LIFESTYLE

Road to Ghana #2: Goed nieuws, keuze gemaakt en op zoek naar woonruimte

Bijna twee maanden geleden liet ik jullie weten dat ik terug ga naar Ghana. Vanaf september ga ik de minor Werken in ontwikkelingslanden volgen, en daar hoort een stage van minimaal zeven weken in een ontwikkelingsland bij. In dat artikel kon je lezen dat er nog veel onduidelijk was en dat ik ook nog een keuze moest maken tussen twee fantastische stageplekken. Inmiddels heb ik deze keuze gemaakt en ben ik nu op zoek naar woonruimte. Benieuwd naar waar ik mijn stage ga lopen? Lees snel verder.

Almost two motnhs ago I told you that I am going back to Ghana. In September I will start my course Working in development countries. I have to work as an intern in a development country for at least seven weeks. Two months ago I didn’t know it was for sure, and I also had to choose between to amazing internshipplaces. By now I made my choice and now I am looking for a place to live. Curious about where I will be an intern? I will tell you in this article.

Ghana straatbeeld

Het goede nieuws

Ik weet niet zeker of ik dit ooit ergens genoemd heb, maar de afgelopen keer in Ghana zijn Mister en ik naar Winneba gegaan om hem aan te melden voor the University of Education. Dat was nog een aardige klus. Hij moest namelijk eerst een online formulier invullen en printen, maar wij hebben natuurlijk helemaal geen computer daar.We zijn dus eerst een stuk of drie keer naar het internetcáfe gegaan. Steeds als we kwamen viel de elektriciteit uit, dus moesten we een andere keer maar weer terug komen. Toen hadden we ook nog een keer een probleempje met zijn pasfoto (Misters voorhoofd was er voor de helft afgeknipt, maar hij dacht zelfs dat dat niet zo erg was. Was dus wel erg). Uiteindelijk hadden we het formulier geprint en wel, dus konden we het inleveren bij de bank. Ja bij de bank. Na een bezoekje aan de bank in Kasoa bleek dat we daarvoor naar Winneba moesten, later die week hebben we dat dan ook gedaan. Na betaling van ongeveer 150 cedi (ik denk dat ’t nu ongeveer €40 is), was de aanvraag gedaan. Dit geld krijg je overigens niet terug als je niet wordt aangenomen. Toen begon het lange wachten. Grappig detail: Mister zou een email krijgen als hij is toegelaten. Ja, een email. Welke doorsnee Ghanees heeft de beschikking om elke dag op zijn email te kijken? Ja, Mister heeft een smartphone maar veel meer dan Whatsapp en Viber kan de lokale internetverbinding niet aan. Ik moest dus elke dag zijn account openen, en eindelijk na maanden wachten kregen wij afgelopen dinsdagavond het verlossende woord:

“We are pleased to inform you that your application for admission to the University of Education, Winneba was successful. You have been offered Bachelor of Arts (History Education) programme.”

Het is gelukt! Vanaf eind augustus start Mister aan de universiteit. Hij gaat History Education studeren, een studie van drie jaar. Natuurlijk zijn we hier blij mee. Een vervolgopleiding is in Ghana geen vanzelfsprekendheid, om financiële redenen zijn er veel mensen die na de onderbouw van de middelbare school (tot dan is het onderwijs gratis) stoppen en aan de slag gaan als taxichauffeur, kapper, naaister of straatverkoper. Naast dat Mister zijn toekomstmogelijkheden hier mee vergroot, vergroot hij ook de kans dat hij in aanmerking komt voor een toeristenvisum naar Nederland.  Een van de meest voorkomende reden om een toeristenvisum af te wijzen is vestigingsgevaar. Hopelijk begrijpt de Nederlandse ambassade dat Mister echt wel terug naar Ghana moet om zijn opleiding af te maken. Mocht je nu denken “Huh toeristenvisum? Mister naar Nederland? Heb ik iets gemist?” Nee, je hebt niks gemist, maar de laatste maanden ben ik wel aan het nadenken over een poging wagen om hem voor een maand of twee naar Nederland te halen als toerist. Gewoon zodat hij mijn cultuur kan zien, familie en vrienden kan ontmoeten en me hopelijk beter begrijpt als ik in Ghana weer eens gefrustreerd op bed ga liggen omdat het me een beetje te veel word. Na die een/twee maanden gaat ie denk ik zo snel als ie kan weer terug naar Ghana.

Mijn keuze voor de stageplek

In de eerste update kon je lezen dat ik twijfelde tussen Trashy Bags en FrankEve. Na het schrijven van die update wist ik eigenlijk zeker dat ik voor Trashy Bags zou gaan. Toch wilde ik FrankEve een kans geven, en kwam ik in contact met een Nederlands meisje die daar als vrijwilliger is geweest. Zij was zo enthousiast, en ook de directie van de school was zo blij dat ik interesse had en ik voelde me gelijk al welkom. Dit maakte de keuze alleen nog maar moeilijker, maar na een paar weken na denken ben ik er uit. Vanaf eind oktober ga ik zeven weken stage lopen bij Trashy Bags. Ik heb nog geen concrete taken daar, maar ik kan bijvoorbeeld producten analyseren, een social media campagne schrijven of trainingen om jongeren bewust te maken van hun afvalmisbruik voorbereiden en geven. Ik kijk er enorm naar uit om te werken voor een bedrijf waar ik zo erg achter sta. Een bedrijf dat ik (als ik de middelen en kwaliteiten zou hebben) zelf op had kunnen zetten. Een bedrijf dat ik als voorbeeld neem voor mijn eigen bedrijf Dreams from Ghana.

De oplettende lezer weet dat ik voor elf weken naar Ghana ga. Elf – zeven = vier. Wat ga ik deze vier weken dan doen? Vrijwilligerswerk bij FrankEve. Ik kon na het contact met de directrice niets anders dan besluiten om me ook voor hen in te zetten. Mister gaat dus de periode dat ik in Ghana ben naar de universiteit en ik zie het ook niet zitten om vier weken uit mijn neus te vreten en te wachten tot hij weer thuis komt. Persoonlijk vind ik vier weken vrijwilligerswerk doen veel te weinig om echt iets voor een organisatie te betekenen, maar het goede idee van de hierboven genoemde oud-vrijwilliger heeft er voor gezorgd dat ik een uitzondering ga maken. Ik ga bij FrankEve namelijk niet voor de klas staan of huiswerkbegeleiding geven, ook ga ik geen klassen verven of scholen bouwen (want dat kan ik niet, maar een lokale Ghanees die hier zijn beroep van heeft gemaakt wél). Ik ga een crowdfundingscampagne opzetten voor het restaurant van de school. Mensen uit de omgeving kunnen hier eten, FrankEve wordt meer zelfvoorzienend en de meisjes van de school kunnen ervaring in de horeca op doen. Nu weet je misschien ook dat ik geen voorstander (meer) ben van geld ophalen en dat maar gewoon aan wat mensen geven, maar in dit geval is het anders. De campagne richt zich namelijk op Ghanese bedrijven. Het zijn de lokale bedrijven die (hopelijk) een financieel aandeel in het nieuwe restaurant van FrankEve gaan krijgen.

In vier weken ga ik dat natuurlijk niet allemaal voor elkaar krijgen. Hoe graag ik dat ook zou willen. Daarom ga ik al in Nederland beginnen met brainstormen en een opzet maken voor dit plan (hulp is welkom, contact me!). Tijdens mijn stage bij Trashy Bags wil ik een paar van de weekend (ik moet immers ook nog reizen) gebruiken om al kennis te maken met de organisatie en de leerlingen. Mocht de samenwerking met FrankEve zo goed verlopen, ben ik zelfs van plan om na januari me actief te blijven inzetten voor deze school. Ik vind het hele concept gewoon intrigerend, en ik wil er graag meer over weten en er deel uit van maken.

Gezocht: woonruimte voor twee personen

Dus nu zijn we op zoek naar een woonruimte. We twijfelden heel erg waar we moeten gaan wonen. Mijn stage is in Accra, het vrijwilligerswerk is in Agona Swedru en de universiteit is in Winneba. Na weken overleggen waren we het er over eens dat het Kasoa (een stad tussen Accra en Winneba, en ook makkelijk te bereiken vanuit Swedru) gaat worden. Zo hoeven we allebei maar een uur te reizen naar stage en universiteit. We waren het er over eens tot afgelopen week. Mister sprak iemand van de universiteit, en die zei dat het voor hem het makkelijkst is om gewoon in Winneba te komen wonen. Voor mij betekent dit dus dat een ritje van een uurtje opeens een rit van twee uur wordt. Vier uur reizen per dag. Ik vind reizen in Ghana absoluut een van de minst vervelende activiteiten, maar vier uur per inclusief overdag stage lopen is me misschien iets te veel van het goede. Ik denk dat we het er nog even goed over moeten hebben, maar als we in Winneba gaan wonen dan is dat maar zo. Winneba is tenslotte aan het strand en lijkt me veel leuker dan Kasoa.

Het vinden van een woonruimte is ook nog niet zo makkelijk. Mister werkt op dit moment aan de andere kant van het land, ongeveer negen uur reizen met de bus naar Accra. Hij kan dus niet even op en neer om wat kamers te bekijken. Daarnaast vind ik het hele “huurbeleid” nogal vervelend. Het is namelijk haast onmogelijk om een kamer voor maar zeven weken te huren. Als we wel in Winneba gaan wonen is dat niet zo’n probleem, omdat Mister toch daar blijft wonen maar voor Kasoa is het wel verveled. We zouden dan de kamer voor een jaar moeten betalen, er zeven weken verblijven en het dan aan iemand onder verhuren die de huur dan weer aan ons geeft. Eigenlijk moet deze reden op de lijst “voor Winneba”. Een kamer in Kasoa wordt gewoon veel te ingewikkeld. Wat als we niemand vinden die het van ons wil huren? Wat als die persoon het maandelijkse bedrag nooit betaald? Misschien moeten we maar voor Winneba gaan, en moet ik dat reizen maar op de koop toe nemen. Kan ik tijdens mijn dagelijkse trotro rit nadenken over alle blogs die ik voor jullie ga schrijven.

En nu?

Nu is het wachten op het antwoord van FrankEve, of zij mij ook als vrijwilliger willen ontvangen. Dan kan ik met de Nederlandse vrijwilliger haar idee nog eens doorspreken en kan ik beginnen met een plan van aanpak. Ondertussen regelt Mister als het goed is via via de kamer (in Winneba) en wacht ik op 100% goedkeuring van mijn minor. Helaas is het ook voor docenten zomervakantie, dus dat kan nog wel even duren. Na deze goedkeuring mag ik mijn vliegticket boeken en daarna kan ik mijn visum aan gaan vragen. Voor die tijd moet ik nog uitzoeken welk visum type ik aan moet vragen. Voor de rest zijn er natuurlijk nog honderd kleine dingen die ik moet regelen. Malariapillen, mijn laptop moet maar even worden “schoongemaakt” en wat blogs klaarzetten voor het geval ik opeens niet live kan bloggen zijn maar een paar voorbeelden. Daarnaast begint in september natuurlijk de minor waar ik allerlei opdrachten van krijg (maar gelukkig allemaal over ontwikkelingslanden in het algemeen en Ghana in het bijzonder, dus vooral het Ghana gedeelte moet met behulp van Mister niet al te moeilijk te zijn), hoop ik dat Dreams from Ghana dan een keer live is gegaan en heb ik twee baantjes waar ik ook wat tijd zal doorbrengen. Rustig stil zitten en wachten op de dag dat ik eindelijk terug mag, zit er niet in maar zo gaat de tijd wel lekker snel!

Zijn er nog dingen die jij wilt weten over mijn volgende Ghana avontuur? Of andere dingen over/uit Ghana? Laat het me weten en ik schrijf er een post over.

Liefs, Jennifer

Good news

I am not sure I told you before, but the last time I was in Ghana my boyfriend and I went to Winneba to apply for the University of Education. Not for me of course. I wish. My boyfriend had to bring the paper to apply. We had some troubles with that before because you have to print that paper, but of course we don’t have a computer and printer so we had to do that in the internetcafé. All the times we went there the electricity was off, but after three times we finally got it. We also had the problem that his passportpicture was cut off, but he said it was fine. And of course it was not, so he had to do the picture again. Finally we had the paper and we had to bring it to the bank. Yes the bank. But we found out it was not the bank in Kasoa, so we had to go to Winneba. Which was not a problem for me, there is a beach in Winneba. So we had to pay to apply, and then the long waiting started. The thing is that they tell you by email if you are picked (and they don’t tell you at all if you are not). Which normal Ghanaian has the opportunity to check his email every day? None. So I had to. And finally after all those months of waiting, last Tuesday we got the answer:

“We are pleased to inform you that your application for admission to the University of Education, Winneba was successful. You have been offered Bachelor of Arts (History Education) programme.”

My boy made it! From end of August going is a university student. He will study History Education and it will take three years. Of course we are very happy with this news. Going to college or university is not very usual in Ghana. A lot of students stop going to school when they finish junior high school (the first three years of high school) because of money problems. After that they will work as a driver, hairdresser, sewer or street seller. Beside that my boyfriend has more future opportunities now, there is also a bigger chance that the Dutch embassy will give him a tourist visa. The biggest reason for not getting a tourist visa is that the embassy is afraid that the person wants to stay in Europe. I hope that they will understand that because he is in university he has to go back there after the holiday. Now you may think “Where are you talking about? Your boyfriend is going to Holland? Did I miss something?” No, you did not. But the last months I am thinking about getting him to Holland as a tourist. Just so that he can see my culture, meet my family and friend and so that he will understand me when I am in Ghana and just get enough of it. Hopefully he will understand our differences better by then. I am sure after one or two months he is happy to go back to his motherland.

The internship place

In my first article about the course you could read that I had to choose between to amazing internship places: Trashy Bags and FrankEve. After writing about it, I was almost 100% sure that I was going to do the internship at Trashy Bags. But I also wanted to contact FrankEve, and the director was so happy that I emailed her and she said she would be really happy if I wanted to work with them. And I also talked to a Dutch girl who once was a volunteer there, and she was so enthusiastic about the place that I started doubting again. After weeks of thinking about this decision I made my chose: I am going to do my internship at Trashy Bags. I don’t have some tasks by now, but I can do things like product analysis, writing a social media plan or prepare and give training to youngsters to aware them of trash use. I am looking forward to work for a company I like so much. It is a company that I (if I had the things and qualities) could begin by myself. It is a company that I take as an example for my own company Dreams from Ghana.

But the attentive reader knows that I am going to Ghana for eleven weeks. Eleven – seven = four. What will I do the other four weeks? Volunteer work at FrankEve. After talking to the director the only thing I could do was working with them too. My boyfriend is going to university while I am in Ghana, so I don’t want to wait for him the whole day to come back home. Personally I don’t think four weeks is enough for volunteer work, but because of the great idea the old-volunteer has I am making a exception. And I am not working at FrankEve as a teacher or to give home work classes, I am also not going to paint or build a building (Ghanaians who studied for it can do this their self). I am going to start a crowdfunding campagne for the restaurant of FrankEve. People from Swedru can eat over there, and FrankEve gets the money and gets self-sufficient and the girls from the school get experience of working in a restaurant. You may know that I am not a partizan (anymore) of raising money and just give it to the people, but in this case it is all different. The champagne will focuses on local Ghanaian companies. Hopefully the local companies will get a financial share in the restaurant of FrankEve.

I know I can not make this all in only four weeks. Even when I want it so badly. For that reason I will start brainstorming and planning in Holland (if you have any ideas feel free to contact me). Also during my internship at Trashy Bags I will visit the school so that I can meet the organisation and the girls. When working with FrankEve is so nice, I may still work for them when I am back in Holland in January. I just like the way they organize the school (the fact that the girls get subjects like cake decoration and video editing). I want to know more about it and I want to be part of it.

Wanted: A room for two people

So now we are looking for a room for two people. We were doubting where we had to stay. My internship is in Accra, the volunteer work in Agona Swedru and the university is in Winneba. After weeks of talking about it we decided that we have to live in Kasoa (a city between Accra and Winneba and it is also good to travel to Swedru). When we do that we both have to travel for an hour to internship or university. We agreed with this until last week. My boyfriend talked to someone from the university and that person said it is better for him to live in Winneba. For me it means that my one way journey from one hour will turn into two hours. Four hours of travelling a day. I like travelling in Ghana a lot, but I think four hours a day and working at Trashy Bags will be a little bit too much. I think we have to talk about this again, but if we have to live in Winneba then we have to. Winneba has a beach, which is always better then busy and dirty Kasoa.

Also finding a room in Ghana is not that easy. My boyfriend works and lives at the moment near the border with Ivory Coast, a journey from nine hours by bus. It is not possible for him to travel to Winneba/Kasoa to see some rooms. Beside that I don’t understand the “rental policy” in Ghana. It is almost impossible to rent a room for only seven weeks. If we are going to live in Winneba that one is not a problem at all, because my boyfriend will stay there but for Kasoa it will. Then we have to pay the room for a whole year and stay there for only seven weeks (and then move to Winneba). We can hire it to someone else, but then we have to find someone and we have to trust that person that he or she will pay us every month. For this reason we have to go for Winneba haha. A room is Kasoa is too complicated. I think we have to go for Winneba and I have to deal with four hours of travelling a day. While travelling I have time to think about what I will tell you on my blog.

What now?

Now it is time to wait for an answer from FrankEve, if I am welcome as a volunteer too. After that I can talk to that Dutch old volunteer again to hear her ideas so that I can start writing a plan while my boyfriend is working on the room. And I am waiting to be 100% sure that I am allowed to go to Ghana. My teachers have to allow me, but it is also summer holiday for them so it can take a little while. After that I can book my flight and go for the visa. I also have to find out what type of visa I need. And of course I have thousand other small things I have to do. Malaria medicine, “cleaning” my laptop and writing blog posts in case I can’t blog live from Ghana are just a few examples. And of course my classes begin in September, but lucky for me it is all about development countries and Ghana so I can ask me boyfriend everything and I already know a lot. Hopefully I am also busy with my company Dreams from Ghana and I have two jobs where I will spend a lot of my free time. Just sit and wait for the day I can finally leave Holland and go back to Ghana is not on a my schedule, but in this way time will fly by!

