GHANA IN THE NETHERLANDS

Tropenmuseum: Rhythm & Roots

Muziek is onwijs belangrijk in Ghana, dat weten jullie inmiddels misschien. En wist je dat van veel muziekstijlen die we nu kennen de roots in Afrika ligt? Ik niet hoor, maar ik leerde dit in het Tropenmuseum bij de tentoonstelling Rhythm & Roots. Een tentoonstelling over muziek dus. Ik neem je mee!

Tropenmuseum Rhythm & Roots Amsterdam

Ik was nog nooit eerder in het Tropenmuseum geweest, maar de baliemedewerker vertelde aan de mensen voor me in de rij dat ze aan het verbouwen waren dus dat het “behelpen” was om het museum te bezoeken. Nu ben ik misschien iets gewend of was het gewoon zwaar overdreven want ik heb nergens iets van gemerkt. Het was ook ongeveer de eerste keer sinds ik musea bezoek dat ik meteen de weg vond naar de goede tentoonstelling. Een applaus waard al zeg ik zelf.

De tentoonstelling Rhythm & Roots neemt je mee naar allerlei muziekstijlen van over de hele wereld. De reis begint met iets meer achtergrondinformatie over diverse instrumenten. Nu ben ik totaal niet muzikaal aangelegd en kan ik op geen enkel instrument een noot raken, maar uiteraard trokken deze drums direct mijn aandacht.

Tropenmuseum Rhythm & Roots Amsterdam

De middelste drum is er een van de Ashanti (een stam in Ghana), gemaakt rond 1959. De drum waar ik op speelde tijdens de oriëntatiedagen in Accra zag er iets anders uit (en lijkt eerder op de rechter op deze foto), maar aangezien ik daar geen tel goed kon trommelen zal ik dat waarschijnlijk ook niet op deze kunnen. Als ik in Ghana (en Nederland trouwens ook) een drum zie, begin ik er direct op te “spelen”. Ik heb zelfs overwogen (ben er nog niet helemaal uit) op hier op drumles te gaan. Enige nadeel is dat je bij de school die ik vond je je eigen drum mee moet nemen en ik heb er geen een. Misschien de volgende keer toch maar een drum kopen, en dan heel hard oefenen.

Na de instrumenten ging ik door naar de muziekstijlen. Van vroeger naar nu werden alle stijlen besproken, inclusief bekende artiesten uit dit genre. Super leuk om te lezen en ik heb er wat nieuwe stijlen bijgeleerd. Ik had bijvoorbeeld nog nooit gehoord van Jùjú, Ska en Mbalax maar ook meer bekende stijlen als reggae, afrobeat en highlife werden besproken. Tip van mij: neem oordopjes mee (of koop ze bij de balie) want bij elke “muur” kun je een paar liedjes van dit genre luisteren. Door de speaker klinkt ook achtergrondmuziek en misschien wel de klapper van de tentoonstelling: de vliegende drums. Op de tafel eronder kun je de drums bespelen, en als je dat met meerdere mensen tegelijkertijd doet vorm je een soort drumband. Heel leuk bedacht!

Tropenmuseum Rhythm & Roots Amsterdam

Tropenmuseum Rhythm & Roots Amsterdam

Tropenmuseum Rhythm & Roots Amsterdam

Rhythm & Roots is nog tot en met 30 oktober 2016 te zien. Gaat dat zeker zien en horen!

Liefs, Jennifer

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Rob Alberts
  18 augustus 2016 at 09:00

  Leuk!

  Bedankt voor deze tip.

  Vrolijke vakantiegroet,

  • Reply
   Jennifer
   18 augustus 2016 at 18:13

   Fijne avond!

 • Reply
  Sabine
  18 augustus 2016 at 16:40

  Leuk! Ik heb de eerste dagen in Ghana drumles gehad. Later heb ik ook een drum gekocht, vond m gewoon zo mooi! 😀 Staat nog bij mijn ouders 🙂

  • Reply
   Jennifer
   18 augustus 2016 at 18:17

   Haha misschien wel van dezelfde persoon hebben wij gehad 😉 Ik moet er ook maar eentje gaan kopen denk ik

  Leave a Reply