GHANA IN THE NETHERLANDS

Afrika Museum in Berg en Dal: de moeite waard?

Sinds ik mijn museumkaart heb bezoek ik alle musea die ik ooit nog had willen bezoeken (en ook musea waarvan ik niet wist dat ik ze zou willen bezoeken). Dus ook het Afrika Museum in Berg en Dal, vlakbij Nijmegen. Voor mij nogal een eindje reizen, dus ik nam de proef op de som: is het de moeite waard?

Afrika Museum Berg en Dal Gelderland

Het Afrika Museum bestaat uit een binnen- en buitengedeelte. Je kunt het best eerst naar het binnengedeelte gaan, want daar ben je zo doorheen (mits je al eens naar het Tropenmuseum of Museum Volkenkunde bent geweest). Niet dat het stom of klein (integendeel) is, maar het is altijd een beetje van hetzelfde in mijn ogen. En ik ben gewoon heel slecht in al die tekst lezen en filmpjes kijken, en dan is het ook altijd donker in binnenmusea. Daar word ik moe van.

Naast de vaste tentoonstellingen waren ook deze keer Mythische Dieren en Van meisje naar vrouw tentoongesteld. Vooral die laatste vond ik bijster interessant. Het is een fototentoonstelling over de nieuwe overgangsrituelen om va een meisje een vrouw te worden bij de Masai, in Kenia. In plaats van de vrouwenbesnijdenis wordt de overgang nog wel gevierd, maar uiteindelijk hoeft de (inmiddels) vrouw niet meteen te trouwen en krijgt zij toegang tot onderwijs. Een hele mooie fototentoonstelling, gemaakt door fotografe Anja Ligtenberg.

Afrika Museum Berg en Dal Gelderland

Het buitenmuseum vond ik veel interessanter, omdat er “typische” dorpjes uit Afrika zijn nagebouwd. Ik viel gelijk met mijn neus in de boter, want het eerste dorpje dat ik tegenkwam was een dorpje uit Ghana. In het Afrika Museum heet het dorp Kusasi, maar het echte dorp in Ghana heet Tempane en ligt in het noord oosten. Het is dus een compound in het noorden van Ghana (daar waar ik nog nooit ben geweest), maar nu heb ik het dus toch nog gezien. Ondanks dat ik deze huisjes in Ghana nog nooit gezien heb, waren er wel veel dingen die ik herkende. De ijzeren potten op het vuur bijvoorbeeld, en de gieters met strepen (die worden gebruikt door moslims om hun voeten te wassen voor zij de moskee in gaan). In sommige huisjes kon je naar binnen gaan, en het viel me op dat die huisjes best wel groot zijn eigenlijk. Tenminste groter dan ons huis in Bawjiase, over Winneba kan ik het nog niet zeggen.

Afrika Museum Berg en Dal Gelderland

Afrika Museum Berg en Dal Gelderland

Afrika Museum Berg en Dal Gelderland

Afrika Museum Berg en Dal Gelderland

Afrika Museum Berg en Dal Gelderland

Naast Ghana zijn er ook dorpjes uit Mali, Kameroen, Benin en Lesotho nagebouwd. Interessant om daar ook eens wat van te zien. Er is ook een speelpark voor kinderen, een museumshop (die om 12.00 uur open zou gaan maar dat niet ging) en een chopbar (in Ghana noemen ze een restaurant waar je uit zo’n vijf gerechten kunt kiezen een chopbar). Ik koos voor de pindasoep, en hoewel het natuurlijk goed geprobeerd is kunnen ze er wat mij betreft beter mee stoppen. De pindasoep is geen aanrader.

Afrika Museum Berg en Dal Gelderland

Afrika Museum Berg en Dal Gelderland

Afrika Museum Berg en Dal Gelderland

Afrika Museum Berg en Dal Gelderland

Inmiddels was ik al zo lang (onverwachts) in het museum blijven plakken, dat ik ook nog wel even kon wachten op de dansworkshop. Niet dat ik meedeed, maar kijken is ook leuk. De workshop werd gegeven door een Afrikaan, en ik weet niet zo goed wat ik daarvan moet vinden. Natuurlijk zou het raar zijn als de workshop Afrikaanse dans wordt gegeven door een Europeaan, maar in het binnenmuseum is ook aandacht gegeven aan generalisatie (bijvoorbeeld zeggen dat “alle Afrikanen zo leuk kunnen dansen”) en in mijn ogen hebben ze die generalisatie nu juist bevestigd. Ik wéét dat het niet waar is, en ik wéét ook dat niet alle dorpjes in Ghana eruit zien als Kusasi maar niet iedereen weet dat toch? En het (buiten)museum is vooral gericht op kinderen en ik kan me voorstellen dat die nu het idee hebben dat alle Afrikanen wél goed kunnen dansen en de hele dag in hun traditionele kledij rondlopen. Daarnaast zij de workshopgever “Hallo ik ben … uit Afrika”. Dat is een beetje gek toch? Zeg dan op z’n minst uit welk land je komt.

Dus nou ja, ik vond het heel leuk voor de kinderen (en voor mij) dat zoiets gegeven werd maar het was ook wel een beetje “standaard” dat er vanuit die huisjes opeens muziek klonk en er een jonge Afrikaan (want ik weet nog steeds niet uit welk lánd hij komt) in zijn eentje helemaal los ging met dansen om zich op te warmen. Na de dansworkshop ben ik aangeschoven bij een Nigeriaan (hij zei het wel) die een dierenverhaal ging vertellen. Dat was ook enerzijds een leuke toevoeging, maar ook anderzijds weer een beetje een gekke setting.

Afrika Museum Berg en Dal Gelderland

Is het Afrika Museum een aanrader? Ik heb me flink vermaakt, ik ben nog nooit zo lang in een museum geweest, en vond het erg leuk om zoveel dingen te herkennen. Mocht je vrijwilligerswerk gaan doen in Afrika (en dan het liefst in een van de landen waar ze dorpjes van hebben nagebouwd) en je bent toch in de buurt van Nijmegen, dan zou ik zeker even langsgaan. Het is leuk om al wat dingen over het land te leren, en daarbij ook een beeld te kunnen vormen maar hou in je achterhoofd dat het dorpje dat je in het museum bezoekt totaal kan verschillen van het dorpje waar jij terecht komt. Ook voor kinderen is het museum heel geschikt, maar ook hier zou ik mijn kinderen vertellen dat Afrika zo groot is en er in een land al zoveel verschillen zijn dat het onmogelijk is om het hele continent in een museum samen te vatten. Wat mij betreft geeft de naam “Afrika Museum” de indruk dat het museum over heel Afrika gaat, en op het eerste gezicht is dat ook zo maar er is zoveel wat niet vertelt is. En ook niet vertelt kan worden want er is gewoon zoveel over Afrika te vertellen. Ik neem het museum dan ook niks kwalijk hoor.

Het museum is leuk voor een eerste kennismaking met Afrika, of wanneer je in Afrika bent geweest en wat herinneren op wilt halen. Als ze in de toekomst nog een leuke tentoonstelling in het binnenmuseum hebben, zou ik er zeker nog eens heen gaan. Soms organiseren ze ook evenementen (zoals markten), en als ik dan toch al in de buurt ben zou ik daar ook wel heen gaan. Ik denk niet dat ik Mister hier mee naar toe zou nemen, maar zeg nooit nooit.

Trouwens: als je met het openbaar vervoer naar het museum wilt, let er dan goed op dat de bus die je vanaf Nijmegen Centraal gaat brengen gewoon een taxibusje is. Soms is het zelfs een gehuurd busje, en kan je dus ook niet inchecken. Ik stond bij de bussen te wachten tot de bus kwam, en net op tijd ontdekte ik dat ik met het taxibusje moest.

Denk je dat je het Afrika Museum gaat bezoeken? En wat vind je van de dansworkshop en de verhalenverteller?

Liefs, Jennifer

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Trudy
  9 september 2016 at 15:17

  Hoe kan dat dat ik dit niet wist?! Ik moet hier zeker heen wanneer ik weer in Nederland ben. Ik vind het wel indrukwekkend dat ze die huisjes in dorpjes hebben nagebouwd!

  • Reply
   Jennifer
   9 september 2016 at 16:32

   Ja doen haha. Het is heel grappig omdat er echt Ghanese spullen staan, zoals potten en een gietertje die moslims gebruiken voor ze de moskee binnengaan. Verder kun je in het binnenmuseum nog een heleboel leren over Afrika en Ghana, maar ik ben niet zo goed met heel lang dingen bekijken en lezen en zo. En dan is het ook altijd zo donker in musea… Maar leuk om een keer heen te gaan! Je gaat een hoop herkennen

  Leave a Reply