GHANA IN THE NETHERLANDS

Bitter Chocolate Stories – Tony’s Chocolonely

Op dit moment kun je in de Beurs van Berlage in Amsterdam naar de expositie Bitter Chocolate Stories, mogelijk gemaakt door het chocolademerk Tony’s Chocolonely. Ik ben een groot fan van dit merk, niet alleen omdat de chocolade retegoed is maar ook omdat ze de cacaoboeren in Ivoorkust en Ghana een eerlijke prijs geven voor hun cacaobonen. Dus toen ik hoorde dat ze weer iets organiseerde (ik ben eerder naar hun documentaire geweest), moest ik daar natuurlijk heen. En dat gebeurde afgelopen maandag, op mijn verjaardag.

Bitter Chocolate Stories Beurs van Berlage

Bitter Chocolate Stories dus. Een expositie in de soort van kelder in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Ik was er op maandagochtend en ik had de hele zaal voor mezelf. Heerlijk! Op m’n gemakje kon ik alle schermen in het midden van de zaal bekijken. Op deze schermen zie je foto’s van kinderen die op een cacaoplantage moesten werken, met daarnaast hun schrijnende verhalen. Deze kinderen horen natuurlijk naar school te gaan, maar bijvoorbeeld door het overlijden van de ouders werden ze naar familie gebracht en deze stuurde ze naar de plantages.

Ik ben zelf een paar keer op een cacaoplantage geweest, en hoewel er op dat moment niemand aan het werk was (laat staan kinderen) kan ik me voorstellen dat het geen plek is waar een kind moet doorbrengen. Het werk is veel te zwaar voor kinderen, en daarbij: kinderen moeten naar school!

Cacaofarm in Ghana

Cacaofarm in Ghana

Terug naar de expositie. Naast de verhalen van de kinderen, kun je ook nog een soort film bekijken en aan de zijkanten van de zaal vind je meer informatie over de cacao-industrie. Je leest bijvoorbeeld over de geschiedenis van cacao (in 1885 vond de eerste cacao-export vanuit Ghana plaats) en wie er wat verdient aan een chocoladereep (je kan wel raden dat de cacaoboer bijna het minst verdient). Daarnaast is er ook nog een soort van winkeltje waar je uiteraard repen kunt kopen en ook een boek met een verzameling van de verhalen van de kinderen.

Bitter Chocolate Stories

Bitter Chocolate Stories

Ik vond dit een zeer goede besteding van mijn maandagochtend, en mocht je ook een Tony’s Chocolonely fan zijn (of benieuwd zijn naar de cacao-industrie) raad ik je zeker aan om deze expositie te bezoeken. Dit kan nog t/m 22 november 2017. Kaartjes kun je hier bestellen. 

Ben jij al bij Bitter Chocolate Stories geweest?

Liefs, Jennifer

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply