Ach ja, dan af en toe maar naar iets westerse oorden (Kokrobite, Cape Coast) en me daar volvreten aan hamburgers zodat ik weer een paar weken aan de fufu, rijst en yam kan.

Wat zou jij het allermeest missen als je voor een periode in het buitenland gaat wonen?

Liefs, Jennifer

Working while Christmas time – I work at two stores, and Christmas is my favourite time to work. More people come to the store because every one wants to make his house more beautiful and of course everyone will buy presents. I just like to wrap presents. To be honest Christmas is not my favourite holiday (my favourite doesn’t excist), but I am looking forward to see how I will celebrate it this year. I will keep you posted.

Easy life in The Netherlands – In Ghana it takes hours to do something. And same for travelling. I have to travel four hours a day (to and from) because of my internship, but it is probably possible to make it three hours if there were no wholes on the roads and not so much traffic. Sometimes I have to walk instead of sitting in the bus, because walking is faster then waiting the traffic to dissapear.

Meeting family and friends   – In Ghana it will be hard to meet my Ghanaian family and friends, because they live far away or they don’t care about making an appointment and be on time. So that will be hard for me, because I like being on time and having a schedule because I have to do more things then only meeting them.

My own bed – The bed in Bawjiase is so thin, it is like you are laying on a shelf. So I hope the bed in Winneba is bigger, but I have no idea. And then sleeping in the night. Sometimes it is so hot, and of course a fan would help but then you probably forgot that sometimes the electricity is off in Ghana. Life is not always that easy.

Various food – Food in Ghana is not very various. Mostly it is fufu, rice or yam. There is more availible, but then you have to put more effort in it. And I don’t know who is going to cook for us but if it is my boyfriend he will not make cooked potatoes and greens beans. He is never teached to eat it, so he will not. Luckily for me there is a Shoprite near my internship. Shoprite is a western supermarket with everything a western person in Ghana needs. They have candy, cookies, chips, donuts, pie, meat, sauce. Everything. The only problem is that I cannot bring things that has to go in the fridge (like meat), because travelling to home it two hours and we don’t have a fridge. We could buy one, but think about the electricity problem again. I think the only solution is going to places like Kokrobite and Cape Coast often so that I can eat hamburgers there and then eat fufu, rice and yam for some weeks again.

Which things would you miss when you have to live in a foreign country for a while?

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Sabine
  10 oktober 2016 at 17:00

  Ja mijn familie en vrienden 🙂 Al valt het wel mee met het gemis, het is meer tijdens bepaalde dagen zoals kerst. Gelukkig zijn mijn ouders in Colombia met kerst dit jaar!! En ze nemen vast ook pepernoten mee hahaha. Chocoladeletters in Ghana? Dan mag je ze wel in een koeltas stoppen hahaha 😛

  • Reply
   Jennifer
   10 oktober 2016 at 17:48

   Snap ik, je hebt toch een eigen leven daar zeg maar. Leuk dat je ouders komen! Smeek ze om pepernoten mee te nemen ;). Oh dat gaat wel hoor! Ze worden een beetje zacht (heb dit eerder gedaan) maar voor de rest gaat het eigenlijk prima. Niet in de volle zon leggen natuurlijk, maar koel, droog en donker houden ze het best een paar weken uit 🙂

 • Reply
  Elaintje
  10 oktober 2016 at 20:58

  Ja dat gevarieerde eten herken ik wel. Terwijl er ozich wel meer keuze is in Suriname dan in Ghana zo te horen. Maar alles wordt hier bijvoorbeeld met kip gegeten. Ik ben daar sowieso niet zo’n fan van, maar heb hier niet veel keuze dus. Als ik dan een keer een hamburger kan eten (of sushi maar dat is heel duur) ben ik heel blij. En gewoon een lekker matras. Wij hebben hier een keihard binnenveringsmatras waarbij je dus zowat direct op de veren ligt. Ach ja, je kan inderdaad niet alles hebben. Het meeste van alles mis ik trouwens een warme douche. Ik hoop dat dat bij jou anders is.e

  • Reply
   Jennifer
   13 oktober 2016 at 21:34

   Ik denk inderdaad dat er meer keuze qua eten is in Suriname. Hamburgers, patat, biefstuk en dergelijke is er wel maar eigenlijk alleen op meer toeristische plekken (en op sommige plekken is bijvoorbeeld de pizza niet helemaal zoals wij die gewend zijn ;)) en bijvoorbeeld snoep en chips voornamelijk in Accra soms gewoon aan de weg, en sowieso bij Shoprite (gewoon een grote Westerse supermarkt) of Melcom (een supermarkt met iets minder keuze qua Westers voedsel maar wel meer dan op de markt). Ik heb er persoonlijk weinig moeite mee om een paar dagen steeds hetzelfde te eten, maar soms een hamburger of pizza op z’n tijd sla ik niet af. Een matras vind ik ook belangrijk, al zal ik waarschijnlijk in slaap vallen zodra mijn hoofd mijn kussen raakt haha. Een warme douche mis ik totaal niet. Ik vind het meestal heerlijk (het eerste “schepje” is even doorbijten) om me te wassen door middel van een bucketshower. Beetje afkoelen!

  Leave a Reply