GHANA IN THE NETHERLANDS

Obroni on tour: Kwaku Summer Festival Downtown

Kwaku Summer Festival is het beste feestje waar ik vroeger als klein meisje kwam. Wij hebben vroeger heel wat weekenden in het Nelson Mandelapark doorgebracht. Anders dan nu waren wij zo ongeveer de enige blanken op het terrein. Na al die jaren lijkt het festival dan ook eindelijk ontdekt te zijn door blanke mensen. Dat was gister ook zo tijdens Kwaku Summer Festival Downtown in het Vondelpark. Een klein voorproefje op wat er komende zomer gaat plaatsvinden.

Kwaku Summer Festival Downtown Vondelpark Amsterdam

Kwaku Summer Festival

Tussen 16 juli en 7 augustus wordt ieder weekend het Kwaku Summer Festival gehouden. Kwaku is een combinatie van voetbal, muziek en goed eten. Perfect dus. Wij komen hier dus al jaren. Doordat ik één zomer in België was en de drie zomers daarna in Ghana, ben ik er al heel lang niet meer geweest. Daarom ben ik heel benieuwd of het nog net zo is als “vroeger”. Mocht je je trouwens afvragen “waarom heet het Kwaku” of komt de naam Kwaku je heel erg bekend voor, dan kan ik daar een mooi antwoord opgegeven. Kwaku Summer Festival is vernoemd naar de zoontjes van de Asante koning (een koning uit Ghana). Zij zijn op woensdag geboren, en in Ghana heten jongens die op woensdag geboren zijn Kwaku. Op woensdag 1 juli 1863 werd de slavernij in Suriname afgeschaft, dus vandaar woensdag. Ik ga nog een keer over de naamdagen schrijven.

Maar goed. Dit weekend is het Kwaku Downtown in het Vondelpark. Bij het openluchttheater wordt opgetreden en er staan foodkramen. Toen wij aankwamen was de Corona Band aan het optreden. Toen zij klaar waren gingen we voor een rondje eten het terrein over. Terwijl we stonden te wachten op ons eten, zag ik een meisje met het beste eten ever rondlopen: cassave chips (aka teloh).

Cassave chips teloh

In Ghana gebruiken de mensen vooral cassave om fufu (en banku) van te maken, maar gekookte of gefrituurde cassave is ook super lekker. Cassave is eigenlijk een giftige plant, dus als je zelf cassave hebt gekocht (in de toko of op een grotere markt) moet je er voor zorgen dat je het blauwzuur goed verwijderd. Als je dit niet doet, heb je kans dat je een cyanidevergiftiging oploopt.

Mocht je je afvragen wat dat bruine is op mijn teloh: kabbeljauw. En dat is níét lekker. Helaas kwam ik er te laat achter en zat mijn hele bakje vol. De peper is hele hete peper. Na een hap was ik er wel aan gewend, maar de eerste keer was ik even vergeten hoe échte peper smaakt.

Eten is heel belangrijk in het leven. Na de teloh en even schuilen omdat het opeens keihard begon te hagelen, hebben we een hele boos in de rij gestaan bij The Bara Club voor het op één na lekkerste eten ter wereld: bara. Dit is een Surinaams Hindoestaanse snack en het lijkt een beetje op een donut. Als je dit nog nooit gegeten heb, mis je echt wat in je leven.

Bara Surinaams Hindoestaanse snack

Gelukkig hebben we er ook een heleboel mee naar huis genomen!

Kwaku Summer Festival Downtown in het Vondelpark was een kleinschalig voorproefje op het echte werk, straks in de zomer. Nog geen plannen voor vandaag? Van 14.00 tot 21.00 kun je je vandaag weer vermaken!

Liefs, Jennifer

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Rob Alberts
  16 mei 2016 at 12:34

  Misschien dat ik nog even naar het Vondelpark ga.
  Voor een goede bara mag je mij wakker maken.
  De telo maak ik geregeld zelf.
  Een goede bara lukt mijzelf niet.
  Fufu vind ik lekker.
  Banku ken ik niet.

  Vrolijke groet,

  • Reply
   Jennifer
   16 mei 2016 at 13:22

   Jaaaa bara’s zijn heerlijk! Teloh is inderdaad hartstikke makkelijk, maar zelf heb ik het nog nooit gedaan. Toch maar eens een keer doen. Bara daar in tegen is supermoeilijk. Ik vind fufu ook lekker, banku niet. Banku lijkt een beetje op fufu, maar is minder slijmerig en is zuurder. Groeten!

   • Reply
    Rob Alberts
    16 mei 2016 at 14:32

    Ik verbaas mij altijd over de aardappelpuree versie van fufu in de winkels.
    Ik neem aan dat Banku gefermenteerde fufu is?
    Met de bevroren cassaveuit de toko is het heel makkelijk om telo te maken.

    Smakelijke groet,

    • Reply
     Jennifer
     16 mei 2016 at 15:12

     Ik heb hier in Nederland alleen een keer fufu in een restaurant gegeten, maar dat was niet met soep. Dus ook in fufu zijn er denk ik nog andere soorten. Van fufu van aardappel heb ik nog nooit gehoord haha. Volgens mij is het zo dat fufu en banku van dezelfde ingrediënten gemaakt worden alleen dan in een andere volgorde en de één wordt langer gestampt dan de ander. Zoiets volgens mij. Het is in ieder geval heel populair in Ghana 😉

 • Reply
  Maaike
  17 mei 2016 at 00:33

  Wat leuk al die hapjes in de buurt, lijkt lekker!

  • Reply
   Jennifer
   17 mei 2016 at 07:50

   Dat is het zeker!

 • Reply
  Saskia
  20 mei 2016 at 21:22

  Het ziet er leuk, lekker maar vooral gezellig uit!

  • Reply
   Jennifer
   20 mei 2016 at 21:32

   Echt wel! En het “echte” Kwaku festival in de zomer is nog veel leuker!

  Leave a Reply