TRAVELING TO GHANA

Get ready for Ghana: visumavonturen

Voor Ghana moet je een visum aanvragen, anders kom je het land niet in. Dit doe je (ruim) van te voren op de ambassade van Ghana in Den Haag (voor Nederlanders dan) en het is moeilijker dan gedacht. Elke keer is er opeens iets veranderd, elke keer moeten ze gewoon even moeilijk doen. Of het me gelukt is? Ik vertel het je in deze post.

DSC02024.JPG

Vandaag heb ik dan weer een poging gewaagd om mijn visum aan te vragen. Ondanks dat ik tot nu toe (drie keer) alle keren de aanvraag in één keer kreeg toegewezen, vind ik het altijd wel een beetje spannend. Die mensen op de ambassade zijn niet echt de vriendelijkste die je kunt bedenken, en ze zijn al helemaal niet zoals de lokale mensen in Ghana. Ik moet toegeven: deze keer waren ze best mild en aardig, misschien heeft dat te maken met de naderende feestdagen?

De voorbereiding begint al thuis. Ik wist dat ze de procedure hadden veranderd, dus voor mij was het ook even uitzoeken wat ze dan nu van me verwachten. De vorige keren ging ik er gewoon heen wanneer ik wilde, vulde m’n papieren in, hield een gesprekje en m’n aanvraag werd geaccepteerd. Nu moet je thuis die papieren online invullen en daarna een afspraak maken. Klinkt veel makkelijker dan de oude situatie toch? Nee dus. Die papieren online invullen heeft me dagen gekost, uiteindelijk kwam ik er achter dat ik geen tekens mocht gebruiken in de tekst. Ja, zet dat er gewoon bij dan… En dan die afspraak. Je dénkt dat je een afspraak hebt, maar eigenlijk is het gewoon een indicatie van wanneer je ongeveer aan de beurt bent. Oké, ik stond nu veel sneller buiten dan de vorige keren maar ik was een kwartier later aan de beurt dan op mijn papier stond. Maar als dat het enige is, hoor je mij niet klagen.

En dan ben je dus op de ambassade, geef je het afsprakenpapier aan de mevrouw achter het loket (eindelijk een aardige dame deze keer!) en mag je gaan zitten wachten in de wachtruimte. De vorige keren had ik mazzel als er nog een plekje vrij was, nu had ik een hele rij voor mezelf. Met een kwartier vertraging (ik bedoel, waar praten we over… een kwartiertje maar!) werd ik naar het (andere) loket geroepen en begon m’n vuurdoop. Ik zette m’n leukste glimlach op en begroette de beste man met een lieve “good morning, how are you?” (je moet Engels spreken op de ambassade) maar helaas had de man een foutje in mijn papieren gevonden. “What is the house number of your friend? Go outside and ask for the house number. He has some. Every one has some.” Ik probeerde nog tegen te sputteren met “No he hasn’t, I’m sure about that” maar ik stopte maar toen de man dacht dat ik hem wilde beledigen (en ik wil liever niet op de zwarte lijst komen natuurlijk). Dus ik naar buiten, Mister bellen voor het house number dat ie niet heeft (want welke Ghanees heeft er nu een vaste telefoon?). De telefoon ging over en opeens kwam het besef: de man bedoelde geen telefoonnummer… Hij bedoelde het nummer dat op je huis staat… Huisnummer. Natuurlijk. (Sidenote: ook dit huisnummer heeft Mister niet, maar ik had zijn adres -een adres als in Dorpstraat 123 bestaat ook niet in Ghana, in ieder geval niet in de dorpen waar ik verblijf- toch al verzonnen dus dit kon er ook nog wel bij) Ik weer naar binnen om m’n excuses aan te bieden, de man kon er wel om lachen en ik kon €60 voor het visum aftikken. En hup, door naar het volgende loket. Deze dame wilde graag weten wanneer ik ging, hoe lang en wat ik kwam doen. Daar heb ik twee gedachten over: 1) Dat kun je lezen op mijn papieren 2) Ik heb mijn visum al betaald en het bewijs in mijn handen, je kunt me mijn visum niet meer afpakken? Toch heb ik braaf geantwoord en na heerlijke “Happy holidays!” uitwisselingen kon ik er vandoor.

Volgende week dinsdag mag ik weer. Ze kunnen een visum uiteraard niet in tien minuten voor je maken. Daar is het veel te moeilijk voor *kuch*.

Liefs, Jennifer

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Get ready for Ghana: Hoe vraag ik een visum aan? | Living the Ghanaian dream
    7 januari 2016 at 07:48

    […] heb ik vier keer een visum voor Ghana aangevraagd, dus je zou zeggen dat ik wel wat gewend ben (hoe me het de laatst keer is vergaan lees je hier). Maar naar de ambassade gaan is nog steeds het minst favoriete deel van de voorbereidingen. […]

  • Leave a Reply