GHANA IN THE NETHERLANDS

Lezen: Zwarte ster Gouds omarmd

Ik heb weer een boek ontdekt dat niet alleen prachtige foto’s van Ghana bevat (waar ik echt heimwee van krijg overigens), maar ook mijn kennis over de geschiedenis van Ghana vergroot. Vandaag laat ik je kennis maken met het boek Zwarte ster Gouds omarmd. Lees je mee?

Zwarte ster Gouds omarmd boek over Elmina in Ghana

Zwarte ster Gouds omarmd is geschreven voor Marianka Peters. Zij reisde meerdere keren af naar Elmina, een kuststadje in Ghana, waar zij verslag deed van de lopende projecten van de gemeente Gouda. Gouda en Elmina hebben namelijk sinds 2004 een vriendschapsband. In Elmina kom je heel veel Nederlandse geschiedenis tegen, omdat deze stad hét Nederlandse doorvoerstation van Afrikaanse slaven naar met name Suriname was.

In het eerste gedeelte van het boek leer je meer over Ghana in het algemeen. De schrijfster beschrijft Accra als luidruchtig, kleurrijk en vrolijk maar ook vies. Daarna volgt een pagina over hoe veilig het in Ghana is. Een pagina waar ik blij mee ben! Want Ghana ís veilig. ’s Nachts moet je niet (alleen) over straat en ook niet op het strand lopen, maar in welk land of stad is dat wel veilig?

Zwarte ster Gouds omarmd boek over Elmina in Ghana

Dan gaan we door met de etnische groepen in Ghana. Ik vind dat altijd een lastig onderwerp. In Nederland kennen we natuurlijk verschillende religies, maar in Ghana komen daar ook nog eens stammen bij. Iets waar ik me eigenlijk niks bij voor kan stellen. Het boek gaat vooral kort in op de Ashanti. Een groep uit de Ashanti region. Andere stammen zeggen over hen dat zij de voormalig slavendrijvers zijn van slaven die naar Amerika werden gestuurd. Elmina is het kerngebied van de Fanti. Dit volk dreef vanuit een onafhankelijke positie handel met de Europeanen. Maar ze was ook de tegenstander van de Ashanti, wat leidde tot bloederige oorlogen waarbij de Fanti vaak verloren. Als ik in Ghana ben, merk ik vrij weinig van de spanningen tussen de bevolkingsgroepen. Ik hoor er nooit wat over, dus ik vraag me af of ze er nog steeds zijn.

Natuurlijk is er ook een apart hoofdstuk voor muziek en dans. Want wat is Ghana zonder muziek en dans? Geen enkele Ghanees is bang om midden op de dag een solo te gaan dansen. Dat hoort gewoon bij het straatbeeld.

Zwarte ster Gouds omarmd boek over Elmina in Ghana

Na nog meer achtergrondinformatie over Ghana bijvoorbeeld hoofdstukken over de gezondheidszorg, onderwijs, straatkinderen, migratie en voetbal gaat het boek over in het tweede deel met als onderwerp het vissersdorp Elmina. In dit deel leer je dat in 1594 Barend Erickszn de eerste Nederlander was die in Ghana aankwam. Grappig is dat hij uit Enkhuizen komt, een stad waar ik vlakbij woon. En wist je dat Johan Maurits van Nassau Siegen ervoor zorgde dat Nederland Elimina fort in handen kreeg? Voor deze “goede” daad kreeg hij van de bestuurders van het W.I.C. een goede financiële beloning. Van dat geld liet hij het Mauritshuis in Den Haag bouwen. Na de verovering van Elmina Castle werd het hoofdkwartier van de West Indische Compagnie. Je leest in dit deel van het boek meer over het stadje Elmina en haar inwoners.

Zwarte ster Gouds omarmd boek over Elmina in Ghana

Zwarte ster Gouds omarmd boek over Elmina in Ghana

Het derde deel van het boek gaat in op hoe Elmina er nu uit ziet. Dit boek is geschreven in 2008, maar ik denk dat er weinig verschil is met nu. Grappig is bijvoorbeeld het hoofdstuk over jenever, een populaire drank in Ghana. Jaarlijks exporteert Bols 65.000 liter jenever naar Ghana. Ghanezen gebruiken het in de eerste plaats niet om te drinken, maar om te gebruiken als plengoffer bij speciale gebeurtenissen als een huwelijk of een geboorte.

Zwarte ster Gouds omarmd boek over Elmina in Ghana

Je leest ook over de festivals in Ghana. Gek genoeg heb ik zelf nog nooit een festival meegemaakt in Ghana (en ik word er voor genoeg uitgenodigd) omdat ik er precies dan niet ben. Maar ik weet nu dat de eerste donderdag van het nieuwe jaar in Elmina Edina Bronya, de lokale versie van Kerstmis, wordt gevierd en misschien kan ik die komend jaar meepikken. Verder lees je ook over het bijzondere festival Edina Bakatue, dit wordt begin juli gevierd. Het is een festival dat gevierd wordt als eerbetoon aan de stichter van de centrale stad Elmina.

Zwarte ster Gouds omarmd boek over Elmina in Ghana

Het laatste gedeelte van het hoek gaat over de partnership tussen Elmina en Gouda. De gemeente Gouda heeft er onder andere voor gezorgd dat de grootste illegale vuilnisbelt op Java Hill is verwijderd en dat het afval nu op een andere manier verwerkt wordt. Tegenwoordig rijden er ook brandweerwagens en ambulances uit Ghana in Elmina.

Zwarte ster Gouds omarmd boek over Elmina in Ghana

Al met al was het een plezier om dit boek te lezen. Stukken tekst over de geschiedenis van Ghana en Elmina wisselen zich af met mooie, kleurrijke foto’s. Ik ben zeker weer iets wijzer geworden over mijn favoriete land ter wereld. Zwarte ster Gouds omarmd is een boek dat ik je zeker aanraad als je naar Ghana gaat. Of dat nou voor vrijwilligerswerk, stage of gewoon rondreizen is, je gaat de dingen in Ghana beter begrijpen en meer waarderen. Ik ben nog nooit in Elmina geweest, maar een tripje naar deze bijzonder stad met een heftige geschiedenis komt nu zijn op mijn bucketlist.

Liefs, Jennifer

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Rob Alberts
  15 juli 2016 at 06:26

  Bedankt voor deze leestip.

  Zonnige groet,

  • Reply
   Jennifer
   17 juli 2016 at 09:06

   Graag gedaan! Fijne dag!

 • Reply
  Sabine
  16 juli 2016 at 19:22

  Lijkt me een heel interessant boek! Ghana heeft ook best wel een indrukwekkende geschiedenis, zeker met de slaven. Vond het ook best heftig om dat te zien eigenlijk.

  • Reply
   Jennifer
   17 juli 2016 at 09:08

   Ja was het zeker. Ik vind de geschiedenis van Ghana altijd lastig, er is zóveel en die stammen en zo dat snap ik meestal niet (omdat ik dat niet zo ken vanuit Nederland) maar ik begin het nu beter te begrijpen doordat ik zoveel mogelijk boeken over Ghana lees (zover die bestaan). Ik ben in Cape Coast Castle geweest, helaas was ik toen ziek dus ik heb het “hele gevoel” niet meekregen. Komende keer dan maar terug haha, en dan gelijk ook naar Elmina en andere forten. Het is heftig, maar ik vind het belangrijk om te begrijpen

  Leave a Reply