GHANA IN THE NETHERLANDS

Lezen: Obruni, obruni!

Nu opeens de zon weer is gekomen, kun je maar beter maken dat je met een boek in de tuin neerploft. Voor je het weet zitten we weer met regen, onweer en donder. Ik volgde mijn eigen advies op en las “Obruni, obruni!” van Marieke Dijkers. Stiekem een jeugdboek, maar heel herkenbaar en voor de niet Ghana-kenner soms zelfs informerend. Moet je dit boek lezen? Ik ga het je vertellen.

Orbuni obruni boek over Ghana van Marieke Dijkers

Over het boek

De vader van Jolien moet voor zijn werk naar Ghana verhuizen, en het hele gezin moet mee. Jolien ziet het echt niet zitten om een jaar in Afrika te wonen. Ze komt zelfs met het plan om die tijd bij haar beste vriendin te gaan wonen. Helaas voor haar gaan haar ouders hier niet mee akkoord, een paar weken later zit ze in het vliegtuig naar Accra. De eerste dagen in Accra vindt ze verschrikkelijk, en ze vraag zich af hoe ze ooit een jaar in Ghana kan wonen. Eenmaal in Sunyani, de stad waar het gezin gaat verblijven, wordt het er niet beter op. Na schooltijd verveelt Jolien zich dood en ze mist haar vrienden in Nederland enorm. Op een dag ontmoet ze de Nederlandse Mari, en dan wordt het leven in Ghana voor Jolien een stuk leuker. Mari heeft samen met haar Ghanese man een weeshuis in Sunyani. Nadat Jolien hier voor de eerste keer is geweest, is ze verkocht. Voortaan brengt ze al haar vrije tijd door in het weeshuis. Ze beleeft daar allerlei leuke en minder leuke dingen, waardoor ze beseft dat het leven in Nederland nog zo slecht niet is. Het afscheid van de kinderen, Mari en haar man valt Jolien dan ook erg zwaar. Kan ze iedereen ooit weer terug zien?

Obruni Obruni in de tuin

Mijn mening

Een boek met de titel “Obruni, obruni!”moet ik natuurlijk gelezen hebben. Ondanks dat het eigenlijk een jeugdboek is, heb ik me er prima mee vermaakt. De schrijft weet een goed beeld te geven van Ghana. In het begin vooral negatieve dingen, maar dat komt uiteraard doordat de hoofdpersoon het allemaal negatief in ziet. Maar welke 13-jarige is wel blij als ze opeens een jaar lang in het buitenland moet wonen? Tussendoor krijg je ook wat informatie over Ghana. Bijvoorbeeld de betekenis van obruni en wat trotro’s zijn. Overigens raad ik je aan om de trotro wél te gebruiken als je in Ghana bent. Er is bijna niks leukers!

Zoals ik al zei is dit eigenlijk een jeugdboek. De uitroeptekens en simpele zinnetjes vliegen je om de oren, maar het irriteerde me niet. Mocht je naar Ghana gaan of er al geweest zijn raad ik je aan dit boek te lezen, ongeacht je leeftijd. Het boek is ook een aanrader voor jonge kinderen die naar Ghana gaan en er wellicht ook gaan wonen. Zij gaan zich zeker in Jolien herkennen.

Hanukkah kindertehuis in Ghana

Achtergrondinformatie

De hele opbrengst van “Obruni, obruni!” gaat naar kindertehuis Hanukkah in Ghana. Dit kindertehuis in Sunyani wordt gerund door de Nederlandse Mariëtte en haar Ghanese man Moses. Naast het kindertehuis hebben zij ook hun eigen basisschool, The Circle of Life School. Mocht je dit verhaal bekend voorkomen, dat kan! Hart van Nederland presentatrice Selma van Dijk is ambassadrice van Hannukah, en er zijn reportages van het kindertehuis uitgezonden in het programma.

Obruni, Obruni! koop je voor €10 via de website van Marieke Dijkers.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Sabine
  4 juli 2016 at 16:50

  Lijkt me een heel leuk boek! Sowieso dit soort boeken over andere landen zijn interessant. Ken je ook het boek ‘De Zwarte met het Witte hart’? Van Arthur Japin. Zo niet: echt lezen! IK mag hier denk geen linkjes plaatsen, dus zoek maar even op Bol. Volgens mij staat dit boek nog bij mijn ouders thuis (moet ik ff navragen als je wilt). Weet niet waar je woont, maar je mag m lenen als je m wilt lezen 🙂

  • Reply
   Jennifer
   4 juli 2016 at 17:03

   Haha ja he. Ik moest op mijn stage eens zoeken naar boeken, films, events etc over andere landen; heb me prima vermaakt en er een flinke boekenlijst aan over gehouden haha. Ik ken ‘m wel maar nog niet gelezen. Ik ben lid van de bibliotheek in Amsterdam (die grote haha), dus ik verwacht wel dat ie daar ook te leen is en anders stuur ik je even een berichtje. Bedankt alvast!

  Leave a Reply