Are there any things you want to know about my course or about my next stay in Ghana? Or other things you want to know about Ghana? Let me know and I will write about it next time.

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Sabine
  25 juli 2016 at 17:28

  Super om te lezen! Ten eerste natuurlijk geweldig voor Mister dat hij is aangenomen. En super dat jij een keuze hebt kunnen maken. Nu hopen dat je daar ook kan komen. Het vervoer en huisvesting lijkt me wel lastig. Ik zou zelf zeker geen 4 uur pd willen reizen, al helemaal niet in het snikhete Ghana. Maar als dat de enige manier is om samen te wonen is het ook weer wat. Hoop dat jullie er snel uitkomen! Ook tof dat je hem voor een paar maanden naar NL wilt halen. Ik merk zelf echt dat het heel veel scheelt dat Jimmy mijn cultuur kent. Dan begrijp je elkaar toch beter. Succes met alle voorbereidingen!

  • Reply
   Jennifer
   25 juli 2016 at 17:34

   Jaaa zo fijn. Als ie niet was aangenomen zou ie weer in een winkel gaan werken, alleen dan in Kasoa en daar schieten we niks mee op (ook omdat hij dan gewoon veeeeel te weinig verdient, kan ie beter studeren en even niks verdienen maar uiteindelijk toch meer als ie weer gaat werken). Ik heb het wel wat overdreven haha, toen ik tegen Mister zei dat ik geen vier uur wil reizen zei hij dat het geen vier uur is maar dan is het misschien drie uur haha. Hij stuurde me zojuist dat een vriend een kamer heeft gevonden, dus komende week gaat hij daar heen en als het een goede kamer is gaan we het huren. Dan probeer ik het wel, en als het me toch niet bevalt kan ik altijd nog of bij familie in Bawjiase wonen (al is dat misschien even ver als Winneba) of toch naar Kasoa. Dat idee van hem hier halen staat echt nog in de kinderschoenen, eerst ik maar weer daar heen. Ik hoop in ieder geval dat ie begrijpt dat ie echt heel snel zijn paspoort moet aanvragen wil hij volgende zomer hier zijn, zodra hij dat heeft gedaan kunnen we de rest van de voorwaarden op een rijtje zetten en alles regelen. Wordt denk ik nog een heel gedoe, maar we proberen het gewoon. Ik hoop inderdaad dat het heel erg gaat helpen als Mister hier is geweest. Ik begrijp hem altijd, maar hij begrijpt mij heel vaak niet. Dankjewel! Ik hou je op de hoogte!

 • Reply
  Rob Alberts
  25 juli 2016 at 20:21

  Wat een goede en serieuze plannen.
  Ik wens je veel succes met je voorbereidingen.

  Zonnige groet,

  • Reply
   Jennifer
   25 juli 2016 at 20:24

   Dankjewel!

 • Reply
  Elaintje
  28 juli 2016 at 03:33

  Wauw, dat gaat een drukke periode worden. Wel allemaal leuke dingen uiteindelijk, maar het zal inderdaad ook een hoop geregel zijn. Ik weet niet of ik ervoor open zou staan om iedere dag 4 uur te reizen, maar ik snap ook dat je het niet altijd voor het kiezen hebt. Succes met regelen!

  • Reply
   Jennifer
   28 juli 2016 at 09:19

   Bedankt voor je reactie! Helaas wel, en ook wel een beetje “vervelend” dat ik overal eerst toestemming voor moet vragen. Stel dat er wel iets in Ghana gebeurd waardoor ik er niet heen kan (de drie jaar dat ik er kom is er nog nooit zoiets gebeurd maar toch) dan mag ik dus niet gaan en moet ik alles afblazen. Het is ook niet mijn eerste keus, maar het betekent wel dat ik de volle 2,5 maand met mijn vriend kan zijn ipv de eerste 7 weken alleen in het weekend. Mijn vrijwilligerswerk na de stage is wel dichtbij, dus dat is dan weer een voordeel. Als ik niet in Winneba ga wonen, dan moet hij naar Accra of Kasoa komen en dan kost het hem dus “studeertijd” en ik wil niet dat zijn studie onder mijn stage gaat lijden zeg maar. Dankjewel!

  Leave a Reply