GHANA IN THE NETHERLANDS

Lezen: Kofi een koningskind

Nederlandse boeken over Ghana zijn er niet veel. Met wat speurwerk ben ik toch weer aan een nieuw boek gekomen. Een jeugdboek deze keer. Kofi een koningskind. Lees je mee?

Kofi een koningskind

Kofi is een koningskind omdat hij de zoon van de kleindochter van een tante van de koning is. Mocht de koning komen te overlijden, is er een kans dat hij als opvolger gekozen wordt. In het boek is Kofi naar Nederland geëmigreerd. Hij komt terug naar zijn geboorteland Ghana omdat de koning is overleden, en hij hem dus misschien moet opvolgen. Tijdens zijn bezoek herinnert hij zich de verhalen die zijn grootmoeder hem vroeger altijd vertelde. Bijvoorbeeld het verhaal “Hoe Asansi de wijsheid over de wereld verspreidde.” Anansi is een spin die vaak de hoofdrol in deze verhalen vertolkt. Anansi verhalen bevatten ook altijd een wijze les. Als je vandaag de dag in Ghana bent en over Anansi begint weet iedereen wat je bedoelt.

Gaandeweg herinnert Kofi zich alle verhalen, en uiteindelijk is de dag aangebroken waarop de opvolger van de koning wordt gekozen. Wordt Kofi de nieuwe koning?

Ten eerste is het boek een plaatje om te zien. De cover is saai, maar de binnenkant is prachtig. De verhalen staan op goed, dik papier en op sommige pagina’s staan paginagrootte kleurenfoto’s. Het boek is eigenlijk een jeugdboek, maar prima te lezen voor volwassenen. Ik vond het een leuk boek om te lezen, omdat ik over de geschiedenis van Ghana maar weinig (Nederlandse) boeken kan vinden. Een must read om te lezen voor je naar Ghana gaat is het niet. Er wordt geen beeld gegeven van het land, het is een verzameling van oude verhalen die je misschien niet helemaal begrijpt als je nog nooit van Anansi hebt gehoord of de Ghanese cultuur niet kent. Doordat Ghana een land is met veel verschillende stammen en koninkrijken is het haast onmogelijk om het direct allemaal te begrijpen. Mocht je meer willen leren over de geschiedenis van Ghana kan je het best bij het Ashanti-koninkrijk beginnen. Geen must read dus, wel een leuk boek om eens gelezen te hebben en er staan prachtige foto’s in.

Kofi een koningskind

Kofi een koningskind

Kofi een koningskind

Kofi een koningskind

Nog een leuk weetje: In Ghana krijgen alle kinderen een naamdag. De naam Kofi betekent dat de jongen op vrijdag geboren is. Sommige kinderen krijgen ook nog een andere roepnaam, en andere kinderen worden (net als de jongen in dit boek) de rest van hun leven met hun naamdag aangesproken. Mijn naam dag is trouwens Adwoa, omdat ik op maandag geboren ben.

Liefs,

Jennifer

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Sabine
  8 september 2016 at 14:00

  Tof weetje van die namen 😀 Lijkt me ook een heel mooi boek trouwens, al is het alleen maar om Ghana beter te leren kennen door die mooie foto’s 🙂

  • Reply
   Jennifer
   8 september 2016 at 16:36

   Ja de foto’s zijn prachtig! Het verhaal zelf ook, maar ik denk niet echt makkelijk te begrijpen als je je nog nooit in de Ghanese cultuur/geschiedenis hebt verdiept. Wat mij betreft wel een lastig jeugdboek

  Leave a Reply