GHANA IN THE NETHERLANDS

Van die Afrikaanse feestjes #1

Weet je waar ik nou écht gelukkig van word? Afgezien van een vliegticket naar Ghana dan. Een feestje met afro muziek, mooie Afrikaanse stoffen aan de muur en mensen met de meest kleurrijke kleding aan. Vandaag een overzicht van een aantal feestjes/festivals waarvan ik denk dat die wel geschikt zijn voor zo’n niet partyanimal als ik.

Kerkdienst in Ghana

Hierboven zie je een écht goed Ghanees feestje. Iedere zondagmorgen (en soms vaker) veranderen de kerken in swingende feestje. Live muziek, dans, verhalen. Het gebeurt allemaal. Omdat ik begrijp dat een ticket naar Ghana alleen om dit feestje te bezoeken (alhoewel er is natuurlijk meer te doen in Ghana!) een beetje aan de dure kant is, beperk ik me vandaag tot feestjes in Nederland.

18 juni – Keti Koti Festival Afrika Museum

Keti Koti Afrika Museum

(bron)

In Berg en Dal is een museum die zich helemaal richt op Afrika. Binnen is er een tentoonstelling, buiten zijn Afrikaanse dorpjes nagebouwd. Op 18 juni wordt in het museum de afschaffing van de slavernij herdacht met een programma met activiteiten en muziek.

Wat kan je verwachten?

Een vrijheidsdebat, een Caribische markt, een tour door het museum om meer te leren over het slavernijverleden, Jörgen Raymann geeft een voorstelling, Surinaamse muziek,

Praktisch

Het festival vindt plaats in Berg en Dal, vlakbij Nijmegen. Een kaartje kost €6 voor kinderen t/m 18 jaar en 19+ jaar kost €14. Bezoekers in koto of traditionele kleding betalen € 5. Mocht je een jurk willen lenen (zou dat traditioneel genoeg zijn?) let me know.

P.S.: Het Afrika Museum is gefuseerd met het Tropenmuseum en het Museum Volkenkunde.

19 juni – Afrikafestival Nijmegen

Afrikafestival Nijmegen

(bron)

Kom je van ver en wil je Keti Koti in het Afrika Museum bezoeken? Plak er een dagje aan vast en bezoek ook het Afrikafestival in Nijmegen. Dit festival wordt voor de 13e keer georganiseerd.

Wat kan je verwachten?

Veel Afrika en Afrikaanse culturen, laat dat duidelijk zijn. Er is een eerlijke markt, lekkernijen om te (vr)eten, muziek en dans. Kortom eigenlijk precies wat ik in mijn intro omschreef, gaat op dit festival gebeuren. En er is zelfs een open podium. Dat is natuurlijk een uitnodiging om zelfs eens Fuse ODG, Davido of P-Square uit te gang hangen. Ik weet niet of ze dat bedoelen met “typisch Afrikaans”, maar in mijn ogen kan dat niet ontbreken.

Praktisch

Het festival vindt plaats in het Thiemepark in Nijmegen. Om 13.00 uur wordt het geopend door Fourou Kourou Ba. Ik denk dat het festival gratis is, maar voor €17,50 kan je losgaan op een Congolees buffet. Als ik een suggestie mag doen: ik zou gaan voor pindasoep voor, fufu hoofd en fruittoetje na.

25 en 26 juni- Festival Mundial

Festival Mundial Tilburg

(bron)

Mijn persoonlijke favoriet. Denk ik. Niet dat ik er ooit ben geweest. In Tilburg vindt al sinds jaar en dag Festival Mundial plaats. Ik heb hier zeer goede verhalen over gehoord, dus ik overweeg serieus om helemaal naar het zuiden af te reizen om dat eens een keer te beleven.

Wat kan je verwachten?

Verwacht een groen festival. Zelf zegt de organisatie hierover: “We streven ernaar om een schoon en zoveel mogelijk afvalvrij festival te zijn. Geen zwerfafval en zoveel mogelijk recyclen, daar gaan we voor.” Dat klinkt toch supervet. Om nog maar te zwijgen over de line-up: Broederliefde, SBMG, Typhoon, Pat Thomas & Kwashibu Area Band, RedRed. Zeer fantastisch. Daarnaast is er tijd voor eten, chillen en groenleven (denk ik).

Praktisch

Het festival duurt dus twee dagen. Een dagticket kost €27,50. Voor het hele weekend betaal je €37,50. Overnachten kan op verschillende locaties. Daarnaast is dit groene festival een voorstander van reizen met de trein, dus je ze bieden 20% korting op je treinkaartje.

P.S.: Ga/wil je hierheen en zoek je nog medefestivalgangers? Contact me!

1 juli – Keti Koti Festival 

Keti Keti Amsterdam Oosterpark

(bron)

Nóg een Keti Koti Festival, alleen nu in Amsterdam. Voor mij is dat íéts dichterbij dan Berg en Dal. Op dit festival wordt het einde van het slaventijdperk gevierd. En ik ga hierheen. Zie ik je daar?

Wat kan je verwachten?

Kom met een lege maag, want er staan namelijk meer dan genoeg eettenten om die maag te vullen. Daarnaast muziek van onder andere Julian Marley (jep, de zoon van) en een emancipatieconcert met onder andere Berget Lewis. Daarnaast is er een workshop “vrij van mental slavery”, een debat over de anti-zwarte piet campagne en een kunstproject. Prachtig toch?

Praktisch

Dit alles gaan we beleven in het Oosterpark, van 14.00u tot 22.00u. De toegang is (niet onbelangrijk) gratis, dus ik zie je dan.

P.S. De herdenking van de slavernij is de dag ervoor, ook in het Oosterpark om 19.00u. Daar zal onder ander de ambassadeur van Ghana aanwezig bij zijn.

2 en 3 juli – Afrika Festival Hertme

Hertme Afrika Festival

(bron)

Het eerste weekend van juli is het weer tijd voor het Afrika Festival in Hertme, Twente. Voor mij wéér zo ver. Maar goed, daar krijg je dan wel een Afrikaanse markt, Afrikaanse muziek en (lekker) eten en drinken voor terug.

Wat kan je verwachten?

Een heleboel Afrikaanse muziek. Onder andere van Youssou N’Dour (hij werkte samen met onder andere Paul Simon) en Pat Thomas & Kwashibu Area Band (ook op Mundial dus). Er is een Afrikaanse markt die  ruim 100 stands bevat met Afrikaanse producten zoals sieraden, kunst, houtsnijwerk, Afrikaanse doeken en kleding. En natuurlijk eten. Je kunt trouwens ook helpen bij het festival.

Praktisch

Hertme ligt tussen Almelo en Hengelo. Een dagticket kost je €23, en het hele weekend kost €46. Overnachten kan op een van de vele campings in de buurt.

Ben je van plan om naar één van deze feestjes te gaan? Of heb je suggesties voor andere feestjes? Er komt een deel #2, dus laat het me weten in de reacties!

Liefs, Jennifer

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply