TRAVELING TO GHANA

Get ready for Ghana: Hoe vraag ik een visum aan?

Wat leuk dat je besloten hebt om naar Ghana te gaan! Nu kan de voorpret beginnen. Wat je ook gaat doen, je hebt altijd een visum nodig om het land binnen te komen. No worries, in deze post leg ik uit hoe je er aan komt. Het vergt wat voorbereiding, maar uiteindelijk wordt het een fluitje van een cent.

Visum 2 07012016

Inmiddels heb ik vier keer een visum voor Ghana aangevraagd, dus je zou zeggen dat ik wel wat gewend ben (hoe me het de laatst keer is vergaan lees je hier). Maar naar de ambassade gaan is nog steeds het minst favoriete deel van de voorbereidingen. Sowieso hou ik niet van voorbereidingen. Als ik geboekt heb, wil ik gewoon gaan! Jammer genoeg zijn er echt wel wat dingen die geregeld moeten worden.

Dat visum is dus een uiterst belangrijk ding. Zonder visum kun je je tripje naar Ghana wel vergeten (en geloof me, dat moet je niet willen). Je moet dus echt op een dag naar de ambassade gaan om de vuurdoop te ondergaan. Als je al eens eerder in Ghana bent geweest kun je ook gebruik maken van een visumdienst trouwens, maar die zijn wel keiduur.

Voorbereidingen voor het visum

Allereerst heb je een vliegticket met retourdatum nodig. Ze willen er zeer zeker van zijn dat je na een poos weer terug naar huis keert. Daarnaast heb je een inentingenboekje met het bewijs dat je de gele koorts inenting hebt nodig. Niet dat ze die altijd even streng controleren, maar ik zou hem gewoon meenemen. En eerst die inenting dus halen. Afhankelijk van wat je gaat doen heb je ook nog wat brieven nodig. Voor een toeristenvisum is dat niet zo. Maar stel je gaat vrijwilligerswerk doen dan heb je brieven nodig van de organisatie in Nederland, en van de organisatie in Ghana. Als het goed is regelt jouw organisatie dit voor je, dus geen zorgen. Als je zaken in gaan gaat doen, zijn er weer andere voorwaarden. Je kunt alle voorwaarden hier terug vinden.

Sinds september moet je je aanvraag online indienen. Dat doe je hier. Je maakt een account aan, geeft aan dat je een visum wilt aanvragen en een kind kan de was doen. Vul alles naar waarheid in, gebruik alleen letters en cijfers (geen punten en komma’s dan loopt het systeem vast, ik weet dit uit ervaring) en controleer het nog heel goed als je klaar bent. Na dit alles maak je een afspraak en dan komt alles goed.

Wat heb je nodig voor de online aanvraag?

 • Een pasfoto (van max. 6 maanden geleden geloof ik)
 • Kopie van je paspoort
 • Twee referenties (note: sowieso bij je eerste aanvraag ooit gaan ze deze mensen bellen, dus vul dit naar waarheid in. Bij adres moet je een straatnaam en huisnummer zetten, dus geen P.O. Box. Toeristenvisum: één van de twee referenties mag een hotel zijn, neem dan ook een kopie van je reservering mee. Vrijwilligerswerk/stage: deze referenties krijg je waarschijnlijk van je organisatie. Anders: geen ervaring mee)
 • Reserveringsnummer van je vliegticket
 • Indien van toepassing: laatste dag waarop je in Ghana was

Visum 07012016.JPG

Het bezoek aan de ambassade

Eindelijk is het de dag waarop je jouw afspraak hebt. Je houdt het niet meer van de spanning. Wat ga je vandaag allemaal beleven? Nou ten eerste die afspraak hé. Stel je hebt die afspraak om 11.00u, ga er maar vanuit dat het 11.30u. Zorg er wel voor dat je er om 11.00u bent, want je weet maar nooit.

Mocht je nog niet zo ver zijn met je voorbereidingen: de ambassade is in Den Haag. Vanaf het centraal station neem je tram 9 naar Scheveningen, en bij Laan van Copes van Cattenburch moet je eruit en dan steek je direct over (volgens mij zit op de hoek van de straat een restaurant). Die straat loop je in tot je bij bovenstaande afbeelding bent gekomen. Tada! You made it!

Wat neem je mee naar de ambassade?

 • Het papier waarop je afspraak staat (deze krijg je als je online aanvraag gelukt is)
 • Je online aanvraag
 • Je paspoort
 • Inentingenboekje
 • Kopie van je paspoort
 • Kopie van je vliegticket
 • Vrijwilligerswerk/stage: brieven van de organisatie
 • Toeristenvisum: indien van toepassing kopie van de hotelreservering indien je een hotel opgeeft als referentie (kijken ze niet altijd naar)
 • Kopie van je gele koorts bewijs (kijken ze niet altijd naar)
 • Kopie van je laatste visum (kijken ze niet altijd naar)
 • Je bankpas

Maar wat je vooral nodig hebt is geduld.

Bij binnenkomst moet je je afsprakenpapiertje inleveren, en word je verzocht om in de wachtruimte te gaan zitten. Schrik niet van de mensen, de warmte en de gezichtsuitdrukking van de mensen. Dit is volkomen normaal. Als je dan eindelijk (een halfuur later dan je afspraak) naar voren wordt geroepen begint het feest echt. Je mag bij loket 1. Waarschijnlijk heb je al kennis gemaakt met de man achter loket 1. Het kan heel goed zo zijn dat hij al vijf keer uit zijn loket is gekomen om iedereen te vertellen dat mobiele telefoons verboden zijn in de wachtruimte. Behandel hem met respect, en hij behandelt jou met respect. Ga vol zelfvertrouwen voor het loket staan en spreek de legendarische woorden “Good morning, how are you?” De kans dat je aanvraag wordt goedgekeurd is gestegen met 70%. De man vraagt je om al je papieren en omdat jij deze post heb gelezen, heb je natuurlijk alles bij de hand. Vertel wat je komt doen, maak nog een leuk grapje, betaal voor het visum en hier ben je vanaf. You made it! Je mag naar loket 2. Dit loket vind ik persoonlijk zeer overbodig. De dame vraagt je wanneer je gaat (staat op je papier), wat je gaat doen (staat ook op je papier) en lacht nog een keer vriendelijk. Je krijgt je visum-ophaalbriefje en je bent geslaagd! Gefeliciteerd, je hoeft je visum alleen nog maar op te halen.

Visum ophalen, hoe zit dat?

Je hebt twee manieren. Manier 1 kost je €120. Je blijft na je goedkeuring nog twee uur wachten (kan ook een halfuur, of drie uur zijn) en je krijgt je visum dezelfde dag mee. Manier 2 kost je €60. Deze manier kies ik altijd. Je gaat na je goedkeuring lekker naar huis, en komt over minimaal vier werkdagen weer terug. Als je voor die manier kiest is het heel belangrijk dat je dat visum-ophaalbriefje goed bewaard en meeneemt, anders is er een kans dat je je paspoort niet meer terug ziet. Overigens bij manier 2 krijg je niet direct je paspoort terug. Ze laten je eerst nog even een tijdje in de wachtruimte zweten.

Nou valt mee toch!

Ik hoop dat ik het duidelijk uitgelegd heb, en vooral niks vergeten ben (heb jij je visum aangevraagd en zie je iets dat ik grandioos verkeerd heb verteld of vergeten, laat het me weten). Laat het me vooral weten als je nog vragen hebt, en als je je visum hebt aangevraagd lijkt me weten of het gelukt is.

Liefs, Jennifer

P.S.: Dit is alleen voor als je als Nederland een visum aan wilt vragen. Ik ben geen Belg dus ik heb geen idee hoe het met België zit.

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  xjuss
  9 januari 2016 at 22:09

  So, I don’t understand anything.
  Thanks that you liked my one picture on instagram.
  I’ll want more about your travel / or life in Ghana. I would like to know your story 🙂
  Greetings from Poland! 🙂

  • Reply
   Jennifer | Living the Ghanaian dream
   10 januari 2016 at 09:53

   Hi! I will try to translate my story in English too, but to be honest I always forget it. So if I forget it, just let me know. Then I will give a small translation under the Dutch story.

 • Reply
  Get ready for Ghana: Wat neem ik mee #1 |
  14 januari 2016 at 08:47

  […] je verblijft etcetera in moet vullen. Dit is bijna precies hetzelfde wat je hebt ingevuld voor je visum, dus als je hier een kopie van meeneemt kun je het […]

 • Leave a Reply