GHANA IN THE NETHERLANDS

Filmtip: Queen of Katwe

Een ruime week na mijn terugkomst in Nederland besloot ik dat ik weer wat Afrika-feelings nodig had. Die vond ik bij De Balie. Zij hielden de première voor de film Queen of Katwe, een waargebeurd verhaal uit Oeganda. Geen Ghana dus, maar wel wat overeenkomsten. Ik neem je mee naar het leven in een Oegandese sloppenwijk.

Queen of Katwe film Oeganda

Queen of Katwe vertelt het bijzondere verhaal van Phiona Mutsi. Zij woont samen met haar moeder, zus, broer en broertje in de Oegandese sloppenwijk Katwe. Het gezin is eigenlijk een typisch voorbeeld van het beeld dat ‘we’ hebben bij gezinnen in sloppenwijken. Er is geen vader, de zus ontmoet een stoere jongen en keert zich af van het gezin en er is geen geld voor voedsel en onderwijs. Gelukkig gaat deze film echt niet over alle ellende en armoede in een sloppenwijk. Integendeel, het vertelt het positieve verhaal van Phiona.

Op een dag ontdekt Phiona een klein gebouw in de sloppenwijk waar kinderen eten en plezier hebben. Ze blijft een poosje in de deuropening staan kijken, tot Robert Katende haar binnenroept. Robert is een man die heel veel doet voor de kinderen in de sloppenwijk. In het lokaal geeft hij schaakles aan de kinderen. Via dit middel houdt hij de kinderen op het rechte pad en brengt hij ze levenslessen bij.

Na een hele tijd oefenen blijkt dat Phiona talent heeft voor schaken. Hierdoor leert ze ontzettend veel over het leven én ziet ze ook nog wat van de wereld. Phiona is hét voorbeeld dat alles mogelijk is zolang je maar genoeg oefent en niet opgeeft.

“Sometimes the place you are used to is not the place you belong. You belong where you believe you belong” – Robert Katende

Queen of Katwe film Oeganda

Voor mij was de film natuurlijk extra bijzonder omdat ik net terug uit Ghana was. De tranen schoten al in mijn ogen toen in de eerste minuten het lied Shekini van P-Square als achtergrondmuziek werd gebruikt. Herkenning alom! Daarnaast leek het decor van de film ook op Ghana, al zag ik natuurlijk wel wat verschillen. De kleding van de vrouwen was vaak van een ander soort stof, maar ook daar herkende ik wel het een en ander in.

Tijdens het kijken van de film gingen mijn gedachten meermaals naar alle mooie meisjes (en jongens) in Ghana die zo talentvol en slim zijn, maar door de omstandigheden waarin ze zijn geboren nooit kunnen bereiken waar ze toe in staat zijn. Het maakt me verdrietig, maar ik troost mezelf met de gedachte dat het verhaal van Phiona echt gebeurd is. Phiona bestaat.

Is deze film een aanrader? Absoluut! Voor mensen die in het continent Afrika zijn geweest op vele gebieden vast herkenbaar en voor mensen die er nog niet zijn geweest vast een trigger om er wel heen te gaan. Helaas was deze première eenmalig, maar je kunt de film wel on-demand kijken. Laat me weten wat je ervan vond!

Liefs, Jennifer

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply