TRAVELING TO GHANA

Vrijwilligerswerk in Ghana: hoe regel je dat

Bijna drie jaar geleden heb ik vrijwilligerswerk in Ghana gedaan. Terug in Nederland hoorde ik van veel mensen dat ze dit ook wel zouden willen, maar geen idee hebben hoe je zoiets regelt. Hopelijk kan ik deze mensen met deze blog een eindje op weghelpen…

Dagelijks leven in Ghana

Voor je je gaat oriënteren op vrijwilligerswerk in Ghana (of een ander land) wil ik je vragen goed je motieven te onderzoeken. Als je denkt dat je de wereld gaat veranderen, ga ik je nu alvast uit die droom halen. Vrijwilligerswerk in het buitenland is slechts een druppel op de gloeiende plaat. Je gaat de wereld niet veranderen. Je kunt slechts voor een korte periode een positieve bijdrage leveren aan het leven van mensen (of dieren).

Ten tweede wil ik je wijzen op de discussie die nog steeds leeft: vrijwilligerswerk in het buitenland (met kinderen) is slecht. Ik wil niet dat mijn blog een platform wordt waar we deze discussie gaan voeren. Mocht je mijn mening over dit onderwerp willen horen, nodig ik je van harte uit om contact met mij op te nemen.

En nu gaan we van start

Ik ga ervan uit dat je weet in welk land je vrijwilligerswerk wilt doen. Ghana natuurlijk! In principe (dit is de meest veilige manier) ga je vrijwilligerswerk doen via een organisatie. Een organisatie regelt een heleboel dingen voor je. Denk hierbij aan voorbereiding in Nederland, het plaatsen op een project, hulp met praktische vragen, oriëntatiedagen in Ghana, hulp tijdens je verblijf. Als je zonder organisatie gaat, in mijn ogen ga je dan gewoon naar Ghana en bezoek je het eerste de beste kindertehuis dat je tegenkomt en bied je je hulp aan, heb je dus niemand om op terug te vallen. Als je vaker in Ghana bent geweest kun je dit risico natuurlijk wel nemen, dat scheelt je een hele hoop kosten. Ik hoop dat ik hiermee meteen verklaard heb waarom je moet betalen voor vrijwilligerswerk. Een organisatie heeft tenslotte ook personeel (in Nederland én een partnerorganisatie met personeel), vaste lasten, marketingkosten enzovoorts.

Maar hoe vind je een organisatie? In het tijdperk van internet is dat een heel makkelijk karweitje. Vrijwilligerswerk in het buitenland levert via Google op 560.000 resultaten op, vrijwilligerswerk in Ghana 142.000. Het aanbod is dus enorm groot, en ik kan me voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Bedenk van te voren goed wat je van een organisatie verwacht. Wil je binnen drie maanden vertrekken kan ik je aanraden om via een grote organisatie te gaan. De kosten zijn hoog (en exclusief verblijfskosten, vliegticket, verzekeringen, visum en kosten die je maakt tijdens uitstapjes) maar grote organisaties bieden heel veel projecten. Of je nu kiest voor een kindertehuis, een school of een ziekenhuis: grote kans dat de organisatie wel iets voor je heeft. Ik ben zelf via Travel Active gegaan, en ik ben daar tevreden over. Achteraf had ik het ook anders kunnen doen, maar ik heb makkelijk praten nu ik vier keer in Ghana ben geweest. Als je meer wilt weten over mijn ervaringen met Travel Active kun je altijd contact met me opnemen.

Als je een langere voorbereidingstijd hebt, kan ik je aanraden om via SAMEN te gaan. Zij hebben een uitgebreid voorbereidingstraject (ik vind dat belangrijk) maar minder keuze in landen en projecten. Ze bemiddelen ook met projecten in Ghana.

Specifiek voor Ghana heb ik nog drie suggesties. Als eerste is dat Moon and star guesthouse waar ik al eerder over schreef in Wat hebben we gedaan in Ghana. Ik ben hier verbleven als toerist, maar je kunt dus ook vrijwilligerswerk doen. Ze hebben meerdere projecten in de buurt van het guesthouse, waar jij dan zelf ook verblijft. Verder spreekt de eigenaresse Nederlands, misschien is dat een voordeel voor je. Dan heb ik nog twee projecten die niet werken met een organisatie, maar waar je rechtstreeks bij terecht kunt. Je kunt vrijwilligerswerk doen bij Hanukkah Mariette’s Child Care in het kindertehuis of bij PCC Hand in Hand (ook daar heb ik in bovenstaande artikel over geschreven). Hand in Hand is een gemeenschap voor verstandelijk beperkte kinderen en jongeren. Beide projecten zijn opgericht door Nederlanders.

Aanmelden

Ik raad het je dus sowieso aan om eens rond te kijken op de websites van bovengenoemde organisaties. Neem ook vooral contact met ze op, daar zijn ze immers voor. Ik kan je ook aanraden om eens naar een infodag van één organisatie of een met meerdere organisaties, te gaan. Daar staan mensen die ervaringen hebben met vrijwilligerswerk via die organisatie. Die mensen hebben natuurlijk een positieve ervaring, maar je krijgt wel meer informatie over de hoe ze de praktische kant regelen.

Welke organisatie je kiest is dus heel persoonlijk, ik kan er geen voor je kiezen.

En dan?

Als je eenmaal een organisatie gekozen is het nog heel simpel. Je neemt contact op, gaat op kennismakingsgesprek of misschien kan je je gelijk aanmelden. Dat is per organisatie verschillend. Je organisatie begeleidt je in alle stappen die nog komen gaan, dus daar ga ik verder niet op in.

Waar let jij op als je op zoek bent naar een organisatie? Zijn er dingen die ik niet genoemd heb? Laat het me weten in de reacties!

Liefs, Jennifer

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Sabine
  10 april 2016 at 20:25

  Leuk om te lezen. Bij mij staat er ook een concept klaar over mijn vrijwilligerswerk in Ghana. Je eerste stuk klopt echt precies. De wereld verbeteren ga je niet doen 🙂 Ik was ook met travel active en vond dat heel prettig. Was voor mij ook de eerste keer buiten Europa 🙂

  • Reply
   Jennifer
   10 april 2016 at 20:31

   Leuk! Je snapt wel dat ik naar dat stuk uitkijk 😉 Was het maar zo simpel, dat alle vrijwilligers de wereld verbeterden… Dan zag het er vást al beter uit! Fijn! Ik heb nu ik er vaker ben geweest zoiets van “nou dat had ik zelf ook wel kunnen doen” (wat natuurlijk niet zo is), maar het was inderdaad heel fijn dat er altijd een back up was. Was Tina er al in jouw tijd? Zij is van de Ghanese partnerorganisatie van TA

   • Reply
    Sabine
    10 april 2016 at 20:45

    Tina… in Accra? Waarbij de oriëntatie wordt gedaan? Volgens mij heette zij Tina. Dan ken ik haar nog wel ja! Volgens mij was het zij die toen vertelde ooit in NL te zijn geweest en daar de toiletten in de trein zo ontzettend schoon vond 😉

    • Reply
     Jennifer
     10 april 2016 at 20:51

     Ik denk dat we het over dezelfde Tina hebben inderdaad. Wat grappig! Zij is inderdaad in Nederland geweest, maar blijkbaar is dat dan langer geleden dat ik dacht 😉

  Leave a Reply