GHANA IN THE NETHERLANDS

Obroni on tour: The Mad Rush

Sinds ik me meer verdiep in fast fashion en sinds ik een eigen bedrijf heb dat staat voor eerlijke lonen en goede werkomstandigheden kan ik mijn ogen niet meer sluiten voor de huidige kledingindustrie. Toen ik hoorde van een nieuwe pop-up store in de Kalverstraat maakte ik dus voor één keer een uitzondering om deze straat (heaven voor fast fashion shoppers) te bezoeken. Waarom? Ik neem je mee!

The Mad Rush

The Mad Rush ziet er aan de buitenkant uit als een normale pop-up store. Er hangen kleren aan rekken en als je aan de verkoopster vraagt waar je deze kleren kunt passen, wijst ze met liefde de deur aan waar je door heen moet. Wat je daaraan treft had je waarschijnlijk niet verwacht. In een zeer kleine (en vooral warme!) ruimte zitten klerenmaaksters te naaien. Ze hebben mondkapjes op en mogen niet praten.

Ik wist wat er komen kwam, omdat ik er al over had gelezen maar zelfs ik dacht “ik moet hier zo snel mogelijk weg”. Ik voelde me heel ongemakkelijk bij de situatie. Je weet dat het nep is, maar toch leefde ik onwijs met deze personen mee. Als je de ruimte verlaat kom je in een ruimte waar je meer informatie kunt vinden over de fast fashionindustrie. Daar lopen ook vrijwilligers rond die je vragen kunt stellen over de omstandigheden in lage lonen landen. En je kunt een tasje aanschaffen, hiervan mag je de prijs zelf bepalen.

The Mad Rush

Zoals ik al zei, ik wist wat er zou gaan komen maar ik hoop vooral dat er mensen op af zijn gekomen die nietsvermoedend in de Kalverstraat aan het winkelen waren, op deze winkel stuitte en dat ze zich vooral bewust werden van hun eigen koopgedrag. Ik vind namelijk dat wij indirect medeverantwoordelijk zijn voor de omstandigheden in landen waar onze kleding gemaakt wordt.

The Mad Rush is een initiatief van Schone Kleren Campagne en Mama Cash. Op het moment dat dit artikel online komt is de store niet meer te bezoeken (sorry!), maar dingen na lezen kan natuurlijk altijd.

Overigens geheel geïnspireerd door The Mad Rush ben ik naar de TOMS store gegaan om eerlijk schoenen te kopen. TOMS gebruikt een deel van de opbrengst om mensen in ontwikkelingslanden te helpen. Dit doen ze onder andere door lokale projecten te ondersteunen. Daarnaast hebben ze ook het project One for One. Bij elk paar schoenen dat jij koopt, geeft TOMS een paar schoenen aan een kind in nood. Een nobel project waarvan ik nog niet zo goed weet of ik dit nu wel of niet goed vind (gratis schoenen weggeven bederft de lokale markt in het desbetreffende land) maar nog altijd beter dan een paar schoenen dat je voor €5 kunt kopen, daarvan moet je in mijn ogen gewoon weten dat het nooit goed kan zijn.

TOMS eerlijke schoenen

Hoe kijk jij tegen fast fashion aan? Heb jij nog goede tips voor slow fashion winkels/initiatieven? Laat het me weten. Ik vind het lastig om over de kwestie fast fashion te schrijven, omdat ik er nog veel te weinig van af weet maar daar kan natuurlijk verandering in gebracht worden.

Liefs, Jennifer

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Rob Alberts
  17 mei 2016 at 11:44

  Nu koop ik geen kleding meer.
  Maar achteraf had ik beter moeten nadenken bij het kopen van mijn kleding

  Vriendelijke groet,

  • Reply
   Jennifer
   17 mei 2016 at 16:05

   Ben zelf ook geen heilige hoor haha, maar inmiddels denk ik wel een tweede keer na of ik dit écht nodig heb en lekker ga ik naar een winkel waarbij ik zeker weet dat de makers er eerlijk voor betaald hebben gekregen.

 • Reply
  Rosie - Lifebyrosie.nl
  18 mei 2016 at 21:51

  Hai Jennifer,

  wat een ontzettend goed initiatief zeg, wauw. Lijkt me inderdaad enorm confronterend. Zelf maak ik me regelmatig ‘schuldig’ aan het kopen van kleding bij ketens als Primark, H&M en Zara waarvan we allemaal weten dat de kleding hoogstwaarschijnlijk niet eerlijk gemaakt wordt. Het lastige vind ik: waar is het dat wel? Mensen zeggen vaak dat Primark de grote boosdoener is maar kopen wel bij Zara. Onzin vind ik dat aangezien ik een documentaire gezien heb over kleding van Zara en Primark die in precies dezelfde kledingfabrieken gemaakt worden. Echter zet Zara er 300% bij bovenop en houdt Primark de prijzen laag. Zou je kunnen zeggen dat Zara nóg oneerlijker is?!

  Als ze nou gewoon zouden stoppen met de belachelijke kledingindustrie en ‘gewoon’ alleen nog eerlijke mode zouden verkopen zou dat ZOVEEL makkelijker zijn. Als je namelijk de mogelijkheid hebt om goedkoop te kopen doen mensen dat zoveel gemakkelijker dan wanneer het gewoon over het algemeen duur zou zijn.

  Ik vind het een heel lastig probleem, het maakt me soms ook verdrietig om te weten dat ik mij er ook schuldig aan maak maar aan de andere kant ben ik er ook overtuigd van dat je niet elke strijd kunt strijden..

  Liefs! X

  • Reply
   Jennifer
   18 mei 2016 at 22:06

   Ben ik het helemaal mee eens! Theoretisch gezien kan je eigenlijk nog beter bij Primark kopen dan bij Zara, want Primark houdt er zelf nog het minste aan over. Ik vind het ook lastig hoor. Ik heb dan het “voordeel” dat ik van mezelf sowieso al heeeeel weinig kleding koop, maar op dit moment ben ik bijvoorbeeld echt op zoek naar een zwarte broek en ik weiger deze bij een Zara, Forever21 of iets te kopen dus dat wordt nog wel een zoektocht. Maar goed, elke dag word ik weer wat wijzer wat betreft deze industrie.
   Bedankt voor je reactie!

 • Reply
  Sabine
  19 mei 2016 at 17:15

  Goed dat je hier aandacht aan besteedt! Het is vreselijk wat er gebeurt in de kledingindustrie. En toch, ook al koop ik bijna nooit kleding, maar ik me zelf ongetwijfeld ook schuldig aan kopen bij ‘ongezonde’ winkels. Hier is dan wel geen H&M en Primark, maar wel Zara. Ik weet nooit goed te bepalen wat wel niet goed is. Er zijn hier ook veel Colombiaanse merken, ik vraag me af hoe die omgaan met kleding maken.

  • Reply
   Jennifer
   20 mei 2016 at 19:33

   Het is bij mij ook nog niet helemaal duidelijk welke winkels “goed en fout” zijn hoor. De duurdere merken maken zich net zo schuldig als de rest. Voorlopig rest mij maar één ding: kleding laten maken in Ghana terwijl ik er bij sta 😉

  Leave a Reply